/ AC

A kiválasztás csúcsa - AC

Az Assessment Center magyarul Értékelő Központot jelent, amely arra hivatott, hogy teljes, átfogó képet alakítson ki az állásra pályázókról, hogy minél szélesebb körben lehessen megismerni egy-egy jelöltet mielőtt a döntés megszületik. A pályázók képességeinek és készségeinek felmérése mellett, a személyiségjegyek feltérképezése is rendkívüli segítséget jelenthet a HR-es munkatársaknak. Mindezekmellett az adott pozíciókhoz tartozó szaktudást és a csapatban való gondolkodást is igyekeznek megnézni a tesztek során.

Hogyan is képzelj el egy ilyen kiválasztási folyamatot?

A jelentkezőket sokféle gyakorlat kihívásai elé állítjuk, minden egyes feladat megoldása során több kompetenciát mérünk. Természetesen a minél pontosabb eredmény elérése érdekében a különböző kompetenciákat nem egy-egy feladatnál próbáljuk megmérni, hanem minél többen, így biztosak lehetünk abban, hogy a legprecízebb képet kapjuk az álláskeresőről.
Az egész kiválasztási folyamatban jelen vannak értékelőink, akik a tesztek végeztével számba veszik és elemzik a megkapott adatokat. Többnyire az adott cégek HR-es szakemberei közül kerülnek ki az értékelők, azonban lehetőségünk van az adott munkakörhöz szorosan kapcsolódó szakemberek segítségét is kérni, ezáltal a potenciális jövőbeli munkavállalók kompetenciáját a konkrét szakmához kötődően is szakmai szemek vizsgálják.

Közös döntés

Elkerülendő, hogy 1-2 vélemény alapján kerüljön sor a kiválasztási folyamat végén, a szubjektivitási faktort teljesen kizárva közös álláspont alapján születik meg a döntés. A gyakorlatok befejezése után az értékelők összeülnek és mindenki megosztja a többiekkel a tapasztalatait, meglátásait, és a legvégén egy közös döntés meghozatala után kiderül kinek sikerült jól és kinek kevésbé a teszt, vagyis ki az akit felvesz az adott cég, és ki az akinek tovább kell még próbálkozni a munkaerőpiacon.

Típusfeladatok - nem kell megijedni

Ahány cég, annyi fajta tevékenység, munkakör létezhet, így természetesen nem egy szabvány mentén, egy kaptafára történik a kiválasztás. Mindig az adott céghez alakítodtan, az adott munkakörhöz illően kerülnek meghatározásra a teszt gyakorlatai. Ennek ellenére azért vannak típusok, amelyek leggyakrabban szembejönnek velünk egy ilyen AC kiválasztáson.

  • Bemutatkozás: a jelölt vagy egy időkeretet, vagy valamilyen speciális szempontot kap, amely alapján meg kell ismertetnie magát a “hallgató közönséggel”
  • Csoportos feladat: a legtöbb munkahelyen csoportban kell az alkalmazottaknak elvégezni a napi munkát vagy egy projektet, így ezt szimulálva az AC kiválasztás során is előkerül egy olyan feladat, amely során csapatokat alakítanak ki a jelentkezőkből és egy adott feladat sikeres elvégzése mellett megfigyelik a “csapattagok” aktivitását és alkalmazkodási képességét is többek között.
  • Szerepjáték: egy hétköznapi szituációban kíváncsiak az értékelők, hogy képes e helytállni a jelentkező vagy sem, illetve hogyan viselkedik e során, milyen tulajdonságai domborodnak ki.
  • Tesztek: akár intelligencia vagy személyiségtesztek, esetleg egyéb módon is várható, hogy írásban is megmérettetik a pályázókat

Ha a legmegfelelőbb munkatársakat szeretné a cégéhez csábítani, válassza az AC kiválasztás által kínált előnyöket és nem fog csalódni.

Amennyiben sikerült meggyőzni, keresse fel az Int-Solution Kft-t a honlapon található elérhetőségeink egyikén!