/ Toborzás

Hogyan növeld a toborzás hatékonyságát? A legegyszerűbb módszer...

Mit jelent az együttműködésen alapuló toborzás (collaborative recruiting)? Vajon miért így toboroz az Apple vagy a Google? Hogyan vezesd be minél hamarabb?

Együttműködésen alapuló toborzás

A toborzásért, a kiválasztásért hagyományos módon egy HR-es, egy kisebb HR csapat vagy részleg felel, ahol általában az ügyvezető vagy magas beosztású menedzserek döntenek arról, hogy kit vesznek fel.

Azonban az utóbbi években a toborzás és a kiválasztás sokkal inkább egy együttműködéses modell felé tolódott el. Sőt, olyannyira, hogy az együttműködésen alapuló toborzás 2019 egyik legmeghatározóbb HR trendje, amit mindenkinek meg kellene szívlelnie. Az együttműködés nem csak cégen belül igaz, hanem a velünk való közös munkára is. Akkor tudjuk a leghatékonyabban végezni a munkánkat, ha a Megbízóink lehetőséget adnak nekünk a valódi partneri együttműködésre.

Még az olyan mamutcégek is, mint az Apple, Google vagy Netflix, már ezt a megközelítést használják.

Steve Jobs, az Apple egykori alapítója már jó néhány éve megmondta:

SteveJobs

Magyarul: “Együttműködéses munkaerő-felvételre van szükséged”

Mit jelent pontosan?

Angol elnevezése: Collaborative recruiting and hiring
Azaz: Együttműködésen alapulú toborzás és kiválasztás.

Meghatározása:

Egy olyan munkaerő-felvételi eljárás, amikor mind a HR csapat, mind más részlegek, osztályok csapatai, emberei, vagy mi mint tabácsadó cég részt veszünk a jövőbeli munkatársak megtalálásának, kiválasztásának folyamataiban.

Tehát nem a HR-es vagy a HR osztály kizárólagos joga és kötelezettsége megtalálni a megfelelő embert, hanem a többi osztály és mi is bátran részt vehetünk a folyamatban, aminek számos pozítív hozadéka van. Mi is nagyon szeretjük, amikor a HR csapaton kívül a vezetőkkel is van lehetőségünk találkozni és egyeztetni az ideális jelölt jellemzőiről.

A Collaborative recruiting / hiring előnyei

  • Rendkívül hatékony. Sokszor egy adott részlegen vagy osztályon dolgozó ember sokkal jobban tudja, hogy milyen típusú emberrel tudna a legjobban együttdolgozni, és ha hagyod neki, akkor általában készségesen segítenek, javaslatot tesznek. Esetünkben is kiemelkedően fontos, hogy első kézből kapjunk információkat a munkakörrel kapcsolatosan, amire keresünk.
  • Csapatépítő. Ha bevonsz más embereket is egy folyamatba, akkor nemcsak a saját dolgod könnyíted meg, de a fontosság érzését kelti, hogy számít a véleménye.(S ez így is van.) Ettől igazi csapattagnak fogja érezni magát, és sokkal inkább igyekszik építőjellegű, hasznos megoldásokkal előállni. Amikor a kommunikációnak és az együttműködésnek köszönhetően mi is a belső csapat részévé tudunk válni, akkor képesek vagyunk együtt lélegezni a céggel és hatékonyan tudjuk támogatni a vezetők munkáját a kiválasztás során.
  • Csökkenti a HR-re nehezedő nyomást. A megfelelő munkaerő megtalálása sokszor igen stresszes feladat. Gyakran óriási nyomás nehezedik a HR-esekre. Másokat bevonva viszont csökken a nyomás, és hamarabb megtaláljuk az alkalmas jelöltet.A velünk való együttműködés során is arra törekszünk, hogy enyhítsük a stresszt és segítsük a HR munkáját.

+ 1 óriási előny: Van még egy óriási hozadéka annak, ha összedolgozol a többi részleggel, osztállyal és velünk. Ha másokat is bevonsz, akkor némi felelősséggel ruházod fel a többi munkatársat. Egyrészt valóban igyekezni fog a legjobb emberek megtalálásában, hiszen nem akar olyat ajánlani, akiről kiderül, hogy mégsem alkalmas, bajt okoz, stb, mert az rá is rossz fényt vetne. Másrészt ahelyett, hogy széttárt karokkal várná, amíg a HR embert talál neki, aktívan részt vehet, és részese lehet az emberhiány megoldásának.A belső ajánlás esetén a legideálisabb megoldás, hogy közvetlenül nekünk küldi el az ajánlást a munkatárs, s mi elvégezzük az előszűrést, lebonyolítjuk a kényesebb telefonbeszélgetéseket, adott esetben az elutasítást, ha mégse kerülne felvételre az ajánlott barát. Így mindenki nyugodtan alhat és egy win-win helyzet alakul ki.

quino-al-671219-unsplash

Hogyan ültesd át a gyakorlatba?

Nyilván számos bonyolult programot lehet kidolgozni a collaborative recruiting, hiring (együttműködésen alapuló toborzás, kiválasztás) bevezetésére.

De kezdésnek elég annyi, ha egyszerűen felruházod a többi terület munkatársait azzal a joggal, hogy ők is kereshetnek, javasolhatnak jelölteket nekünk.

Egyszerűen tegyél javaslatot a vezetőség felé, hogy legyen kiadva a keresés, lehetővé téve, hogy a többi terület munkatársai részt vegyenek a toborzásban, kiválasztásban azáltal, hogy valamilyen módon javaslatot, ajánlást tesznek nekünk!

Bízunk benne, hogy ennyi információval már el tudsz indulni a hatékonyabb, csapatépítő toborzás útján, amit a velünk való együttműködés még könnyebbé tud tenni.

Sok sikert!