/ Hatékonyság

12 időt rabló tevékenység, amitől csak szegényebb leszel

Két olyan alapdolog van, ami az ember életében nagyon fontos, és legtöbben többet szeretnénk belőlük: idő és a pénz. Sokan nem tudják, de elegendő pénzt általában a rendelkezésre álló idő intelligens beosztásával lehet szerezni. Íme, 12 dolog, ami teljesen fölösleges időtöltés, ergo csak a pénzt viszi…

1. Panaszkodás.

Ha van egy kellemetlen helyzet, a lehető legkevesebb értelme van megállni és zsörtölődni miatta. Semmin nem változtat, és csak boldogtalanná tesz. Ha valami nem tetszik, akkor cselekedj, változtass, és ne panaszkodj!

2. Befejezettlen feladatok.

„Amit ma megtehetsz…”. Ha valami nincs kész, akkor az csak leköti a figyelmet, az energiát. A felgyülemlő feladatok csak lelassítják az embert. Egyszerűen döntsd el, mi az, amit elvégzel, aztán végezd el! Vagy hagyd a csudába, ha már nem fontos, de ne őrizgesd a feladatokat.

3. Fontossági sorrend hiánya.

Nem minden tevékenység egyformán fontos. Az ember hamar rájön, hogy több tennivaló van, mint amennyi idő a rendelkezésére áll. Állíts fontossági sorrendet, és ne foglalkozz olyan tevékenységekkel, amelyek nem tesznek hozzá sokat a céljaidhoz! Használd az Eisenhower mátrixot. (Ha nem tudod mi az, vagy hogyan használd, akkor figyeld a cikkeinket, mert hamarosan erről is írunk :-)

4. Inspirációra várni.

A kreativitás nem az Ég ajándéka, ezért fölösleges várni rá. Az új ötletek a cselekvés, a munka, a feladatok elvégzésének eredménye. Ezért rajta! Lendülj akcióba most!

5. Amikor nem a saját életedet éled.

Hallgass a szívedre, és járd a saját utad! Ha nem így teszel, akkor ez nemcsak teljesen fölösleges időtöltés, de még boldogtalan is leszel közben. Akkor meg minek az, nem igaz?

6. Egymagad csinálsz mindent.

Ha mindent egyedül akarsz csinálni, akkor nemcsak tovább tart elvégezni a feladatokat, de csak ronggyá hajtod magad, folyamatosan fáradt, hajszolt és stresszes leszel, ami elve a hatékonyság, minőség rovására megy. Amikor csak lehetséges, osztd le a feladatokat, fogadd el a segítséget, a támogatást!

7. Aggódás.

A kudarcok miatti aggodalom, félelem nemcsak fölösleges időtöltés, de teljesen visszafogja az embert a cselekvéstől és így tényleges kudarcot vall. Ne félj hibázni, „belekeveredni” dolgokba! Ez az élet szerves része. Tanulj és használd fel a tapasztalatokat!

8. Megfelelni mindenkinek.

Szó szerint lehetetlenség mindenkinek megfelelni. Mindenki különböző, különböző véleményekkel, nézőpontokkal. Csak beleőrülni lehet, ha mindenkinek egyszerre akarsz a kedvében járni. Ne tedd! Inkább felelj meg annak az egyetlen embernek, aki igazán számít: te magad!

9. Mások „méregetése”.

Ne tölts időt azzal, hogy másokhoz hasonlítod magadat. Ennek az a vége, hogy az ember rájön, hogy a másik látszólag ügyesebb, okosabb. Nemcsak haszontalan, de keserűséget, irigységet, bizonytalanságot szül. Fölösleges időtöltés. Te egy nagyszerű ember vagy!

10. Amiatt aggódni, hogy mit mondanak majd mások.

Nagyon fontos, hogy ne az szabja meg a cselekedeteidet, hogy az elnyeri a tetszését másoknak vagy sem, hanem egyszerűen csak az, hogy mi az, ami legtöbb jót jelenti Neked és a környezetednek.

11. Maximalizmus.

A Facebook mottója, hogy jobb a kész, mint a tökéletes. Fontos a tervezés, a felkészülés, a tökéletesítés, de a lényeg, hogy egyszerűen csináld! Ne csak célozz, hanem lőj is!

12. Ugyanazokat a hibákat elkövetni.

Hibázni kell, mert a tanulás része, de csak úgy van értelme, ha tanulunk is belőle. Még egyszer elkövetni ugyanazt a hibát időveszteség. Merjünk hibázni, de tanuljunk belőle!

Van valami, ami Te hozzál vennél a listához? Írd meg kommentben!