/ Munkahely

Ismerd meg az INT-Solution munkatársait 16. rész - interjú Amátával

Manapság már azt a korszakot éljük, amikor a tehetségekért versenyeznek a cégek, különösen igaz ez a HR szolgáltatás területére. Cégünknél olyan munkatársak dolgoznak, akik a szakma szeretete és az iránta való elhivatottság miatt vállalták, hogy egy dinamikusan fejlődő vállalattal kötik össze pályájuk kezdetét, derekát.

Révész Tímeának hívnak és az INT–Solution Kft.-nél dolgozom HR vezetőként.
R.Timi---2
Amikor az ötlet megszületett, hogy a kollégáimat mutassuk be a különböző szolgáltatások területén, az vezérelt, hogy megmutathassuk barátainknak, ismerőseinknek azt a különleges környezetet és csapatot, amelyben dolgozunk, és amely nap mint nap inspirációt és lelkesedést ad.

Következő interjú alanyom Amáta – az INT–Solution Kft. debreceni irodájának személyzeti tanácsadója.
Am-ta---1
1. Külön öröm számomra, hogy egy visszatérő kollégát kérdezhetek ebben a blogsorozatban. Kis kitérő után tértél vissza hozzánk Amáta. Milyen tapasztalatokkal lettél gazdagabb a rövid kitérőd alatt, s mi az, amit nálunk is tudsz hasznosítani ebből?

Mozgalmas évek teltek el az azóta, szakmailag sokat tanultam a gyártóvállalati HR generalista szerepkörömben. Azt érzem, ez a tapasztalatom az, ami a legtöbbet adott ahhoz, aki most vagyok személyzeti tanácsadóként, ahhoz, ahogyan az egész toborzás-kiválasztási folyamatot látom mélyebb rétegeiben. Jó volt belelátni a költség- és létszámtervezésbe, a jóváhagyási folyamatokba, úgy egyáltalán megismerni azokat a vállalati döntéshozatali folyamatokat, amelyek végén ott állunk mi is, személyzeti tanácsadók. Profitáltam ebből a tapasztalatból és már látom, hogy szolgáltatóként, hogyan tudok igazán segíteni egy partnernek, hogy sikeres projektet zárhassunk.

2. Mi volt az a szakmai képzés, ami leginkább hatással volt eddigi karrierutadra? Miért?

Szó szerint talán nem szakmai képzés, de több alkalommal is volt lehetőségem külső szakértőkkel együtt dolgozni, akik rettentően inspiráltak, általuk másképp kezdtem el látni és végezni a munkámat. A HR emberekről szól, fejlesztésről, optimalizálásról, és az ő objektív külső nézőpontjukból a napi munkavégzésem más színezetet nyert. Viszont, ha nagyon ragaszkodunk a kérdés pontos megválaszolásához, akkor a coaching volt az, amihez 2017-ben közel kerültem, és azért hatott rám, mert perspektívát nyitott számomra az emberi erőforrás fejlesztésben, méghozzá letisztult és mégis kreatív eszközeivel. A coaching által megismert pozitív pszichológiai állapot minden élethelyzetben jó irányba forgatja kerekünket.

3. Mit gondolsz a jelöltmenedzsmentről?

A jelöltmenedzsment számomra két részből áll. Az egyik, hogy a jelölt jó érzéssel gondol vissza a sokszor nehézkes kiválasztási folyamatra, mert ott vagyok mellette, támogatom, érzi, hogy képviselem az ő érdekeit is, így egyfajta pozitív jelölt-élmény jön létre, mintha csak a „user experience”-ről beszélnénk. Másrészt, amikor már kialakult egy kapcsolat a tanácsadó és a pályázó közt, akkor ez nem kell, hogy véget érjen a munkába állással - ami az elsődleges cél volt - hiszen a jövőben is lehet még közös munkánk, tehát egyfajta networking, amelyben mindkét fél profitál rövid és hosszú távon is.

4. Ha lenne egy kristálygömböd, amibe belenézve mindent megtudhatnál a jövő munkaerő – piacáról, mit szeretnél tudni?

Engem személy szerint nagyon érdekel, hogy az automatizálási folyamatok, a mesterséges intelligencia, hogyan fognak hatni az egyes munkakörökre és ekképpen a munkaerőpiacra, emberiségre. Hogy izgalmas példát hozzak: orvos diagnosztikai programok sokkal gyorsabban és pontosabban meg tudnak állapítani egy adott betegséget, mint az orvos. Tehát azt gondolhatnánk, hogy az orvos személye kiváltható. Sok esetben jobb, ha feladatokat gépekre bízunk, ám vannak mégis helyzetek, amelyek szükségessé fogják tenni az emberi jelenlétet – és nem a programozókra gondolok. Hanem azokra az esetekre, amikor az embernek szüksége van a közösség érzésére.

5. Játszunk el a gondolattal, ha a világon bárkit meghívhatnál vendégül vacsorára, kit hívnál meg szívesen?

Azt hiszem, Victor Wooten lenne az. Ő egy amerikai basszusgitáros, producer, író, aki egy szegény családba született, ám ő maga hihetetlen tehetséggé vált. Rettentően inspirál és magával ragadó módon, egyszerűen beszél a zenéről, önkifejezésről; arról, hogy a zenében nincs hamis hang, hanem ez is csak a játék, a tanulási, a felfedezési folyamat része. Azt gondolom az ő szemlélete átültethető sok élethelyzetbe, mert senki sem akar „hamis hangot” az életében, pusztán csak „gyakorol”.

6. Van e olyan idézet, zeneszám, festmény, amire sokat gondolsz, ami befolyással van az életedre?

Mostanában a kedvenc idézetem egy zen bölcsesség: „Ami jön, fogadjátok, ami megy, engedjétek! Ennyi az egész.” Számomra nem azt jelenti, hogy csak sodródom és lesz, ami lesz, hanem ad egyfajta könnyedséget, amiből mindig erőt tudok kovácsolni.