/ Toborzás

Hogyan növeld a toborzás hatékonyságát? A legegyszerűbb módszer...

Mit jelent az együttműködésen alapuló toborzás (collaborative recruiting)? Vajon miért így toboroz az Apple vagy a Google? Hogyan vezesd be minél hamarabb?

Együttműködésen alapuló toborzás

A toborzásért, a kiválasztásért hagyományos módon egy HR-es, egy kisebb HR csapat vagy részleg felel, ahol általában az ügyvezető vagy magas beosztású menedzserek döntenek arról, hogy kit veszünk fel.

Azonban az utóbbi években a toborzás és a kiválasztás sokkal inkább egy együttműködéses model felé tolódott el. Sőt, olyannyira, hogy az együttműködésen alapuló toborzás 2019 egyik legmeghatározóbb HR trendje, amit mindenkinek meg kellene szívlelni.

Még az olyan mamutcégek is, mint az Apple, Google vagy Netflix, már ezt a megközelítást használják.

Steve Jobs, az Apple egykori alapítója már jó néhány éve megmondta:

SteveJobs

Magyarul: “Együttműködéses munkaerő-felvételre van szükséged”

Mit jelent pontosan?

Angol elnevezése: Collaborative recruiting and hiring
Azaz: Együttműködésen alapulú toborzás és kiválasztás.

Meghatározása:

Egy olyan munkaerő-felvételi eljárás, amikor mind a HR csapat, mind más részlegek, osztályok csapatai, emberei részt vesznek a jövőbeli munkatársak megtalálásának, kiválasztásának folyamataiban.

Tehát nem a HR-es vagy a HR osztály kizárólagos joga és kötelezettsége megtalálni a megfelelő embert, hanem a többi osztály is bátran részt vehet a folyamatban, aminek számos pozítív hozadéka van.

A Collaborative recruiting / hiring előnyei

  • Rendkívül hatékony. Sokszor egy adott részlegen vagy osztályon dolgozó ember sokkal jobban tudja, hogy miféle emberrel tudna a legjobban együttdolgozni, és ha hagyod neki, akkor általában készségesen segítenek, javaslatot tesznek.
  • Csapatépítő. Ha bevonsz más embereket is egy folyamatba, akkor nemcsak a saját dolgod könnyíted meg, de a fontosság érzését kelti, hogy számít a véleménye. Ettől igazi csapattagnak fogja érezni magát, és sokkal inkább igyekszik építőjellegű, hasznos megoldásokkal előállni.
  • Csökkenti a HR-re nehezedő nyomást. A megfelelő munkaerő megtalálása sokszor igen stresszes feladat. Gyakran óriási nyomás nehezedik a HR-esekre. Másokat bevonva viszont csökken a nyomás, és hamarabb megtaláljuk az alkalmas jelöltet.

+ 1 óriási előny: Van még egy óriási hozadéka annak, ha összedolgozunk a többi részleggel, osztállyal. Ha másokat is bevonunk, akkor némi felelősséggel ruházzuk fel a többi munkatársat. Egyrészt valóban igyekezni fog a legjobb emberek megtalálásában, hiszen nem akar olyat ajánlani, akiről kiderül, hogy mégsem alkalmas, bajt okoz, stb, mert az rá is rossz fényt vetne. Másrészt ahelyett, hogy széttárt karokkal várná, amíg a HR embert talál neki, aktívan részt vehet, és okozója lehet az emberhiány megoldásának.

quino-al-671219-unsplash

Hogyan ültesd át a gyakorlatba?

Nyilván számos bonyolult programot lehet kidolgozni a collaborative recruiting, hiring (együttműködésen alapuló toborzás, kiválasztás) bevezetésére.

De kezdésnek elég annyi, ha egyszerűen felruházod a többi osztály munkatársait azzal a joggal, hogy ők is kereshetnek, javasolhatnak jelölteket.

Egyszerűen add ki rendeletben vagy tegyél javaslatot a vezetőség felé, hogy legyen kiadva, lehetővé téve, hogy a többi osztály munkatársai részt vegyenek a toborzásban, kiválasztásban azáltal, hogy valamilyen módon javaslatot, ajánlást tegyenek!

Ha nagyon profi akarsz lenni, akkor konkrét eljárásokat dolgozol ki, hogyan-miként tehet valaki javaslatot, ajánlást és ennek a módját ismertté teszed.

Tarts meetinget heti szinten, ahol mindneki megoszthatja a gondolatait, vagy egyszerűen járj körbe, és beszélgess a többiekkel. Vond be őket!

Hosszasan lehetne ezt még ecsetelni, és valószínűleg fogjuk is, mivel ettől jóval többről szól a téma.

De ennyivel már el tudsz indulni a hatékonyabb, csapatépítő toborzás útján.

Sok sikert!