/ Motiváció

Turbulens időkben is lehetsz sikeres vezető – a VUCA világ és a vezetés

Körülnézel és mindenhonnan a változás ömlik rád. Az elmúlt évtizedek a drámai változásokról szóltak, a gazdasági, ipari és technológiai világ fejlődése olyan környezetet teremt, ahol nem kikerülhető a változás, és ráadásul az információ is jobban terjed ezekről az internet, a közösségi média és társai által. A 2008-as válság sem volt egyszerű, ám az idei koronavírus-járvány egyre csak növelte (növeli) a turbulencia, a veszély és a kiszámíthatatlanság érzését.

A megszokott bizonyosságot, stabilitásérzést felváltotta a folyamatos mozgásban lét: az ilyen környezetet szoktuk "VUCA" rövidítéssel jellemezni, amely jelentése a gyorsan változó, kiszámíthatatlan, bonyolult és bizonytalan.

Ha még nem hallottál a VUCA-ról

Az amerikai egyesült államokbeli Army War College az elsők között használta a VUCA rövidítést a szeptember 11-i terrortámadásokat követően. A katonai stratégák aggódtak a korábbiaktól radikálisan eltérő és ismeretlen nemzetközi biztonsági környezet miatt, ezért a VUCA-t használták az új helyzet jellemzésére. A VUCA jelentése:

Volatile- a változás jellegében és terjedelmében is gyors és kiszámíthatatlan.

Uncertain - a jelen nem világos, a jövő pedig bizonytalan.

Complex - sokféle, egymással összefüggő tényező játszik szerepet, amelyek káoszt és zavart okozhatnak.

Ambigous- nincs egyértelműség vagy tudatosság a helyzetekkel kapcsolatban.

Miért fontos a VUCA?

Sokan azt jósolják, hogy a volatilitás, a bizonytalanság, az összetettség és a kétértelműség egyre inkább érvényesülni fog az üzleti világban. A „VUCA korosztályú” csapatok irányításához tisztában kell lennie azzal a változással, amelyet ez a fajta környezet okozhat.

A VUCA környezet:

 • az emberek stabilitását érinti és szorongással tölti el őket
 • eltünteti a motivációt
 • meghiúsít karrierlépéseket
 • folyamatos újraképzést, átalakítást igényel
 • nagy erőfeszítést igényel a folyamatos készenlét miatt
 • növeli annak az esélyét, hogy rossz döntések születnek
 • megbénítja a döntési folyamatokat
 • elvágja a hosszú távú tervek lehetőségét
 • túlterheli az egyént és a szervezetet is
 • a vállalati kultúrát megborítja

Lehet, hogy a te iparágadat vagy szervezetedet is érinti ez a jelleg, érdemes hát átgondolnod, hogyan működj!

Hogyan vezesd a szervezeted a VUCA világban?

Ellensúlyozd a volatilitást vízióval!

 1. Fogadd el, sőt hangsúlyozd a változást, mint állandó tényezőt az életetekben. Ne állj ellen, de ne is tégy úgy, mintha nem létezne!

 2. Készíts erős és meggyőző nyilatkozatot a csapat céljairól és értékeiről, és dolgozzatok ki világos és közös jövőképet! Győződj meg arról, hogy a csapattagok számára rugalmas célokat tűztél ki, amelyeket szükség esetén módosíthat! Ez lehetővé teszi számukra, hogy eligazodjanak a rendezetlen, ismeretlen helyzetekben, és gyorsan reagáljanak a változásokra.

Értéssel, figyelemmel párosítsd a bizonytalan helyzetet!

 1. Teremts időt arra, hogy megállsz és körülnézel! Így könnyebb lesz megérteni, mi segíthet ebben a megváltozott helyzetben.

 2. Folyamatosan elemezd a körülötted levő világot, az üzleti helyzetet, légy naprakész! Tudd, mit akarnak az ügyfeleid!

 3. Figyeld és értékeld naponta a teljesítményed! Gondold át a start-stop-continue módszerrel, mit tettél jól és mit tehetnél másként legközelebb!

 4. Szimulálj helyzeteket, fedezd fel, mi hogyan játszódhat le és hogyan reagálhatsz arra! Ez a fajta „játék”, a forgatókönyv-tervezés, a válságtervezés és a szerepjáték hasznos eszközök az előrelátás és lehetséges válaszok előkészítéséhez.

A komplexitásra a tisztánlátás lehet a válasz

 1. Kommunikálj egyértelműen a munkatársaiddal. Komplex helyzetekben a tiszta kommunikáció segíthet abban, hogy ugyanúgy lássátok, milyen irányba haladtok.

 2. Fejlessz együttműködő csapatokat – a VUCA helyzetek gyakran túl bonyolultak ahhoz, hogy egy ember boldoguljon velük. Építsd olyan csapatot, amely hatékonyan tud teljesíteni gyors tempójú, kiszámíthatatlan környezetben is!

A kétértelmű helyzeteket agilis megoldásokkal győzd le!

 1. Rugalmasság, alkalmazkodóképesség – ezek a kulcsszavak. Tervezni kell és jó is, de építs be mindig tartalékot (időt, erőforrás) a megváltozott helyzetekre!

 2. Válassz olyan embereket magad köré, akiket nem frusztrál ez a folyamatos változás! (Predictive Index alacsony C? Mérhető ez a hozzáállás… bővebben erről: www.szbtdevelopment.hu )

 3. Bátorítsd a többieket arra, hogy mozogjanak a megszokott területeken kívül, bővítsék a tudásukat és a tapasztalataikat! Erre jó módszer lehet, ha rotálod a munkatársakat egymás munkaköreiben. Ezzel a csapat agilitása is javul.

 4. Vezesd a csapatot, de ne irányítsd őket, így megtanulnak maguktól is jól kezelni helyzeteket! Ösztönözd az egészséges vitákat és a bevonódást mindenki részéről!

 5. Fejleszd az ötletkultúrát! Kiváló könyvek vannak ebben a témában…

 6. Népszerűsítsd az "ötletkultúrát" és jutalmazd azokat a csapattagokat, akik innovatívak és megértőek a változással kapcsolatban!

És végül, ne felejtsd! Előnyei is lehetnek annak, hogy megtanulsz, megtanultok egy VUCA világban eredményesen működni. Ha nem hagyod, ez a jelleg elnyomjon és irányítson, hanem elfogadod és elkezded te irányítani, akkor onnantól kevésbé leszel sebezhető és megtanulsz ezekkel az erőkkel együttélni.

A vezetői példák a Leaders Make the Future: Ten New Leadership Skills for an Uncertain World, Bob Johansen könyve alapján kerültek kiválasztásra és megemlítésre.

Vendégszerzőnk tollából: Katona Ágnes, Ügyvezető igazgató - SZBT Development - Tréning, coaching, szervezetfejlesztés