/ Álláskeresés

Hogyan kelts átütőerejű benyomást egy állásinterjún

Vajon hogyan érheted el, hogy akár több száz jelentkező közül téged válasszanak egy állásinterjú során? Hidd el, nem a véletlen műve, hogy kit fognak kiválasztani! Ebben a rövid cikkben összegyűjtöttük azokat az alapelveket, amelyeket követve nagymértékben megnöveled az esélyeidet, hogy megszerezd álmaid munkahelyét…

A döntő erejű első benyomás

HR vezetőkkel, cégvezetőkkel végzett felmérések során egyértelműen megállapították, hogy gyakran az első párperces beszélgetés során eldől, hogy az illetőt felveszik majd avagy sem.

SŐT: 2 000 megkérdezettből 33% azt állította, hogy általában 90 másodperc alatt eldől egy jelentkező sorsa.

Akárhogyan is, ez szörnyen kevés idő, ahhoz, hogy bárkit is igazán megismerjünk, és valószínű, hogy te vagy a legmegfelelőbb személy a munkára, de ha nem átütő az elsőbenyomásod, akkor ez könnyen lehet, hogy soha nem derül ki.

A lenyűgöző benyomás 9 módja

Minél többet használsz a lenti listából, annál biztosabb, hogy te leszel a nyerő:

  1. Mosolyogj! A mosolygós emberek szimpatikusak, boldogok, és valószínűleg könnyebben veszik az élet akadályait, és könnyű velük együtt dolgozni. Nem arról van szó, hogy nevetgélni, vicceskedni vagy vihogni kell, hanem egyszerűen csak mosolyogj, amikor csak teheted! Amikor kezet fogsz, vagy amikor végeztél a mondandóddal, stb! Egyszerű, ugyanakkor rendkívül hatékony.
  2. Szemkontaktus. Aki nem néz a másik szemébe a tiszteletlen, nem őszinte, nem egyenes ember benyomását kelti. Érthető, ha izgulsz, de figyelj arra, hogy mindig nézz egyenes a szemébe annak, aki hozzád beszél! Ha közben még mosolyogsz is, akkor máris a tisztességes ember benyomását kelted :)
  3. Határozott kézfogás. Közhely, hogy a szem a lélek tükre, ugyanakkor az ember kézfogása is sokat elárul róla. Úgy tartják, hogy akinek határozott, erős kézszorítása van, az erős, megbízható jellemre vall. Úgyhogy csapj bele bátran, mert jó benyomást kelt!
  4. Öltözék. Lehet, hogy nem a ruha teszi az embert, de kétségtelen, hogy a külső alapján ítélkezünk. Hogyan tudna valaki felelősségteljesen ellátni egy pozíciót, ha még a saját küllemét sem tudja rendesen karbantartani? Nem mellesleg tiszteletlenség is. Szóval gondoskodj róla, hogy ápoltan és jól öltözötten érkezz! Ez nem divatbemutató. Szedd rendbe a hajad, férfiak borotva, hölgyeknél pici smink, bokszold ki a cipőd, zakó, kosztüm, nyakkendő, stb.
  5. Előkészület. Mielőtt elmennél az interjúra, készülj fel! Végezd el a házi feladatot! Nézz utána, hogy pontosan mivel foglalkozik a cég, mi a tevékenysége, milyen múltja van. Mondani sem szükséges, milyen átütőerejű, amikor ráeszmélnek, hogy ismered a céget, a történetét vagy esetleg gratulálsz egy nagy eredményhez vagy díjhoz, amit korábban kaptak.
  6. Érdeklődés. Sokan nem tudják, de az emberi kapcsolatokban valójában nem az a sikeres, aki érdekes dolgokat mond, hanem az, aki érdeklődő. Akit valóban érdekelnek mások, és őszintén kérdez, nagyon jó benyomást kelt a másik beszélgető partnerben, mert az úgy érzi, hogy valaki végre meghallgatja. Miért vágtak bele annak idején? Mióta működik az a részleg? Minek tulajdonítja az eddigi sikereket? Kérdezz bátran!
  7. Célok. Amikor rajtad a sor, hogy beszélj, akkor érdemes a hosszútávú tervidről, céljaidról beszélni. Aki hosszútávra tervez, azt a benyomást kelti, hogy megbízható, hosszútávon számíthatunk rá! Mondd csak el, hogy nem sokára esküvő, babát terveztek és nyáron egy szalonnasütőt akarsz építeni, és nagy célod, hogy eljuss Japánba, vagy hasonlók.
  8. Eredmények. Az emberek tettei mutatják, hogy milyen ember valójában. Ha ismét rajtad a sor, akkor beszélj arról, hogy milyen eredményeket értél már el, mire vagy büszke igazán! Ez azt a benyomást fogja kelteni, hogy te nemcsak beszélsz dolgokról, hanem cselekszel is.
  9. Beszélj hangosan, érthetően! Az embert a kommunikációjának minősége alapján is megítélik. Aki nyíltan, jól érthetően beszél, az megbízható, őszinte. Ne harapd el a mondat végét, és ne a tenyeredbe vagy magad elé mormogjál! Gondoskodj róla, hogy amikor beszélsz, az jól érthető és hangos legyen!

NE FELEDD: Minél többet használsz a fentiekből, annál biztosabb, hogy téged választanak! Egy kalappal! :)

Reméljük, hasznát veszed ennek az írásnak!
Van esetleg bármi, ami szerinted gondot okozhat állásinterjú során? Írd meg hozzászólásban, hátha tudunk segíteni!