/ Karrier

17 tipp, hogy felturbózd a karrieredet

Az egyik kedvenc mondásom: minden elmúlik. A jelenlegi nehéz helyzet is. De az is előfordulhat, hogy most olyan munkakörben vagy munkahelyen dolgozol, amiért igazán szerencsésnek érzed magad, s ez is elmúlhat. Ha felkészülnél arra, hogy mit tegyél, ha változás érne, vagy csúcsra járatdnád a karriered, kövesd az egyszerű tippjeinket!

1. Mi lenne, ha specializálódnál?

Válassz olyan szakterületet, amelyben valami extrát tudsz nyújtani a munkáltatóknak. Vegyél órákat vagy tanulj tovább!

2. Tervezz gondosan!

Ha van karriercélod, akkor rendeld ennek alá a többi „ügyed”. Lehet, hogy átmenetileg kevesebbet keresel, de a jövőben kifizetődik a befektetett szakmai munka és idő.

3. Fordulj szakemberhez!

Beszélj a céljaidról olyan független munkaerő-piaci szakemberrel, aki átlátja az összefüggéseket és best-in-class tanácsokkal láthat el! Találj magadnak mentort!

4. Vonódj be önkéntes munkákba vagy projektekbe!

Csatlakozz valamilyen szakmai szervezethez, ezáltal tanulhatsz vezetői ismereteket (csoportmunkánál például) és ráadásul az önéletrajzodban is jól mutat.

5. Szerezz bizonyítványt a tudásodról!

Akár ingyenes LinkedIn kurzust végzel el, akár komolyabb fizetős tanfolyamot, ne feledd megosztani az új tudásodról a híreket (önéletrajzban, social media platformon).

6. Fókuszálj a kapcsolódó skill-ekre!

Jól hangzik a rajztanfolyam, de ha nem profitálsz a tanultakból, a karriered szempontjából lényegtelen – bármilyen extrát nyújtasz viszont releváns tudásból, azt bizonyítja a munkáltatód számára, hogy fontos számodra a szakmád.

7. Légy jelen az online térben!

Legyen az egy blog, egy szakmai weboldal, online portfólió vagy egy vagány social media oldal, amely bizonyítja a szakmai rátermettséged, akár kért referenciát is kiválthatsz vele.

8. Legyen naprakész szakmai önéletrajzod!

A legtöbb helyen még mindig szükséges, hiába vagy jelen például LinkedInen. Bizalmasabb adatok úgyis inkább csak ebbe kerülnek.

9. Tudd, a megcélzott cégek mit várnak el

Ha nem is akarsz váltani, akkor is legyen naprakész tudásod a jelenlegi munkáltatód főbb céljairól és elvárásairól. Ha váltani készülsz, készülj fel a kinézett cégekből (lásd – 3.pont)!

10. Networkölj!

Kezdj hozzá olyan korán és olyan gyakran, ami csak belefér az idődbe, fejlessz szakmai, baráti és tanácsadói kapcsolati hálót! Szükséged lesz rá.

11. Légy a legjobb!

Akár a vállalati teljesítményértékelésről legyen szó, akár egy csoportos tréningről, hozd ki magadból a legjobbat!

12. Ismerd önmagad!

Ismerni magad (jól) fontos ahhoz (is), hogy a megfelelő munkakörnyezetet és munkakört válaszd magadnak.

13. Írj jól! (És helyesen)

Az írásbeli kifejezés a karriered minden pontján fontos lesz. Sajátítsd el!

14. Értékeld a különbözőséget

Utazz sokat, és a tanulj másoktól a más kultúrákból. Empatikusabbá és szélesebb látókörűvé tesz.

15. Nézz szét mindenhol

Ahány állásoldal, social média platform csak létezik, mind nézd! Kövesd a kapcsolataid karrierútját is!

16. Ismerd a „nyelvet”!

Tanuld meg a zsargont, a szakmádban használt rövidítéseket és használd őket megfelelően.

17. És végül: kezdd korán!

Ha most elégedett is vagy az állásoddal, a fentiek nem igazán kerülnek pénzbe. Ne akkor kezdj ezekhez, mikor már váltani szeretnél vagy pályázol a cégednél egy magasabb pozícióra!

A leírt tippekhez készítettünk egy tervezőt Neked, amit ide kattintva tudsz letölteni, és ha további kérdéseid vannak, keresd bizalommal tanácsadóinkat! :)