/ Csapatépítés

Hogyan tölts be egy új állást 5 egyszerű lépésben

Gratulálunk, tiéd az állás! Akkor most hogyan tovább? Hogyan „dobd be magad”? Szeretnéd tudni, hogyan betonozhatod be magad az új pozíciódba, ahonnan csak felfelé vezet az út? A most következő cikkünkben erről lesz szó…

A csapatszellem ereje

Beküldted a mindent elsöprő önéletrajzod, lenyűgöztél mindenkit az állásinterjún, és most ott van a kezedben az aláírt munkaszerződés. Gratulálunk! De most hogyan tovább? Ugye, most el kellene kezdeni dolgozni. Nyilván olyan mértékben lesz hosszútávú az újdonsült munkakapcsolatod, amilyen mértékben hasznot jelentesz a cég számára.

Mielőtt megosztjuk veled, hogy milyen kritikusan fontos lépései vannak egy új állás vagy pozíció betöltésének, előbb nézzük az alapokat.

Egy cég (azon belül a dolgozók) egy meghatározott cél elérésén dolgoznak.
Egy cég olyan, mint egy gépezet, amiben a fogaskerekek a dolgozók. Mindenkinek fontos szerepe van.
Ha mindenki ismeri a szerepét, és elvégzi a rá kiszabott munkát, akkor a közös munka eredményeként elérik azt a bizonyos célt.

A lényeg a csapatmunka. A csapat együtt erős, és együtt tud nagy dolgokat létrehozni! Senki sem nagy, egyéni hőstetteket vár el tőled. Csak tudd, hogy mit csinálunk, tudd, hogy neked mi a feladatod benne, és aztán végezd is el.

Egy új állás betöltésének lépései:

Fontos tudni, hogy amikor valaki megkap egy pozíciót, akkor ő még nem a csapat része, és ha gyorsan nem lesz a csapat része, akkor meg vannak számlálva a napjai. Ha minél hamarabb szeretnél hasznos csapattag lenni, akkor az alábbiakat javasoljuk:

  1. Ismerd a munkád! Mielőtt bármibe is belefognál, előbb tudd meg, hogy min dolgozik a cég, és abban mi a pontos szereped, mit kell majd produkálnod ahhoz, elégedettek legyenek veled. Ha van munkaköri leírás, akkor olvasd el, járj utána a cég tevékenységének, korábbi eredményeinek, stb. Ha kell beszélgess a feletteseddel, a főnökkel, és tudd meg, merre van az előre!
  2. Készíts listát a munkatársaidról! Tudd meg az összes személy nevét és elérhetőségét, akivel a munkád során együtt kell dolgoznod! Legyen egy listád azokról az emberekről, akikkel kapcsolatban kell lenned a munkád során.
  3. Mutatkozz be! Vedd fel mindenkivel a kapcsolatot, és mondd el, hogy te vagy az új grafikus, recepciós, programozó, stb. Mondd el, hogy mivel foglalkozol. Ez azért fontos, mert rajtad, a főnökön vagy HR-esen kívül senki nem tudja, hogy létezel. Ez neked is jó alkalom megtudni, hogy ki-mivel foglalkozik, hogy tudd kihez-mivel lehet fordulni.
  4. Válj csapattaggá! Minél hamarabb meg kell tudnod, hogyan vehetsz részt a csapatmunkában, hogy mi az, amivel nagyban segítheted a többiek munkáját! Kérdezd meg őket, hogy (a munkádból kifolyólag) mivel tudnád segíteni őket a munkájukban; mit várnának egy grafikustól, recepcióstól, programozótól, stb. Illetve jöhet bármilyen egyéb információ, ami simábbá, harmónikusabbá teszi az együttműködést.
  5. Tartsd be a szavad! Természetesen nem elég tudni, mire van szüksége a munkatársaidnak, hanem itt az ideje megfelelni az elvárásoknak. Akkor válsz igazi csapattaggá, ha bizonyítod, hogy lehet rád számítani. Szóval gyűrd fel az ingujjad, és láss munkához!

Ha megfogadod ezeket, akkor nemcsak egy rakás kellemetlenségtől fogod megkímélni magad, de hamarosan igazi és nélkülözhetetlen csapatjátékos leszel! Innen már csak felfelé vezet az út :)

Reméljük, hogy sok hasznot fog hozni ez az írás!
Ha bármi kérdésed adódna, akkor írd meg hozzászólásban!