/ Motiváció

Az IGAZI csapatszellem titka

Hogyan lesz egy beosztott vagy munkatárs igazi csapatjátékos? Hogyan lehet rávenni az együttműködésre? Mitől függ, hogy mennyire elszánt vagy elkötelezett? Hogyan alakul ki a „szeretek itt dolgozni” érzés? Ezek olyan csapatépítéssel kapcsolatos kérdések, amelyekre sok-sok cégvezető és HR-es keresi a választ. Miért?

Jól tudják, hogy az igazi erő a csapatban rejlik. Ha minden egyes embert a cégnél egy irányba tudnának állítani, hogy egy közös cél elérésén dolgozzon MINDENKI, akkor bármilyen iparágat uralhatnának, bármilyen piacon, bármilyen konkurenciával szemben, bármikor! De persze könnyebb mondani, mint csinálni, nem igaz?

A titok nyitja

Sokan ismerjük a mondást, hogy egy csapat ereje annyit ér, mint a leggyengébb láncszem ereje. Talán igaz, de még a leggyengébb képességű embert is szédületes eredményekre lehet sarkallni, ha egyetlen dolgot megértünk:

A CSAPATSZELLEM ALAPJA A RENDSZERESEN ELVÉGZETT, ÉRTÉKES MUNKA!

Itt a hangsúly leginkább az értékes szón van. Nem arról van szó, hogy bejárunk dolgozni, egésznap van mit csinálni, tevékenyek, elfoglaltak vagyunk. Arról van szó, hogy amit csinálunk, annak értéke van. Értékes a cégnek, értékes az ügyfélnek és – végső soron – értékes a dolgozónak, hiszen – jó esetben – ez alapján kapja az elismeréseket, az előléptetést, a fizetésemelést, stb.

„A jól végzett munka önmaga jutalma”. Igen, nagyon közhelyes, de igaz. Próbáld csak ki! A cikk elolvasása után csinálj gyorsan valami igazán hasznosat! Pl. intézz el valamit, amit régóta halogatsz! Meglátod, hogy picit megkönnyebbülsz, jobb kedvűnek fogod érezni magad. Ha rendszeresen így teszel, akkor olyan lelkiállapotba kerülsz, hogy szívesebben dolgozol, működsz együtt másokkal, és általában véve sokkal hatékonyabbnak találod magad.

Minden kezdet nehéz

Rá kell venni a munkatársakat, kollégákat, dolgozókat, hogy végezzék el a munkájukat, és mutassanak fel értékes eredményeket! Ez eleinte nagyon fogcsikorgatós lehet, de akár hogyan is, be kell indítani az „értékteremtő” munkavégzést! Hosszútávon ez mindenkinek hasznot hoz, és EZ kovácsolja össze a csapatot jóllehet, örökre! Lesznek, akik nagyon ágálni fognak a szokatlan változás ellen. De ne félj! Általában a leghangosabbak a legkevésbé hatékonyak. Talán jobb is nélkülük…

Hogyan alkalmazzuk

A tudás mindig annyit ér, amennyi eredményt annak alkalmazása révén elérünk. Ezért nézzük a fenti adatot a gyakorlatban:

  1. Értékes végeredmény. Az adott munkakörnek pontosan mit is kell csinálni? Milyen funkciót lát el, és ami még fontosabb, milyen kívánatos eredményeket kellene felmutatni, előállítani? Ezen gondolkodj el picit, és ha pontosan tudod, hogy milyen eredményeket vársz egy adott munkakörtől, akkor beszéld ezt át azzal, aki jelenleg betölti azt a pozíciót. Pl. értékesítőknek megkötött szerződések, raktárosnak hibátlanul kiszállított csomag, stb.
  2. Követeld meg az eredményeket! Ha megvan, hogy kinek pontosan mit is kellene előállítani, akkor következetesen követeld meg annak az előállítását! És érd el, hogy mással ne foglalkozzon! Ha valamiért nem sikerül produkálni az eredményeket, akkor derítsd ki, mi történhetett! Valaki leterheli? Olyan munkát végez, amit nem neki kell? Esetleg kiderül, hogy alkalmatlan arra a munkára? Történjék bármi, téged az eredmények érdekelnek.
  3. Bőséges eredmények. Ha a fenti két pont megvan, akkor már csak arról kell gondoskodni, hogy minél nagyobb számban jöjjenek azok a bizonyos eredmények. Egy értékesítő esetében minél több a behozott szerződés, annál boldogabb mindenki.

NE FELEDD: A közösen elért eredmények a legjobb „kötőanyag”. Az igazi csapatszellem titka mindössze ennyi.

Te is egy igazi csapatot szeretnél?
Olvasd el további blog bejegyzéseinket, illetve maradj velünk, mert hetente frissülő tartalmakkal készülünk!