/ Álláskeresés

Hogyan kerüld el a zsákutcát álláskeresés közben?

Sok pályakezdő vagy munkahelyet váltó követi el azt a hibát, hogy eleve rossz célt fogalmaz meg magának és lehet, hogy rövid távon működőképes történetbe kezd, azonban kis idő múlva már fogja a fejét a “bárcsak újra kezdhetném” felkiáltással.
Azonban ha mindenekelőtt jól átgondolod, hogy milyen az a munka, amely testhezálló kihívásokkal jár számodra, nem kerülhetsz később sem kellemetlen helyzetbe. Az alábbiakban segítünk, hogy milyen szempontok alapján döntsd el, hogy melyik a Te utad az álláskeresés útvesztőjében.

Mennyire esik nehezen a korán kelés?

A munkarend nagyban meghatározza a hétköznapok programját, így ha nehezen, vagy egyáltalán nem tudsz felkelni reggel, akkor mindenképpen olyan állás felé orientálódj, ahol egy picit később indul a nap. A nagy bevásárlóközpontok üzletei például rendszerint 9 órakor vagy 10-kor nyitnak, így célszerű lehet ott szétnézni van e valami olyan munkalehetőség, amit szívesen végeznél

Kötött vagy kötetlen?

A munkarend szempontjából szintén van, aki szereti, ha konkrétan meg van szabva a 8 órás munkaidő és például 16 órakor abbahagyja a munkát és reggel 8-kor ismét folytatja. Van viszont olyan is, aki vagy nem bírja a kötöttségeket és egy idő után feszült és ideges lesz, vagy egyszerűen olyan élethelyzetben van, hogy csak úgy tudja végezni egyéb teendőit, ha lazább és szabadabb munkaidővel rendelkezik.

Csapatjátékos vagy magányos farkas?

Nem utolsó szempont az sem az álláskeresés során, hogy mennyire szereted, ha sokan vannak körülötted, mennyire vagy képes csapatban gondolkodni. Egy olyan ember, aki tudja, hogy kevésbé képes alkalmazkodni, néha elfogadni, hogy másnak is lehet igaza, és nem tud beállni a sorba, annak inkább olyan munka való, ahol kis létszámban vagy teljesen egyedül dolgozik és magára van utalva. Előbb utóbb úgyis kiderül, hogy ha valaki nem illik a csapatba, és így megelőzheted a későbbi nyomasztó és zaklatott munkahelyi légkört is.

Kreatív vagy precíz?

A saját képességeiddel nyilvánvalóan tisztában vagy, így fel tudod mérni előre, hogy milyen állás lesz az, ahol jól is érzed magad és helyt is fogsz tudni állni. Egy kevésbé kreatív dolgozót valószínűleg sok kudarc fog érni, ha egy olyan munkakörben próbál szerencsét, ahol az ötletesség, a folyamatos új megalkotása és az innováció a vezető irányelv, neki leginkább a pontos, precíz munkavégzés lesz az erénye, tehát ilyen típusú kihívásokat célszerű keresnie. Ellenkező esetben, ha Te az alkotó munkákat szereted, folyamatosan az új feladatok megoldása tesz boldoggá, akkor Neked sem fog örömet szerezni, a monotonabb, irányított munkavégzés.

Anyagiasság

A piszkos anyagiak, bármennyire is meglepő, nem mindenkinél játszanak fontos szerepet, amikor elvállalnak egy munkát. Amennyiben Te nem közéjük tartozol, mindenképpen olyan állást válassz, ami ha nem is elégíti ki teljesen a fizetési igényed jelen pillanatban, de ott legyen benne a lehetőség, hogy feljebb mászhass a rang és fizetési létrán, vagy legalább ugródeszkának használhasd a következő, jobban fizető munkahelyhez.

Munkahely - lakóhely távolság

Bizony szintén számolnod kell a munkábajárás okozta idő kieséssel, ami elég nagy távolság esetén napi 1-2 óra terhet is jelent a munkaidőn kívül. Nem minden esetben éri meg egy kicsit nagyobb fizetésért 60-70 perccel többet ingázni, így ezt a szempontot is mérlegelned kell álláskeresés közben. Persze, ha az utazással töltött időt is ki tudod használni hatékonyan, akkor a nagy távolság sem okozhat rögtön akadályt egy-egy megpályázott munka esetén.

Természetesen a fentiek kiindulópontja, hogy van választási lehetőséged, amennyiben sürgősen állást szeretnél találni, akkor ne vedd azért olyan szigorúan a szűrési feltételeket!

Ha álláskeresésben vagy, kérj segítséget munkatársainktól az alábbi elérhetőségeinken és hamarosan indulhatsz az új munkahelyedre! :)