Ne csak a levegőben lógj - céltervezés

Cél nélkül nem érdemes élni, ugye sokszor hallottad már ezt a mondatot? Ez valóban így van, viszont ezzel még semmit nem oldottál meg, hiszen a kitűzött célhoz el is kellene jutni valahogy. Ebben az esetben a hangsúly a hogyan-on van, mert minden ember ki tudja tűzni maga elé, hogy passzív jövedelmet vagy éppen magas nyugdíjat szeretne, de igen kevés részük az, aki azt is tudja, hogy miből lesz a végén cserebogár. Ha úgy gondolod, hogy mindenféle tervezés vagy “forgatókönyv” nélkül könnyedén és gyorsan elérheted a célod, akkor vagy hatalmas szerencsére lesz szükséged, vagy csalódni fogsz a végén. A céltervezés segítségével azonban a sarokpontokat meghatározva, tervszerűen közelíthetsz a megálmodott cél felé, így még a javítás lehetősége is adott, ha esetleg félresiklik valami, nem muszáj előről kezdeni mindent, csak egy adott pontig kell visszamenni.

Céltervezés 1. lépése - honnan indulsz?

Tételezzük fel, hogy Amerikába szeretnél elutazni. Közel sem mindegy, hogy a szomszédos Kanadából kelsz útra, vagy esetleg a távoli Magyarországról. Ugyanez igaz az életben elérendő célokra is, hogy nagyban meghatározza a kiinduló pontunk, hogy milyen módon tudunk haladni előre. Határozd meg miben szeretnél sikeres lenni és melyek azok a dolgok az életedben, amire most kevesebb figyelmet fordítasz. A hierarchia felállítása mindenképp fontos, hiszen egy nap mindenkinek 24 órából áll, nemre, korra és vagyoni helyzettől függetlenül. Vedd számba, hogy vannak olyan dolgok az életedben, amelyeken szeretnél javítani, és tényleg elég fontosak e, hogy megéri rá az idődet fordítani.

Álmok vagy célok

A céltervezés során nem árt ha tudod mi a különbség a kettő között. Mindenkinek vannak álmai, de nem mindenkinek vannak céljai. Sokan szeretnének majd egyszer pénzügyi függetlenséget, de ha azt mondják, hogy 3 év múlva teljesen passzív jövedelemmel fognak rendelkezni, akkor konkrét célt fogalmaztak meg maguknak. Tehát egy fontos különbség közöttük, hogy határidőt szabsz meg, amikorra szeretnéd elérni az “álmod”. Ez egy vezérfonalat biztosít számodra, ami mentén további rész célokat, szintén határidővel kitűzve már nem olyan vagy mint egy elszabadult papírsárkány, ami arra megy éppen, amerre a szél fújja.

SMART módszer - a célok meghatározása

Akadnak olyan szempontok, amelyeknek mindenképpen meg kell felelnie az általad választott célnak:

Specific - legyen pontos, jól körülhatárolható célod
Meausreable - mérhető legyen, pontosan tudd mennyi kell még és mikor érted el
Achieveable - reális és elérhető legyen
Relevant - tényleg fontos és biztosan ezt akarod elérni
Time bound - határidő megszabása nagyon fontos

Céltervezés döntő fázisa

Egy vízválasztó lépéshez érkeztél, hiszen nagyjából mostanra tisztában vagy vele, hogy jó célt választottál e, így már időszerű meghatároznod, hogy milyen úton fogod elérni azt. Egy pénzügyi példával élve, eldöntöd, hogy 1 év leforgása alatt mennyi pénzt akarsz félretenni, és ehhez havonta, majd még kisebb egységre lebontva, hetente vagy naponta miből veszed el azokat az összegeket, amelyek a végén kiadják a célban megjelölt mennyiséget. Ugyanez a teendő, ha mondjuk fogyni szeretnél a nyári strandszezonra, így mivel van még addig 6 hónap az Ünnepek után, így hónapra és hétre lebontva kilogrammonként pontosan és precízen követve figyelheted hogyan is állsz.Amennyiben menetközben úgy értékeled, hogy nem is biztos, hogy megéri a sok áldozat a végén, a céltervezés előnyeként bármikor úgy dönthetsz, hogy inkább felhagsz vagy szünetelteted a folyamatot.

Ugye a fentiek ismeretében már nem is tűnik olyan elérhetetlennek az eddig csak álomként megfogalmazódott cél?

Amennyiben a céltervezés mellett további praktikus tanácsokat és cikkeket szeretnél olvasni, látogass el honlapunkra!