/ Önéletrajz írás

A sikeres álláspályázat első lépése – önéletrajz minta

Miért is fontos a tökéletes önéletrajz minta?

Ahhoz, hogy eljuss a kitűzött célodig, vagyis megkaphasd a megpályázott állást, az első lépés egy hibátlan önéletrajz benyújtása. Enélkül még az első lépcsőfokot sem tudod meglépni, hiszen az állásinterjú előtt kiszűrik azokat, akik nem keltettek jó benyomást az önéletrajzukkal. A megírásához nem célszerű improvizatív módon hozzáfognod, hanem inkább egy megfelelő önéletrajz minta alapján készítsd el, ami strukturáltan tartalmazza azokat az adatokat, amelyekre a munkaadó kíváncsi.

Vedd figyelembe, hogy ki fogja olvasni

A HR-es munkatárs fogja kézbe venni, és neki nem sok ideje van egy-egy önéletrajz elolvasására, így nagyon fontos a lényegre törő megfogalmazás és az átláthatóság. Gondolj bele: lehet, hogy a nap végén, amikor a te önéletrajzod már a századik, amit megnéz, mennyi türelme lesz böngészni a sorok között, ha azok nem egyértelműek. A közhelyek használata helyett próbáld inkább máshogy megnyerni a figyelmét, a „jól dolgozok csapatban” megfogalmazás elég sablonosnak tűnik, inkább személyes tapasztalatoddal ábrázold az adott tulajdonságod.

Ne rontsd el az első másodpercet!

Semmit nem fog érni a jól felépített és megfogalmazott szöveged, a precíz önéletrajz minta alapján elkészített beadványod, ha a fényképed nem megfelelő. Az első pillantás biztosan arra vetül, így az ott elkövetett bakit már nem fogod tudni kijavítani. Igazolványképszerű, jó minőségű képet használj, amit nem a telefonoddal készítettél. Ne egész alakos fotó legyen, és elegáns ruhában legyél, a fürdőruha és a melegítő helyett. Az sem árt majd a megítélésednek, ha nem búskomor, szomorú arccal nézel vissza az önéletrajzot olvasóra, hanem vidáman, mosollyal az arcodon szerepelsz a fényképen.

Találd meg az arányokat!

Igyekezz célirányosan tájékoztatni az olvasót, törekedj az adott munkakörhöz szükséges releváns információk közlésére! Egy pénzügyi asszisztens állás megpályázásánál nem biztos, hogy a 3 éves személyi edzőként szerzett tapasztalatod megemlítése fogja feléd billenteni a mérleg nyelvét. Az önéletrajz minta végigvezet a szükséges információkon, így biztosan nem fog kimaradni semmi. Inkább az adott állásnál lényegtelennek tűnő dolgok elhagyására figyelj, elkerülve a felesleges tartalommal teli önéletrajzot.

Optimalizálj – nem minden zárba jó ugyanaz a kulcs

Sokan elkövetik azt a hibát, hogy elkészítenek egy minta alapján egy szuper önéletrajzot, majd a 20. álláspályázatnál is változatlanul ugyanazt adják be. Te ne lépj bele ebbe a csapdába, optimalizáld azt az aktuális munkahely és munkakör stílusához, releváns információkkal és az adott állás betöltésénél előnyt jelentő tulajdonságaid kiemelésével.

Ha kész vagy, add le hozzánk. Találjunk együtt egy jó állást.