/ Munkaerő kölcsönzés

Kié a felelősség? Pályázz tudatosan!

Tudtad, hogy akár félmillió forint kárt is okozhatsz azzal, ha igent mondasz egy állásajánlatra, ám végül mégsem lépsz be a választott céghez?

A vállalati oldal szerepe pontosan olyan fontos a kiválasztási és beléptetési ceremóniában, mint a pályázói oldal, azonban erről ritkán esik szó. Nézzük csak, milyen feladatok és folyamatok zajlanak egy üres pozíció, álláshely betöltése kapcsán!

A kezdetek – felmerül az igény új munkatárs felvételére: A vállalat HR csapatához igény érkezik egy álláshely betöltésére. Elindul a toborzás előkészítése: hirdetésfeladás különböző online felületeken, karrieroldalon való megjelenítés, saját - és egyéb adatbázisokon való szűrés, profilok megtekintése, ajánlások fogadása. Meglátod a hirdetést és jelentkezel: az álláskeresés során érdemes figyelni arra, hogy csak olyan munkát pályázz meg, amelynek betöltésére alkalmas vagy és ezt az önéletrajzod is tükrözi.

Itt jössz te a képbe: ha rákattintasz a hirdetésre, és feltöltöd az önéletrajzod, vagy kitöltöd a jelentkezési adatlapot, attól a pillanattól már felelősséggel tartozol a jelentkezésedért.

Megjelenik az anyagod a cég karrierfiókjában, megszűrik a tapasztalatod és a képzettséged alapján.

Ezek után besorolják:
A. vagy megfelel és tovább haladnak veled;
B. függőben marad, míg több anyag beérkezik és összehasonlítható lesz;
C. visszautasítják.

A jelentkezési anyagod - az adataid védelme mellett, amennyiben ehhez hozzájárultál – bekerül a céges adatbázisba. Tegyük fel, hogy megfelel a tapasztalatod és hívni fognak telefonon: érdemes olyan telefonszámot megadni, ami

  • aktív és elérhető;
  • amit a te veszel fel, „ne Anyukád vegye fel, aki azt sem tudja hol vagy éppen”

Nem árt, ha rendelkezésre állsz, és készülsz rá, hogy akár munkaidőben is bármikor jöhet egy hívás;
ha olyan helyen tartózkodsz hívás közben, amely nem zajos. Ha ez nem, lehetséges, kérj pár percet és vonulj félre egy csendesebb helyre;
telefont nem nyomod ki 🙂. Azonban, ha a hívás éppen nem aktuális, küldj üzenetet, hogy rövid időn belül jelentkezni fogsz. Na, ezt ne: Hello, hívlak. Használd inkább: Elnézését kérem, nem vagyok elérhető, hamarosan visszahívom. Az üzenet beállítható automatikus üzenetként is.

Ezek után jöhet az interjú!

Készülj fel rá és feltétlenül jelenj is meg, ha megígérted! Gondolj bele, a másik oldalon ülő munkatárs is készült rá időponttal, tárgyalóval, szakmailag és eszközökkel, netalán még más szakembereket is bevont, így az ő idejük is számít.

Gondolkodási idő – a jól sikerült interjú és az ajánlat után lesz lehetőséged átgondolni a felkínált álláslehetőséget. Használd ki ezt az időt valódi mérlegelésre! A válaszod hatással lesz számtalan folyamatra, illetve az elkövetkezendő időszak előkészületi munkáira a cég életében.

Tudtad, hogy mennyi mindent kell előkészíteni, mielőtt belépsz egy céghez?

munkaszerződés előkészítés, üzemorvosi vizsgálat megszervezése, hivatalos bejelentések megtétele, nyilatkozatok elkészítése, támogatások esetén azok elindítása, munkaruha megrendelése a bekért méret alapján, belépőkártya elkészítés, öltözőszekrény biztosítása, munkavégzéshez szükséges eszközök beszerzése, beillesztés támogató eszközök és folyamatok indítása, stb…

A betanulásoddal kapcsolatban a leendő vezetőd átszervezi a munkafolyamatokat, hisz a betanulási időd alatt a saját feladataival kevésbé tud foglalkozni, biztosítja az időt és eszközt, és a szakmai anyagokat is előkészíti és frissíti.
Természetesen a fent felsoroltak cég specifikusak, azonban van egy közös nevező: A KÖLTSÉG!
Az említett folyamatok mellett költségek generálódnak: hirdetés, befektetett munkaóra, eszköz, sok-sok költség!….s ha mégis úgy döntesz, hogy az alapos átgondolás ellenére, miután igent mondtál, még sem állsz munkába, ez a teher a cégen marad.

Ez így fair?
Pályázz felelősséggel, s sikerrel!

Révész Tímea, SZBT Development Kft., Ügyvezető, HR divízió vezető