/ Álláskeresés

Hogyan öltözz fel egy állásinterjúra? Sikeres meghallgatás #1

Mikor milyen ruhát szabad felvenni? Mennyit dob az esélyeiden a megfelelő öltözék megválasztása? Mire figyelj oda, amikor állásinterjúra öltözöl? Nézzük!

Az első benyomás

Talán veled is megesett már, hogy első ránézésre legszívesebben elkerültél volna valakit, de amikor jobban megismerted, akkor nagyszerű barátra leltél benne.

Tudod, az emberek nem ismernek még téged, amikor először meglátnak, viszont mielőtt megismernének, kialakítanak magukban egy véleményt rólad a külsőd, az első benyomás alapján. Sokszor kiderül persze, hogy nem jól ítéltek meg, de gyakran nem adódik egy második esély a helyesbítésre.

Pl. egy állásinterjú.

Ahol nagyon sok jelöltre jut nagyon kevés idő, hogy megismerjék őket.
Gyakran az interjú első 30 másodpercében eldől, hogy felvesznek, avagy sem.

Az interjú alatt a célod mindössze ennyi: EGY JÓ BENYOMÁST KELTENI.
Mindössze annyit akarsz, hogy kitűnj a tömegből, hogy jó érzéssel gondoljanak rád, amikor újra előkerül a neved.

Az öltözéked kulcsfontosságú szerepet fog ebben játszani.

Milyen öltözéket válassz

black suit jacket hanged on wall
Photo by Gez Xavier Mansfield / Unsplash

Nézzük, hogyan öltözz fel egy állásinterjúra:

  1. Öltözz úgy, ahogy az ott dolgozók! A általános nézőpont, hogy öltöny+nyakkendő a megfelelő öltözék egy interjúhoz, de nem mindig ez a jó választás. Olyan ruhába érdemes öltözni, ami leginkább tükrözi a cégnél dolgozó emberek viseletét. Ha nem tudod, hogy az adott cégnél milyen dresszkód van, akkor menj el egyszer a környékre, és nézd meg, hogyan öltöznek az emberek, akik kijönnek onnan. Ha mindenki farmer + ingben van, akkor te sem fogsz kilógni, ha farmerben és ingben mész. Természetesen, ha öltönyt húzol, akkor sem fogsz rossz benyomást kelteni, de ha úgy nézel ki, mint aki már eleve ott dolgozik, pozitív hatást érsz el. Maradva még az öltözéknél, akármennyire laza a dresszkód, kerüld a képes-ábrás pólókat, tépett farmereket.
  2. Légy professzionális, tiszta és elegáns! Nem kell feltétlen új ruhát venned az interjúra, de ne is olyat vegyél fel, amit mintha csak most túrtak volna ki a szennyes aljáról. Ügyelj arra, hogy szépen vasalt, tiszta, friss ruhába menj!
  3. Érezd jól magad a ruhádban! Ne azzal kelljen babrálni, hogy túl szoros, leesik rólad, igazgatni kell vagy itt-ott szúr, stb! Ez nem jó senkinek, mert csak elveszi a figyelmed, és nem tudsz koncentrálni az interjún a kérdésekre.
  4. Hanyagold az erős parfümöt! Nagyon valószínű, hogy az interjú egy kisebb, zárt helyen lesz, kevés szellőzéssel. Ez nem egy randevú, és nem akarsz fullasztó illatfelhőkkel rossz benyomást kelteni. Ráadásul a parfümök megítélése igen szubjektív. Ami neked kellemes, másnak lehet nagyon zavaró. Még azt sem tudhatod, milyen allergiája lehet annak, aki meghallgat. Talán jobb is, ha egyáltalán nem használsz parfümöt.
  5. Szépségápolásra is figyelj! Ügyelj arra, hogy ne legyen csapzott a frizurád! A hölgyek ne essenek túlzásba a sminkeléssel! Erről bővebben írunk egy másik cikkben. Az urak pedig szalonképes ábrázattal jelenjenek meg, ami leginkább jól fésült frizurában, és frissen borotválkozott arcbőrben (szakál esetén egyformára nyírt, ápolt arcszőrzetben) nyilvánul meg.

Ingyen támogatás

Történt már veled olyan, hogy azt érezted tuti befutó lennél az állásra, de valaki előnyt élvezett veled szemben, és végül nem téged választottak?

Akkor jó hírünk van!

Mi valamennyi Partnerünkkel nagyon jó kapcsolatot ápolunk, és nem te leszel az egyetlen, akit az adott helyre közvetítettünk. Jól ismerjük a partnercéget, az igényeket, az esetleges buktatókat. Szóval tudjuk mi a dörgés.

Ha rajtunk keresztül pályázol egy munkahelyre, akkor jóval az interjú előtt behívunk egy személyes konzultációra, és alaposan felkészítünk, hogy a legtöbb eséllyel indulhass.

  • Segítünk “felöltözni”!
  • Átbeszéljük az önéletrajzodat!
  • Átvesszük az interjú menetét!

És még szólhatunk egy pár szót az érdekedben…

Mindezt ingyen.
Nézz ki egy állást, és gyerünk!
Kerítsünk neked egy jobb állást MOST!