/ Hatékonyság

Fogynak a tartalékok? Hogyan lábalj ki válságos helyzetekből gyorsan?

Mit kell tenni a válságos időkben, hogy jóra forduljanak a dolgok? Miért veszélyes, ha mindig ugyanannyit keresel? Hogyan növeld meg a havi bevételed?

Nevezzük nevén a gyereket

A magyar "válság" szó megtévesztőnek tűnik, mivel sokan "gazdasági válságokra" gondolnak. Az angol elnevezés sokkal jobban visszaadja, hogy mit is akar jelenteni ez a szó. “Emergency”, amit úgy fordítunk, hogy “vészhelyzet”. Ugye, mennyivel másabb?

Mit is jelent a “vészhelyzet” szó valójában?
Szótár szerint: “Olyan kedvezőtlen állapot, ami azonnali beavatkozást igényel”

Azért igényel gyors, azonnali beavatkozást, mert ellenekező esetben rosszabbra fordul a helyzet.

Tehát:

Ha vészhelyzet van, és mindent ugyanúgy csinálsz tovább, akkor a helyzet rosszabb lesz

Mikor beszélünk vészhelyzetről?

Az emberek annyira hozzá vannak szokva, hogy válságos időket élünk (főleg a magyarok), hogy sokaknak ez teljesen hétköznapi működési mód, és észre sem vesszük, hogy a szakadék felé tartunk.

Hogyan ismerjük fel a vészhelyzetet:
A legegyszerűbben a havi keresetünk a nyomravezető:
1.Ha kevesebbet kerestünk most, mint előző hónapban
2.Ha ugyanannyit kerestünk, mint előző hónapban

Ezen esetekben vészhelyzet van.

Leginkább a kettes pont, amit nem igazán vészhelyzetként szoktak értelmezni, de nézzük csak meg közelebbről. Az üzemanyagárak, az élelmiszerárak, mind mind változhatnak, és változnak is. Értéktelenedik a forint, stb. Tehát semmi sem állandó.

PÉLDA:
Ha folyamatosan 150 000 Ft-ot kapunk hónapról hónapra, de közben egyre drágábbak a dolgok, vagy egyre több mindent kell venni, értéktelenedik a valuta, akkor azt vesszük észre, hogy egyre szorosabbra kell húzni a nadrágszíjat, mígnem már annyira elégtelen a havi pénz, hogy egyszerűen nem lehet belőle kijönni. Amikor elérjük ezt a pontot, akkor már nem "válságról", hanem sokkal inkább életveszélyről beszélünk. Nem tudunk megélni.

TEHÁT:

Csökkenő vagy állandó bevételek esetén tenni kell valamit, különben a létfenntartást veszélyeztető helyzetben találjuk magunkat!

GYAKORLAT:
Végy elő egy papírt, és írd fel, hogy az elmúlt két évben mennyi pénzt kerestél minden egyes hónapban! Add össze őket, és oszd el a hónapok számával (24)! Ha végösszeg kevesebb vagy ugyanannyi, mint a megszokott havi fizetésed, akkor bizony már vészhelyzetben vagy.

Hogyan lábalj ki a vészhelyzetből:

  • Ne a spórolással kezdd! Amikor növekednek a kiadások, és a bevétel ugyanannyi marad, akkor az ember ösztönösen azzal kezdi, hogy szorosabbra húzza a nadrágszíjat. Érthető lépés, de ha mást nem teszel, akkor csak rövid időre elviselhetővé teszed a szoruló helyzetet. Később spórolhatsz, de ne ez legyen az egyetlen megoldásod!
  • Dolgozz többet! Vállalj be több munkát, túlórázz többet, szerezz több ügyfelet! Egyszerűen csinálj többet abból, amiből a pénzed van! Ha beosztott vagy, akkor kérj plusz munkát, plusz felelősséget! Ha más nem, akkor előléptethetnek, és az már több fizu ugyebár.
  • Légy szorgalmas! Dolgozz keményebben, gyorsabban, hatékonyabban! Ez magába foglalja azt is, hogy szigorúbb vagy az időbeosztásodat illetően. Tehát, ha még nem értél a munka végére, még nem vagy kész, addig nincs mozi, nincs kikapcsolódás, stb.
  • Vond le a következtetéseket! Állj meg egy pillanatra, és gondold át, miért fordult elő ez a helyzet? Mi az, amit másképp kellene csinálnod? Vond le a következtetéseket, és ennek fényében cselekedj a továbbiakban!

Ha megfogadod, és igazán energikus és becsületes vagy a fenti pontokkal kapcsolatban, akkor meglátod, nem sokára vége a folyamatos küzdelemnek! ;)

Sok sikert!
Ha bármi kérdésed adódna a fentiekkel kapcsolatban, akkor írd meg kommentben!