/ Munkahely

Maszk nélkül a munkahelyen… Mennyire vagy hiteles?

Nemsokára – remélhetőleg – lekerül a maszk a munkahelyeken is, ez remek alkalom lesz arra, hogy megvizsgáljuk, mennyire adjuk vagy takarjuk magunkat, az egyéniségünket – azaz mennyire vagyunk hitelesek.

Olvass tovább és derítsd ki, te mennyire vagy hiteles! Az alábbi jellemzők igazak a hiteles emberekre:

1. Önismerettel bír

A hiteles ember minden tettére és döntésére reflektál, és elfogultság nélkül vizsgálja saját erősségeit és gyengeségeit. Nagy erőfeszítéseket tesz, hogy legyőzze a félelmeit, és maximálisan kihasználja az erősségeiket.

2. Szívvel (is) él

Nem fél mélyre ásni, bátran és empátiával közelít másokhoz.

3. Kitartó

Nem pazarol értékes időt arra, hogy feleslegesen aggódjon az átmeneti kudarcok miatt. Ha megfelelő értékek mellett hoz döntést, tudja, hogy csak türelem és kitartó munka kérdése, és eredményes lesz.

4. Tisztességes

Nem mond olyat, amit nem gondol komolyan, és ezzel a tulajdonsággal kiérdemli mások tiszteletét. Az emberek bíznak benne, mert megtartja a szavát.

5. Átlátható

A hiteles munkatárs a nyílt kommunikációban hisz, és közvetlenségét empátiával ötvözi. Az a kép, amit a nyilvánosság előtt sugároz, nem különbözik drasztikusan attól, amilyen valójában a magánéletben. Nem rejtegeti hibáit és gyengeségeit, és van bátorsága ahhoz, hogy valóban az legyen, aki valójában.

6. Következetes

A következetesség a hitelesség egyik jellemzője. Nem ingatag, és ragaszkodik az elveihez (nem ész nélkül).

Vezetőként hitelesnek lenni

A vezetői lét egyik legnagyobb kihívása a teljes, autentikus jelenlét, vagyis az értékalapú, hiteles működés. A hiteles vezető tisztában van az erősségeivel, a környezetére gyakorolt hatásával, fejlett önismerettel rendelkezik, vagyis érti a vakfoltjait, tisztában van a személyes értékeivel és fejlesztendő területeivel, valamint be tudja azonosítani azokat a pontokat, ahol saját magának, és a beosztottainak változnia kell.
A hitelességet gyakran összetévesztik az őszinteséggel, de ezek alapvetően különböznek: a hitelesség önreferenciális, és arról szól, hogy az ember hű legyen önmagához, nem pedig arról, hogy az érzéseit és a gondolatait őszintén fejezze ki.

A hiteles működés minden belőlünk fakad, a magunknak tett ígéreteinkből, azok teljesítéséből, aztán folytatódik a kapcsolatainkban és az ott tett és teljesített ígéreteinkben. A hitelesség fejleszthető az önismeret, a tudás és a jellem fejlesztésével.

Ha szeretnéd megtudni, mennyire erős a személyes hitelességed, milyen a jellemed és a kompetenciáid – jelezd a www.coachx.hu oldalunkon és szakértő kollégánk felveszi veled a kapcsolatot.