/ Álláskeresés

Mennyire éri meg külföldre menni dolgozni?

London, Párizs, és a hajad még mindig az égnek áll, hogy most menjél vagy maradjál. Mikor érdemes kimenni? Mik a buktatók? Megéri egyáltalán? Nézzük!

Hogyan hozzuk meg a döntést

Talán te is tervezgeted, hogy külföldön vállalj munkát, mivel jókat hallottál, ismerősök, akik megtalálták a szerencséjüket csalogatnak, hogy te is menj ki, és így tovább.

Ahhoz, hogy jó döntést tudjon hozni az ember, ahhoz információkra van szükség. Ha nincs elegendő információ, akkor annál valószínűbb, hogy helytelen döntést fogunk hozni.

És egy olyan kaliberű kérdésben, mint “mi lenne, ha külföldön - egy számomra teljesen ismeretlen országban - kezdenék új életet” nem árt, ha kellő mennyiségű információval rendelkezünk, mert magasról lehet nagyot esni.

Az első és legfontosabb, hogy tájékozódj! Addig, amíg teljes mértékben nem érzed biztosnak magad a költözéssel kapcsolatban, ha még egy pici kétely is van benned, akkor bizony nincs elég információd. Valamiről még nem tudsz…

Mivel munkavállalók ezreivel voltunk / vagyunk kapcsolatban, ezért igen nagy rálátásunk van a témára, hogy segítsünk döntést hozni.

Nem kolbászból…

Senkit sem akarunk elbátortalanítani, mindössze az érem mindkét oldalát megmutatni.
Nincsenek végletek. Külföldön dolgozni nem biztos, hogy bombasiker, de nem is olyan lehetőség, ami feltétlen veszélyes és nem éri meg.

De tényleg tudnod kell, hogy mire vállalkozol.

Amiről általában nem szól a fáma:

  • Költségek. Az 1-2 ezer eurós fizetés elsőnek nagyon csábítónak hangzik, de amikor rájössz, hogy az alap lakások bérleti díja átszámítva 250-500 000 Ft között mozog havonta, és a fodrász sem annyiért dolgozik, mint itthon, akkor bizony többe kerül a leves, mint a hús. Az albérleti költségnél maradva, sokszor ezért lakik 5-8 fő egy lakásban. Szóval, ha kinőttél a kolis életből, és nem egy rossz hírű negyedben szeretnél lakni, akkor a külföldi munkavállalás nem biztos, hogy neked való.
  • Kapcsolatok. Ne feledd, hogy kint nem ismersz senkit. Gondolj bele, hogy míg itthon előkapod a telefont és felhívod Csabit, az asztalost, addig ezeknek a névjegyeknek kint nem sok haszna lesz. Egymagad kell kiépítened mindent, ráadásul, mivel te ott egy bevándorló vagy, ezt a társas érintkezésekben is érezni fogod (Svájcban, Angliában különösen).
  • Nyelvismeret. A “majd-kimegyünk-és-közben-megtanuljuk” hozzáállás a tapasztalatok szerint nem működik. Ha egyáltalán nem beszéled a nyelvet, akkor ne menj ki, mert borzalmas élményeid lesznek. Nincs annál idegörlőbb, amikor nem érted, hogy mi zajlik körülötted. Kizárólag a kisegítő munkákat fogod tudni elvégezni, és a matekot tekintve ugyanott leszel, mint itthon, csak már nincs kihez szólni.

aerial view photography of highrise building
Photo by Kyler Boone / Unsplash

Mikor érdemes külföldön munkát vállalni

Ahelyett, hogy hogyan, inkább beszéljünk arról, hogy mikor érdemes egyáltalán fontolóra venni a külföldi munkavállalást.

A tényleges tapasztalatok és a matek alapján nyugodtan mondhatjuk, hogy nagy általánosságban nem éri meg külföldön dolgozni. Bizonyos speciális szakmák esetében (pl.: villamosmérnök vagy mérnök-informatikus) érheti meg, amikor akár 4-5x többet is tudnak keresni. De fontos megjegyezni, hogy ezek a szakemberek itthon is átalgon felül keresnek.

Egy szó, mint száz:

Ne azért menjen valaki külföldre dolgozni, mert itthon nem boldogul!

Ha azt hiszi, hogy ott könyebb lesz, csak mosogatni kell és mégis többet keres, akkor nagyot fog csalódni!

Hidd el, ha valaki itthon nem tud boldogulni, akkor egy idegen országban - ahol nem ismer senkit, a magyar nyelv semmit nem ér - egyáltalán nem lesz könnyebb dolga!

És, ha mindent összevetünk, akkor meglepődnél, mennyivel kevesebb erőfeszítés elérni, hogy többet keressen itthon az ember, mint kimenni egy idegen országba, hátrahagyni a barátokat, a családot:

  1. Egy rakás jól fizető munkahely van itthon is! Nem győzzük szajkózni, hogy munkahelyből, karrierből valójában nincs hiány, hiába a híresztelés! Ha nem hiszed, akkor kattints ide, és nézd meg mennyi, jelenleg is nyitott pozícióra keressük a megfelelő munkatársat!
  2. Számos módja van annak, hogy többet keress! Csak ezen a blogon több írás is van, amit alkalmazva garantáltan többet fogsz hazavinni hó végén! Össze is gyüjtöttük őket, íme:

Szóval, ha lehet, akkor maradj itthon velünk! Mindenki jobban jár ;)
Inkább keressünk neked valami ideális munkát, mit szólsz?