Hogyan szerezz meg egy állást? 5 egyszerű álláskeresési tipp

Új munkahelyet szeretnél, de nem tudod, hogyan vágj bele az álláskeresésbe? Régóta próbálkozol, de nem jársz sikerrel? Még csak vissza sem hívnak? Íme, 5 pofonegyszerű tipp, amivel nagymértékben növelheted az álláskeresés hatékonyságát!

1. Legyél világosan, egyszerűen érthető!

Amikor jelentkezel egy állásra, beadod az önéletrajzodat, s ha az nem megfelelő, akkor szinte biztos, hogy egy alacsonyabb beosztású HR-es kolléga asztalán vagy e-mail fiókjában fog landolni. Sőt egyre gyakoribb, hogy számítógépes program végzi az előszűrést. Akár melyik is a helyzet, tudd, hogy az első rostán úgy lehet átjutni, ha beadványodból világosan látszik, hogy te talán alkalmas lehetsz a pozícióra. Itt csak a lényeget keresik.

Alaposan olvasd el a pályázati felhívást, szerezz minél több információt a pozícióval kapcsolatban.

Az önéletrajzodat az állásajánlatra szabottan írd meg!

Használd azokat a kifejezéseket, szavakat, ami a felhívásban szerepelnek! Mutasd be a hasonló területeket mutatott erősségeidet, az ott szerzett tapasztalataidat!

2. Ne csak küldözgesd az önéletrajzokat!

Az örökkévalósági szeretnéd keresni a megfelelő állást? Akkor továbbra is hagyatkozz csak az önéletrajzok beküldözgetésére. Szeretnéd felgyorsítani ezt a folyamatot? Akkor kezdj el kommunikálni!

  • Keress embereket, akik a kiszemelt cégnél dolgoznak, és beszélgess el velük.
  • Tudd meg ki az, aki a felvételizéssel foglalkozik, beszélgess vele
  • Légy érdeklődő, és tegyél fel pár kérdést a céggel, annak céljaival, esetleges üres pozíciókkal kapcsolatban

Egyszerűen kerülj fel a radarra! Ez egyszerűen azonnal megkülönböztet a többi "csak-önéletrajz-küldözgetőtől"!

Szerinted kit fognak nagyobb eséllyel választani? Egy személytelen önéletrajz-beküldőt vagy, akivel egy jót beszélgettek?

3. Ne feledd, hogy az önéletrajzod vagy a LinkedIn profilod nem egy tetoválás!

Ok. Meglehet, hogy az önéletrajzod elragadó, a LinkedIn profilod lélegzetelállító, de ha azok alapján mégsem tudnak beazonosítani, hogy te lennél a megfelelő ember a pozícióra, akkor ne félj változtatni rajta!

A fenti 2-es pont miatt úgyis rengeteg információhoz fogsz jutni, ezért érdemes a kiszemelt cégre szabnod az önéletrajzodat! Ha nem választottak ki, akkor variálj rajta. Használj más kifejezéseket, domboríts ki más erősségeket és nagyon figyelj, hogy használd a kinyert információkat!

Ez nem egy tetoválás! Tekints rá úgy, mint egy élő, lélegző dokumentumokra, amin addig variálsz, amíg célt nem érsz!

TIPP: Ha meglévő munkahely mellett keresel másik állást, akkor a LinkedIn profilod beállításaiban érdemes kikapcsolni a Profilfrissítési értesítéseket!

Ha a felettesed vagy a főnököd hasonlóan LinkedIn profillal rendelkeznek, akkor gyanús lehet a profilodon történt sok változtatás.

4. Ha nem vagy LinkedIn-en, akkor gyakorlatilag nem is létezel

A HR-esek 90%-a a LinkedIn-t használja a jelöltek elsődleges keresésére.

És ez egy cseppet sem túlzás. Ha igazán profi akarsz lenni, akkor nemcsak megtalálható vagy LinkedIn-en, de az utolsó cseppig a javadra fordítod.
Képzeld csak el, hogy holnap reggel egy HR-es belép a LinkedIn-re, és a te környékeden keres jelöltek, de te nem vagy ott. Szerinted kit fognak nagyobb eséllyel kiválasztani?

5. Egy köszönöm csodákra képes

Ne feledd, hogy óriási a verseny, és ki akarsz tűnni a sok ezer jelölt közül. Igazán ütős benyomást szeretnél tenni?

Akkor küldj egy köszönöm levelet mindenkinek, akivel korábban beszéltél, akivel interjúztál! Minden egyes interjúztatónak külön egyet!

Szánj időt arra, hogy eredeti, szívbőljövől „köszönöm” üzeneteket fogalmazol meg!
„Köszönöm a lehetőséget, a rám szánt időt, és az értékes beszélgetést! Függetlenül a döntéstől, örülök, hogy megismerkedtünk. Persze őszintén remélem, hogy hamarosan együtt dolgozhatunk!”

Gondolj csak bele… Szerinted ki kelt pozitívabb benyomást? Aki egy hasonló levelet küld vagy semmit?

Zárószó

És végül ne feledd, hogy az egész interjú alatt a felvételizőt leginkább az érdekli, hogy milyen hasznot jelenthetsz te a cégnek. Persze később az is érdekelheti, hogy neked mi a jó, miután már bizonyítottad a rátermettséged, de az interjú alatt csak az járjon az eszedben, hogy arról kell meggyőznöd őket, hogy ésszerű, jó üzleti döntés téged felvenni!

Egy kalappal!