/ Hatékonyság

Ki az, aki TÉNYLEG dolgozik? Hogyan mérd a munkatársak hatékonyságát…

Örökzöld kérdés, hogy vajon melyik munkatárs igazán hatékony, és melyik nem? Kinek adjuk a prémiumot és kit küldjünk el? Kinek jár az elismerés, kinek a szidalmazás? Kit léptessünk elő, kit fokozzunk le? Honnan tudjuk, hogy ki az, aki VALÓBAN elvégzi a munkát?

Régi bölcs mondás, hogy az embereket mindig a tetteikről ítéljük meg, szemben azzal, hogy miket mondd. Ez eddig rendben. De most képzeljük el, hogy ott állunk az irodában, előttünk 4 íróasztal, és mindenki ül a számítógépe előtt, és fenemód dolgozik. Mi alapján állapítható meg, hogy kinek a munkája értékes avagy sem?

Megoldás: mérőszámok!

Más szóval statisztikák. Itt most nem a KSH[1] demográfiai adataira gondolunk. Itt egészen más, igazából sokkal egyszerűbb értelemben használjuk. Cégmenedzsmentben[2] a következőt jelenti:

STATISZTIKA: Egy adott időpontban elvégzett munka mennyisége összevetve ugyanannak a munkának egy másik időpontban elvégzett munka mennyiségével.

Ez soha nem egy szám. Ez mindig több, de legalább kettő szám egymáshoz viszonyítva. Pl.: tegnap előtt 5 levél ment ki, tegnap 7, ma 9. Ebből fel lehet rajzolni egy grafikont, ami feketén-fehéren mutatja, hogy tényleges mennyi munka lett elvégezve.

intsolution_stat_kep

A statisztikák előnyei:

  • Objektív látásmód. Pontosan látod, hogy a cég mely része hatékony, és melyik nem.
  • Egyszerű döntéshozatal. Többé nem a szóbeszédre vagy szimpátiára alapozod a döntéseidet, hanem tényekre.
  • Vitás kérdések egyszerű megoldása. A számokkal nagyon nehéz vitatkozni, ezért kérdéses ügyekben perdöntő.

Hogyan használjuk

Egy korábbi cikkünkben arról beszéltünk, hogy minden munkakörnek meg kell legyen, hogy milyen értékes dolgot állít elő. Ha nem értékes dolgokat állít elő, akkor a tevékenysége sem túl értékes, ergo minek fizetnék is érte? Nyilván az a kívánatos, ha az értékes „javakból” minél többet állít elő a dolgozó.

A statisztikák használata kiváló eszköz arra, hogy megmérjük és nyomon kövessük, hogy ki mennyi értéket teremet a munkájának köszönhetően!

A grafikonok megrajzolásával, leolvasásával külön szakág foglalkozik, ezért most mélységesen nem megyünk bele. Most bőven elég, ha egyszerűen tudod, hogy kinek, mit kellene „előállítani” munka közben. Kezdd el vezetni, akár egy excelben, tegyél mellé egy egyszerű vonaldiagramot! Ha az elvégzett értékes munka mennyisége csökken, akkor ott már valami bibi van. Érdemes ránézni!

Reméljük, hasznos volt ez a cikk!
Ha ezen felbuzdulva megbízható munkaerőre lenne szükséged, akkor ajánljuk figyelmedbe a munkaerő-közvető szolgáltatásunkat! Kattints ide a részletekért!


  1. KSH: Központi Statisztikai Hivatal. Különféle gazdasági és társadalmi adatok gyűjtésével, feldolgozásával és közzétételével foglalkozik. ↩︎

  2. Cégmenedzsment: Gyakran csak „menedzsment”-ként használjuk. Egy cég működtetésével, fenntartásával kapcsolatos dolgok, tevékenységek. ↩︎