/ Csapatépítés

3 módszer a munkahelyi konfliktusok megelőzésére

Az élet része, hogy ahol emberek vannak együtt huzamosabb ideig, ott surlódások lesznek. Ez a munkahelyekre is igaz. Viszont, ahol konfliktus van, ott nincs együttműködés. Ha nincs együttműködés, akkor nem lesznek eredmények. Ha nincsenek eredmények, akkor előbb-utóbb valaki a munkahelyét vagy a cégét fogja elveszíteni.

A munkahelyi konfliktusokat megoldani néha nagyon bonyolult lehet, de megelőzni viszonylag egyszerű!

3 egyszerű módszer a konfliktusok megelőzésének

Íme, 3 módszer, amivel a munkahelyi összezördülések nagyrésze megoldható:

1. Írásban kommunikálunk! Megfigyelhető, hogy a legtöbb összetűzés alapja egyszerű félreértés. „Múltkor azt mondtad, hogy…”; „Már elmondtam, hogy…” „Ezt nem te csinálod?”…

A félreértések leghatásosabb ellenszere a kérdéseinket, kommunikációinkat írásban közöljük, és ebben a formában követeljük.

Nagyon sok vitás kérdést lehet megoldani egyszerűen azzal, hogy ragaszkodunk az írásos kommunikációkhoz. Itt nem szerződésekre kell gondolni. Egyszerűen beront valaki az irodába, és odavakkantja a kérését hozzád, akkor egyszerűen csak ragaszkodj ahhoz, hogy írásban is meglegyen. Mondd neki udvariasan, hogy „Rendben van, megtennéd, hogy leírod ezt egy pár sorban, e-mailben?” Így sokkal kevesebb az esélye, hogy elfelejtődik, illetve nehezebb félre érteni azt, ami feketén-fehéren le van írva. Ráadásul nem mindig tud figyelni az ember (ha éppen egy fontos ügyet intézel, stb), viszont, ha le van írva, akkor tudsz vele foglalkozni akkor, amikor alkalmas az időpont.

2. Végezd a saját munkád! Rengeteg mérget spórolhatunk meg, ha tudjuk, hogy mi a munkánk, és az el van végezve. És lehetőleg csak az van elvégezve. Ha más helyett dolgozunk, akkor egészen biztos, hogy bajba fogunk keveredni. Egyrészt azért, mert akkor mi nem haladunk azzal a munkával, amiért minket fognak majd elővenni. Másrészt felfordulást okozunk a másik személy munkájában, aki joggal vonhat minket kérdőre.

FONTOS: Tisztázd, hogy pontosan mi a feladatod, és aztán csak azzal foglalkozz!

3. Csak a felettesedtől fogadj el utasításokat! Érdemes már az elején tisztázni, hogy kinek tartozol elszámolással, jelentési kötelezettséggel, hogy ki a te felettesed.

Ha valaki belovagol, és azt mondja, hogy valamit meg kell csinálnod, akkor egyszerűen csak kérdezd meg, hogy a felettesed jóváhagyta-e. „Kovács Úr tud róla, engedélyezte?”. Ezzel nagyon sok fölösleges munkától tudod megspórolni magad, hiszen nem fogod azt érezni, hogy százfelé kellene szakadnod, illetve nem fognak olyan munkát elvégeztetni veled, amit valójában másnak kellene megcsinálni.

Reméljük, hogy hasznos volt a cikk!
Mi a helyzet veled? Neked mi a tapasztalatod munkahelyi nézeteltéréssekkel kapcsolatban? Írd meg hozzászólásban!