/ Álláskeresés

Ezek a jó tanácsok aranyat érnek – álláskereső kisokos

Vannak íratlan szabályok, melyek betartásával könnyebben révbe érhet az álláskereső.

Nem árt, ha megfelelően méred fel a képességeidet, és a céljaidat is úgy határozod meg, hogy lehetőleg el is tudd érni azokat. Nem egy álmodozó vagy, hanem egy álláskereső. Biztosan Te sem szeretnél egy olyan szekér után futni, ami nem vesz fel. Vendéglátó-ipari gyakorlattal ne akarj egyből a Nemzeti Bank elnökévé válni – ez elengedhetetlen lesz ahhoz, hogy ne egy soha véget nem érő keresgélés legyen az életed.

Állj bele teljes mellszélességgel!
Sokan esnek abba a hibába, hogy majd lesz valami, megpróbálja, de ha nem sikerül, holnap is van nap. Te ne legyél ilyen felelőtlen! Kezdd el minél előbb a keresést, és szánj rá minden időt és energiát, amit csak tudsz. Minden apró lehetőséget meg kell ragadni. Lehet, hogy nem azonnal fogod élvezni a gyümölcsét, de előbb-utóbb a kitartásnak meglesz az eredménye. Nem ígéri senki, hogy könnyű lesz, hiszen olyanokkal versenyzel egy-egy helyért, akik 8-10 órát szánnak az álláskeresésre, és az adott állásra szabják az önéletrajzukat, de miért ne fektethetnél bele Te is legalább ennyi energiát?

Azon az úton indulj el, amelyik a célodhoz vezet!
Minden állástípusnak megvannak a sajátos toborzási csatornái. Mindenképpen érdemes feltérképezni a szakmádhoz bejáratott utakat, és ezeken elindulni. Az internetes állásportálokon informatikusokat, mérnököket és a pénzügyi szektornak diplomásokat keresnek leginkább. A magasabb pozíciókra, a PR- és a reklámterületekre inkább a személyes kapcsolatokon keresztül tudsz bekerülni.

Az új testvér mindent lát
Elképzelhető, hogy azt gondolod, a személyes benyomás mindent visz egy interjún. Ebben valószínűleg igazad van, viszont egy álláskeresőnek be is kell jutnia a beszélgetésre. A HR-esnek is csak 24 órából áll a napja, így ő is megpróbálja hatékonyan beosztani a munkáját, nem akar szerencsevadászokra pazarolni a drága idejéből. Ennek céljából a jelentkezőket igyekeznek „lecsekkolni”, ehhez pedig a közösségi médiát hívják segítségül. Legyél résen, és szabd Facebook- és LinkedIn-oldaladat megnyerő stílusúvá!

Ne tegyél fel mindent egy lapra!
Nincs is annál jobb érzés, ha vannak alternatíváid. Mindig kedvező pozícióból indulsz, ha van több lehetőség a zsebedben, és nem kell aggódj amiatt, hogy mi lesz, ha valami nem sikerül. Ne hagyj fel az álláskereséssel, ha még nincs aláírt munkaszerződésed! A jó szándékot feltételezve is bármi közbejöhet, és addig rengeteg lehetőségtől eleshetsz, ha egy majdnem biztosért abbahagyod a keresést.

Te milyen adatokat tennél nyilvánossá a Facebook-oldaladon, ha éppen álláskereső lennél?