Karrier, de hogyan? – Képezd magad!

Segítünk választ kapni a „Hogyan tovább?” kérdésre. Összeszedtük, milyen lehetőségek vannak az önfejlesztés területén.

A legtöbb ember beleesik abba a csapdába, hogy a fiatalon megszerzett tudást elegendőnek tekinti az élete végéig bombabiztos karrierhez. Te ne ess ebbe a hibába! Saját lehetőségeidet korlátozod, ha megrekedsz egy bizonyos szinten és nem vágysz az újra. Sokkal jobb több lábon állni, és nem csak egy lapra feltenni mindent.

A folyamatos fejlődés jutalma
A tudásbázis szélesítésével növelheted az önbizalmad, hiszen a tudás hatalom, a hatalom pedig óriási önbizalommal párosul. A már meglévő ismereteidet is bővítheted, azonban célszerű nemcsak egy területre fókuszálnod és beszűkítened látókörödet, hanem a gyakorlatilag végtelen számú lehetőség közül minél többet használj ki a további tanulásra és karrierépítésre. Ha éppen hosszabb távú jövőt látsz biztosítottnak az adott munkahelyen vagy pályán, akkor is gondolnod kell a váratlanul bekövetkező eseményekre. Jóval kisebb nyomás alatt kereshetsz választ a „Hogyan tovább?” kérdésre, ha nem élet-halál helyzetben kell kapkodva menekülni valamibe. A biztos állásod mellett célszerű képezned magad, persze ahogy az időd és az energiád engedi. Amit azért nem szabad elfelejtened, hogy a kitekingetéseid ne menjenek a főállásod rovására.

Tanulj, és keresettebb leszel
Elégedettséggel tölt el, ha kapkodnak érted a cégek és a fejvadászok? Nem csoda, hiszen mindenki szereti, ha bombázzák ajánlatokkal. Ezt te is elérheted, ha képzed magad és több lábon álló tudással rendelkezel. Egy egyszerű példával élve, egy felszolgálót értelemszerűen csak felszolgálóként tudnak alkalmazni, azonban ha amellett még főzni is tud, akkor már szakácsként is szóba jöhet. Minél szélesebb körű szakmai tudással rendelkezel, akár egymástól teljesen eltérő szakterületeken is, annál nagyobb az esélye, hogy rád lesz szüksége valamelyik munkaadónak. Ehhez még hozzáadunk egy jó nagy adag lelkesedést, és előtted az út a megálmodott karrierig.

Hogyan tovább? – Néhány jó tanács
Nem tanácsos hirtelen fellángolásból belekezdened, habár a lendületre mindvégig szükséged lesz, amelyet az elején érzel. Célszerű előre megtervezned mindent, egészen attól, hogy miben szeretnéd a tudásodat bővíteni, addig, hogy milyen módon tudod összeegyeztetni a mindennapjaid teendőivel ezt az új elfoglaltságot. Íme, néhány szempont, amely segíthet az indulásnál:

  • Nézz szét a hiányszakmák között, és válasz olyat, amelyikben kisebb lesz a konkurencia!
  • Határozd meg, mennyi időt és mikor tudsz tanulásra fordítani, így nem fogod túlvállalni magad.
  • Vizsgáld meg, van-e lehetőséged személyesen részt venni a képzésen, vagy távoktatás formájában sajátítod el az új ismereteket!
  • Tűzz ki magad elé egy időpontot, ameddig el szeretnéd érni a célodat!
  • Csak olyanba kezdj bele, ami érdekel, így teljesen biztos, hogy nem adod fel a felénél.

Ha lenne egy kis szabadidőd, Te milyen területen szereznél új ismereteket?