/ Toborzás

3 létfontosságú előkészület toborzás ELŐTT!

A munkaerőfelvétel minden szempontból költséges mulatság. Sok-sok bosszúság és költség takarítható meg, ha jóval a toborzás előtt rendbe rakunk néhány dolgot. Íme, 3 nélkülözhetetlen előkészület, ami nélkül bele sem érdemes fogni a toborzásba!

Nem olcsó játék

Egy jó embert megszerezni nem olcsó és kevés pénzért nem dolgoznak. A legtöbb adóteher is a foglalkoztatással jár ugyebár és még arról nem is beszéltünk, hogy betanítás, képzés, stb. Egy szóval: költséges.

Érthető, hogy amikor felvetődik az igény, hogy fel kellene venni valakit, akkor sokaknak görcsbe rándul a gyomra. Pontosan tudja, hogy mennyi pénzt lehet eltapsolni úgy, hogy még nem is biztos, hogy beválik az illető.

3 létfontosságú tennivaló MIELŐTT toborzol

Van néhány tennivaló, amit el kell végezni, mielőtt bárkit is felvennénk. Ha elvégezzük ezeket a tennivalókat, akkor rengeteg feszültséget és költséget takaríthatunk meg. Íme:

  1. Valóban szükséges felvenni bárkit is? Mielőtt feladnánk az álláshirdetést, tegyük fel magunknak a kérdést: tényleg kell egy új ember? Talán furán hangzik, de nagyon sok esetben csak azért szükséges felvenni valakit, mert nincs jól átgondolva, jól megszervezve a meglévő céges működés. Egy pici szervezéssel, átcsoportosítással, folyamatok újra tervezésével toborzás nélkül is meg lehet oldani, hogy a munka el legyen végezve.
  2. Megvan, hogy PONTOSAN mit fog csinálni? Tudjuk, mi a célja az adott munkakörnek? Milyen értéket kell előállítania? Hogyan lesz az nyomon követve? Ez le van írva valahova, amit oda lehet majd adni az új munkatársnak? Sok mindent tartalmazhat egy igazán hasznos munkaköri leírás, de a minimum az, hogy az illető írásban megkapja, hogy mit várnak el tőle, min kell dolgozni, és mi alapján fogják jutalmazni vagy dorgálni.
  3. Van beillesztési program? „Ez a te asztalod, jó munkát” hozzáállás ma már nem működik. Nincs hatásosabb módja a jó munkaerő elherdálására annál, ha magára hagyjuk. Ha nincs megoldásunk arra, hogyan illesszük be az új embert a gépezetbe, akkor nagy eséllyel elveszítjük. Hozzunk létre gyakornoki programot, tegyünk mellé egy mentort, helyezzük felügyelet alá! Dolgozzunk ki erre egy rendszert, ahogyan egy új ember szép lassan elfoglalja a pozícióját!

Fontos: legtöbb ember azért hagyja el a céget, mert úgy érzi, hogy nem tud értéket előállítani, nem érzi magát hasznosnak!

Ha fenti a pontokra figyelmet fordítunk, akkor azzal lehetővé tesszük a munkatársak számára, hogy értéket teremtsenek, ami több bevételt kell jelentsen mindenki számára. Ezzel mindenki nyer!

Te mit gondolsz a témáról? Szólj hozzá!