/ Fogadalom

Tettél újévi fogadalmat? Hogyan tűzz ki célokat 2021-ben!

Az utóbbi időben két általam nagyra tartott szakember is foglalkozott azzal a kérdéssel, hogy van-e létjogosultsága a szokásos évtervező folyamatoknak és dokumentumoknak. És valóban, felmerül a kérdés, hogy egy ilyen fokozottan turbulens (VUCA 😉 ) időkben lehet-e egyáltalán tervezni.

Ha visszanézünk a tavalyi évre, még meg is lepődhetünk – lehet, hogy zilált volt az időszak, ám mégis teljesültek a céljaink vagy egy részük? Nyilván ez céloktól is függ. Mivel én főleg a személyes fejlődésemre vonatkozó célokat választottam, nem vagyok összességében csalódott. Azok a szakmai vágyak, amiket megfogalmaztam, tartalmilag teljesültek, ám mennyiségileg nem.

A célokhoz való viszonyom is változott az évek során. Pontosan tudom, hogy a célok kitűzése segít abban, hogy új viselkedések épüljenek be, a megfelelő helyre irányítja a fókuszt és a hangsúlyokat, és fenntartja a lendületet az év során. És az is tiszta, hogy amit nem mérünk, nem figyelünk, az nem fejlődik. Viszont fontos, hogy ne álmokat kergessünk, hanem olyan dologra fókuszáljunk, amitől teljesebb lesz az életünk és valóban elérhető.

A tavalyi év még inkább rávilágított a felelősségvállalás fontosságára: tudd, hogy mindig te irányítod az életed! Még ha vannak is külső tényezők, amik megakasztanak, lassítanak, mindig van lehetőség újraformálni a módszered és a hozzáállásod, és újraformálni a célodat.

Rendben, akkor mire számítsunk 2021-ben? Lesznek kapaszkodók, lesz fejlődés, vagy mindenki a túlélésre játszik?
29well-downsize-resolutions-jumbo
Kép forrása: Igor Bastidas NYT

2021-ben miért ne haladhatnál egy szelídebb tempóval, szem előtt tartva, hogy nehézségek várhatóak és a tavalyról idénre átnyúló életkedv sem kirobbanó?
Az az alapelv továbbra is változatlanul érvényes lehet, hogy ha változtatni szeretnél valamin az életedben, akkor kezdd apró változtatásokkal – így egy merev és nehezen tartható ütemterv helyett egy egészséges rutint építhetsz stresszmentesen.

Ahelyett, hogy azt mondanád: 20 kg-ot fogyok 3 hónap alatt, miért ne mondhatnád, hogy kipróbálsz egészségesen étkezni és elhatározod, hogy 30 napig kitartasz – mondjuk napi 10 perc – mozgás mellett? 30 nap múlva pedig felülvizsgálod az érzéseidet az elérendő céllal kapcsolatban és újabb 30-90 napra finomítasz az elvárásaidon.

Nyilván, üzleti területen ez nem lesz, vagy nem lehet elegendő: ha merész célt tűzöl ki, akkor a negyedéves felülvizsgálat támogathat abban, hogy időben észrevedd, ha el vagy maradva és kreatívan korrigálj, plusz energiákat vonj be a céljaid eléréséhez.

Hány célt tűzz ki egyszerre?
Nagy célokból érdemes maximum kettőt kiválasztani és arra irányítani a figyelmet. Tartsd szem előtt, hogy valóban tudod-e vállalni a teljes folyamatot annak minden nehézségével. Gondold végig, hogy milyen erőforrások állnak rendelkezésedre és ideális esetben hogy jutnál el a célig – ehhez vegyél igénybe minden – akár külső – támogatást is.

A fent említett negyedéves felülvizsgálat csak akkor hasznos, ha észre tudod venni, hogy a kiválasztott eszköz nem működik és képes vagy energiákat mozgósítani magadban az új megoldások felé is és képes vagy segítséget kérni.

Tudd, hogy külső szakember bevonása nem szégyen!
Ha nem tudod, merre indulj vagy a korábbi módszereid nem működtek vagy hatékonyabban szeretnéd tervezni az éved, fordulj hozzánk bátran!

Vendégszerzőnk tollából: Katona Ágnes, Ügyvezető igazgató - SZBT Development - Tréning, coaching, szervezetfejlesztés