/ Álláskeresés

5 álláskereső “embertípus”, aki nem akarsz lenni

Kik azok az álláskeresők, akik a legtöbb gondot és felesleges munkát okozzák a toborzóknak? Miért nem akarsz beállni hozzájuk, ha jó állást keresel? Nézzük!

Óvatos HR

Egy HR-esnek megtalálni a jó munkaerőt, aki megbízható, szorgalmas és igazi csapatjátékos, lassan olyan élmény, mint nyálkás, esős, ködös időben fényes gyémántot találni a tiszaparti sártengerben.

Bizonyított tény, hogy a legjelentősebb költségneme egy cégnek, vállalatnak a nem megfelelő munkerő alkalmazása.

Sokan nem tudják, de borzasztó sok pénzbe kerül felvenni, alkalmazni, és bizonyos ideig megtartani egy olyan munkaerőt, aki valamilyen okból kifolyólag alkalmatlan.

Nemcsak az alkalmazás költégeiről van szó (járulékok, fizetés, stb), hanem eleve a HR munkálatokra fordított összegek, és az a termeléskiesés, amit esetleg az okoz, hogy nem megfelelő embert tettünk az adott pozícióra.

Nem csoda, ha a cégek, a HR-esek egyre óvatosabbak, egyre körültekintőbbek, amikor egy leendő munkatárs sorsa felett döntenek. Ha nem téged választanak, az nem azért van, mert te biztos nem megfelelő munkaerő vagy.

Egyszerűen nem sikerült megfelelően kommunikálni azokat a valódi értékeket, amelyeket képviselsz, és nem tudtak jobban megismerni.

closed white painted door with exit signage
Photo by Michael Jasmund / Unsplash

Negatív hősök

A tényleges tapasztalatok alapján 5 álláskereső típust különböztetünk meg, akik egyike sem akarsz lenni, ha igazán vágysz egy jól fizető munkahelyre, ahol megbecsülnek.

  1. A HR vadász. Az utánkövetés nagyszerű módja annak, hogy a HR-es radarján maradj, de a folyamatos zaklatással senki sem javít az esélyein. Ha túl gyakran telefonálsz vagy írsz e-mailt, akkor pontosan az ellenkezőjét fogod kiváltani annak, amit valójában szeretnél. Tehát csak időnként érdeklődj, légy barátságos és nagyon udvarias.

A munkaadók 30%-a nyilatkozta, hogy általában az elégtelen kommunikációs készség az, amiért nem vesznek fel valakit.

  1. Az önéletrajz “spammer”. Azzal sem növeled az esélyeidet, ha száz különböző pozícióra (olyanokra is, amelyekre nem is vagy kvalifikált), ész nélkül nyújtod be az önéletrajzokat. Ehelyett inkább fordíts kellő mennyiségű időt az önéletrajzod, motivációs leveled megírására, pozícióhoz igazítására! Továbbá ne félj megkeresni cégeket akkor is, ha nincs épp nyitott pozíció!

A munkaadók 23%-a mondta, hogy minden esetben elküldik azokat az embereket, akik nem igazán passzolnak a pozícióhoz, vagy nem tudnak azonosulni a cég kultúrájával, filozófiájával.

  1. Az interjú kliségenerátor

“Több dolgot is tudok egyszerre csinálni”
“Szeretek új dolgokat tanulni”
“Feltalálom magam”

Hagyd abba, hogy azokat a dolgokat próbálod mondani, amit hallani szeretnének, és légy inkább őszinte! Add magad! Sokkal jobb megosztani néhány témába vágó, korábbi eredményed, mint úgy hangozni, ahogyan mindenki más, akit behívnak egy interjúba.

A munkaadók 33%-a vallotta, hogy interjú során az álláskereső legmeghatározóbb baklövése volt, hogy nem adott pontos választ a feltett kérdésre.

  1. A “hozz-össze-egy-talit” haver. Nincs azzal gond, ha a meglévő kapcsolataidra hagyatkozol, amikor állást keresel, de nem szabad elfelejteni, hogy a baráti kapcsolatok utcája kétirányú. Az emberek sokkal szívesebben segítenek, ha te is igazán érdeklődsz irántuk, és te segítesz nekik ezzel-azzal, és nemcsak akkor látnak, amikor segítségre van szükséged.

Az esetek 63%-ában azokat veszik fel, akikkel valamilyen ajánlás formájában kerültek kapcsolatba.

  1. A mindenes. Jól tudjuk, hogy az, aki mindenhez IS ért, az valójában semmihez sem. Ne próbáld meg telezsúfolni az önéletrajzodat mindazzal, amihez egy kicsit is értesz! Ha pedig valóban sok mindenhez értesz, akkor inkább szabd a pozícióhoz a képességeidet, és hagyd el, ami nem illik oda. Ne feledd, hogy nem egy világmegváltó géniuszt vagy ezermestert akarnak felvenni, hanem meghatározott jártasságokat igénylő pozícióra keresnek embert. Ha közben kiderült, hogy szuperhős vagy, akkor majd előléptetnek a maga idejében.

Legyél az az álláskereső, akire valóban szükség van, és találd meg a számodra megfelelő állást MOST!

Kattints ide az aktuális állásajánlatainkért!