/ Hatékonyság

Az élvezetes és hatékony munka 3+1 MÓDJA

A munka szerves része az ember életének, mégis sokan egyszerűen gyűlölik a munkájukat. Pedig az ember életének túlnyomó részét a munkahelyen tölti. Ha így van, akkor, nem lehetne valahogyan élvezni is? Ha kíváncsi vagy, hogyan varázsolható élvezetessé, hatékonnyá a munka, akkor olvasd el a következő blogbejegyzésünket!

Mi van a háttérben?

Gyerekként azt csinál az ember, amit csak akar. Aztán egyszer csak felnő, és a megélhetésért olyan dolgokat kell csinálnia, amit valójában nem szeret, de muszáj. Telnek-múlnak a hónapok, az évek. A péntek a feloldozó szabadság kapuja, a hétfő pedig kínkeserves rabszolgasors kezdete. Na, most van ezzel némi gond.

Az ember életének 70%-a munkával telik.

Ha már ilyen sok időt töltünk a munkával, akkor nem jobb lenne, ha közben az élvezethető, szórakoztató vagy minimum kielégítő lenne?

A céltalan ember boldogtan

A legtöbb munka céltalanság miatt gyűlöletes.

Igazából kevés annyira nyomorúságos állapot van, mint amikor az embernek nincs egy épkézláb célja sem, ami felé érdemes lenne haladni. Akinek semmilyen célja sincs, akit csak ide-oda lökdös az élet, az szó szerint beteges, boldogtalan, szerencsétlen, és még sorolhatnánk. Ugyanakkor az ember életét rakétasebességgel tudja beindítani, ha talál valamit, amiért érdemes tenni.

Ezért mielőtt bármi gondunk lenne a jelenlegi munkával, a főnökkel, a kollégákkal, az ügyfelekkel, a túlórával, a hétfővel, egyszerűen nézzük meg:

Mi a célom? Mit szeretnék elérni? Ha tudom, hogy mit, akkor haladok egyáltalán abba az irányba?

Ha igazából nem tudjuk, hogy merre van az előre, nincs semmi, amit érdemesnek tartanánk elérni, vagy rég lemondtunk arról, hogy amit szeretnénk, az megvalósítható, akkor nincs az a munkahely a világegyetemben, ami megfelelő lenne számunkra, és nyugodtan mondható, hogy az élet nyomorúságos lesz. Ezért a legfontosabb:

Találj valamit, amit érdemesnek tartasz arra, hogy dolgozz érte!

Olyan legyen, amiért hajlandó vagy szembe nézni az odafelé vezető úton található akadályokkal!

Hogyan tegyük élvezetessé a munkát?

Elképzelhető, hogy olyan célt tűzünk ki, ami nem megy egyik napról a másikra. És az is biztos, hogy az odavezető úton dolgozni kell majd. Miért kell, hogy gyötrelmes legyen az odafelé vezető út?

Az alábbi 3 egyszerű módszert alkalmazva bármilyen munka élvezhetővé tehető:

  1. Végezd el most! „Amit ma megtehetsz…”. Közhelyes, de igaz. A felgyülemlő, befejezetlen feladatoktól a személy fáradt, nyúzott, lehajszolt, durcás lesz. Legtöbben nem a munka miatt fáradnak el, hanem a befejezettlen munkákon marad a figyelmük. Igazán sok szabadidőt szeretnél? Akkor végezd el most! A munka kezelésének legjobb módszere, ha elvégezzük azonnal. Ne hagyd, hogy befejezetlenül maradjanak a dolgok, mert akkor oda a boldogságod!
  2. Zűrzavar kezelése. Akár csak az életnek, a munkának is része, hogy nehéz, zűrzavaros helyzeteket kell kezelni. Az ember munkakedvét nagyban lerontja, ha százfelé kell hirtelen szakadni. Mindjárt itt vannak az ügyfelek, még el kell készíteni az ajánlatot, de közben csörög a telefon, és beesik az asztalra egy harmadik ügy is. Mit teszel? A zűrzavart egyszerűen úgy tudod megoldani, ha a sok tényező közül kiválasztasz egyetlen egyet, aminek a figyelmed szentelni fogod, és máris megszűnik a zűrzavar. Egy fontossági sorrend. Jó, most akkor előbb ezt, aztán ezt, és így tovább.
  3. Mozdulj ki! Sokan azt csinálják, hogy munkaközben egy képernyőt bámulnak, majd otthon egy másikkal folytatják, a tévével. Ez nem helyes. Ettől csak nyúzottabb, morcosabb leszel másnap. Munka közben az ember nagyon könnyen be tud fordulni, ezért fontos, hogy a „kifordulásra” is időt szenteljen. A legjobb megoldás erre a séta. Ha lehetőséged van rá, akkor nap közben is jótékony lehet, de ha más nem, akkor munka végén vagy lefekvés előtt menj el sétálni egyet, és nézz rá nagy-messzi tárgyakra!

Tetszett a cikk? Akkor nincs más hátra, mint előre! Találd ki, tűzd ki, mit szeretnél elérni, és ugorj neki még ma! ÉS használd a fenti módszereket, hogy munka közben is jól érezd magad!