/ Csapatépítés

5 tipikus hiba, ami ELÜLDÖZI a jó munkaerőt

Az igazán sikeres cégek, vállalatok jól tudják, hogy a legkockázatosabb, ugyanakkor legmegtérülőbb befektetés a munkaerő. Valójában a cég legkényesebb erőforrása. A jó munkaerőt megtalálni nagyon nehéz és nagyon költséges. Tanítani, képezni kell, ami megint csak rengeteg idő és pénz. Aztán egy szempillantás alatt faképnél hagyhat minket, és ugrott minden.

A legnagyobb érték a munkaerő.

HR könyvek neves szerzői millió oldalakon taglalják, hogy egy jó csapattal bármi, anélkül pedig semmi nagyszerű nem lehetséges.

Nézzük csak meg a Google vagy a Facebook hősies erőfeszítéseit. Mit el nem követnek, hogy megtartsák embereiket? Videójátékok, pingpong asztal, ingyen étel-italfogyasztás, pihenőhelyek, mosókonyha… Te jó ég! Most nem arról van szó, hogy innentől kezdve kizárólag ötcsillagos szállodai körülmények között lehet dolgozni. Egyszerűen vegyük észre, hogy ha a „nagyok” is ennyire tepernek, akkor a hatékony munkaerő kulcsfontosságú szerepet játszott abban, hogy olyan óriásira nőttek.

Miért lépnek le a JÓ emberek?

Most ne is foglalkozzunk a „csak-kapni-akarok” alakokkal, akik kevés munkáért sok pénzt akarnak, stb-stb. Az emberek túlnyomó része jó szándékú, és persze számít a pénz, de sokkal inkább vágyik arra, hogy „valami nagyszerűt megvalósító” csapat tagja lehessen. Ők nem akarnak felmondani. A helyzet az, hogy a cégek nagyrésze - akik szörnyen sok munkát tesznek abba, hogy megszerezzék ezeket az embereket - szó szerint elpuskázzák a jó embereket

Az 5 leggyakoribb ok, ami ELŰZI az embereket:

  1. Hazugság. Egy korábbi cikkünkben erről már beszéltünk. Ha azt ígéred, hogy itt egy szuper, lendületes csapat tagja lehet, ahol megvalósíthatja az álmait, de valójában egy temetői csapatszellemben is több összetartás van, akkor az hamar ki fog derülni, és a becsapott emberek csalódnak, és elmennek. Nagy karrier, sok tanulás, kihívások, sikerélmények, megvalósított célok. Ígéret szép szó…
  2. Betanítás hiánya. Az egyik leggyakoribb hiba. Sokan csinálják, hogy felvesznek valakit, odarakják egy íróasztal mögé, és akkor tessék, csináld, hiszen már megtanultad a suliban, nem így van? Egyrészt ez nem igaz. Az iskolai oktatás sokszor egy fabatkát sem ér, és legtöbben a munkahelyen szerzik meg a szükséges tudást, gyakorlatot egy munka végzéséhez. Másrészt, ha valaki teljesen képzett lenne, a te cégednél még nem dolgozott. Nem tudja, mi a dörgés, mit várnak el tőle, nem ismeri a cég filozófiáját, stb. Akár melyik is a helyzet, képzés hiányában jó eséllyel kudarcélményei lesznek, és eleget összegyűjtve jobbnak látja, ha elmegy, mivel nem akar több kárt okozni.
  3. Modortalanság. Ne feledd: A jó emberek nem a pénzért vannak ott! Sok cégvezető félreérti, hogy mit jelent a „beosztott” szó. Nem azt jelenti, hogy pénzzel tömjük be a száját, ezért azt csinálunk vele, amit csak akarunk. Sokan összetévesztik a modortalanságot a kemény fegyelemmel. Nem úgy tartunk fegyelmet, hogy ordibálunk az emberekkel. A beosztott felelősségi körben alárendelt, de nem emberileg. Még a legprimitívebb emberek is elutasítják azokat, akik modortalanok. Szerinted meddig lenne vásárló egy olyan ember, aki undok, flegma kiszolgálást kap? Nem sokáig, ugye? Akkor miért lenne ez másképp a munkatársak esetében? Fontos fogaskerekek egy cég gépezetében, és akár tetszik akár nem, ők hozzák a bevétel nagy részét. Legalább akkora alázattal kell velük bánni, mint az ügyfelekkel.
  4. „Én döntök”. Tipikus hiba, hogy nem adnak elég felelősségi kört, mozgásteret a munkatársaknak. Sokan még azt a hibát is elkövetik, hogy jól leszúrják azt, aki önállóan, „engedély nélkül” megoldott egy helyzetet. Ez azt eredményezi, hogy a tulajdonos, az ügyvezető túl terhelté válik, hiszen minden aprósággal hozzájuk szaladgálnak. A beosztottak meg előbb-utóbb megfojtva érzik magukat. Gyakorlatilag ez az alapja az olyan elképzeléseknek, mint „azt csináljuk, amit a főnök mondd. Semmi egyebet”. Az igazán termelékeny emberek meg egyszerűen csak elmennek, mivel nincs rájuk igazi szükség.
  5. Pletykák. Az a munkahelyi légkör, ahol szeretnek egymásról pletykálni, kibeszélni egymást egyszerűen megmérgezi az emberek életét, ezért nincs más megoldás, távoznak. Nincs annál lelombozóbb, csapatromboló dolog, amikor azt hallgatjuk, hogy az egyik kolléga ilyen, a másik olyan. Ha ez a helyzet, akkor már rég nem csapatról beszélünk. A legostobább hiba, amikor – szóbeszédre alapozva – a jó embereket egyszerűen kirúgják!

Összefoglalás

Biztos van még több is, de ezek a legdurvább hibák. Szóval…

  • Ha ígérsz valamit, akkor tartsd is be!
  • Ne hagyd magukra a munkatársakat, hanem tanítsd, képzed őket!
  • Vedd ember számba a munkatársakat!
  • Adj nekik felelősségi kört, döntési szabadságot!
  • Ne higgy a szóbeszédeknek, és derítsd fel pletykafészkeket!

Valamit még hozzávennél a listához? Neked mik a tapasztalataid? Kíváncsiak vagyunk, írd meg hozzászólásban!