/ Munkahely

Hogyan készülj fel a nyári szabadságra?

Azt mindenképp szögezzük le, hogy a szabadság fontos! 😊 Mindenkinek szüksége van időnként arra, hogy pihenjen és feltöltődjön. Ha a vakációdat a laptopod vagy a telefonod társaságában töltöd, nem igazán fogsz pihenni. Ezért érdemes tudatosan felkészülni.

A nyaralás előtti napok kifejezetten fontosak: fel kell készülnöd neked is személy szerint és fel kell készítened a munkatársaidat is annak érdekében, hogy jól érezd magad a távolléted alatt. Íme néhány tipp, hogy gördülékenyebben menjen a felkészülés.

1. Tájékoztasd a vezetődet!

Mindenekelőtt az egyik legfontosabb dolog, hogy egyeztess a feletteseddel, hogy a kijelölt időszak, amikor elmennél nyaralni, megfelelő lesz-e a számára is. Fontos, hogy ne essen arra az időszakra olyan feladat, amit esetleg csak te tudnál ellátni. Tájékoztasd őt, hogy erre az időszakra ki lesz az a kolléga vagy kollégák, akik helyettesítenek téged.

2. Írj egy To-Do listát!

Kihívás lehet számontartani mindazokat a teendőket, amiket még el kell látnod, mielőtt szabadágra mész. Ez a lista segíthet emlékezni az összes elvégzendő feladatra. Érdemes megnézni, hogy mindent el tudsz-e végezni, mielőtt elkezded a pihenésedet. Ha nem, akkor döntsd el, hogy mit lehet elhalasztani, vagy kinek lehet delegálni.

3. Tájékoztasd a munkatársaidat is!

Mindenképpen beszélj azokkal a kollégáiddal, akik helyettesítenek majd a távolléted alatt, hogy ők is fel tudjanak készülni. Pontosan adj át minden olyan információt, ami fontos lehet a számukra, míg beugranak helyetted.

4. Állíts be automatikus válasz e-mailt!

Érdemes automatikus válasz e-mail beállítani, így azok, akik levelet küldenek neked, nem fognak várakozni vagy csalódni, hogy nem méltatod őket válaszra. Az e-mailnek mindenképpen tartalmaznia kell a távolléted időtartamát, valamint egy elérhetőséget, hogy sürgős esetben kihez tudnak fordulni.

5. Jelöld be a szabadságod a nyilvános naptárba!

Ez egy egyszerű lépés: azonban sok embert tájékoztat a távollétedről, és így nem kell mindenkit egyesével informálnod, hogy egy adott időpontban nem leszel elérhető.

Akár a tengerparton, akár a kanapén töltöd a vakációt, aligha szolgálja a célod, ha a munkatársak hívogatnak, vagy ha állandóan stresszelsz, hogy milyen rendetlenségbe fogsz visszatérni. Hidd el, az a kis erőfeszítés, amit azért teszel, hogy minden rendben legyen, amíg távol vagy, meghozza gyümölcsét!

Itt találsz egy ellenőrző listát is, hogy biztosan ne felejts el semmit 😊
Ellen-rz--lista-szabi-el-tt