/ állásinterjú

Miért jó, ha nem érnek váratlanul az interjúkérdések?

Interjúkérdések: határozott válaszok

A rossz válasznál is van rosszabb egy állásinterjún, mégpedig az, ha az alany bizonytalanságot sugároz. Egy munkáltató a legtöbbször határozott, önbizalommal rendelkező pályázót sokkal szívesebben hív vissza a következő körbe, mint azt, aki nem tudja megfelelően kifejezni magát, és akin a céltudatosság hiánya is látszik. Ha Te esetleg ebbe a kategóriába sorolnád magad, akkor sem kell kétségbeesned, hiszen nincs veszve semmi. Szerencsére akadnak interjúkérdések, amelyek rendszerint előfordulnak egy-egy állásinterjún. Ezek ismeretében előre fel tudsz készülni a válaszokkal, ezért kevésbé fogsz majd bizonytalannak tűnni a sok gondolkodás miatt.

Találd meg az arányokat!

Hatalmas dilemma szokott lenni, hogy egy interjún mennyire dicsérjük magunkat vagy mennyire „kerekítsük fel” pozitív tulajdonságainkat. Sose feledd, hogy aki veled szemben ül, valószínűleg túl van már több ezer meghallgatáson, így jól ismeri az apróbb trükköket, amit a jelöltek be szoktak vetni. Az interjúkérdésekre adott válaszoknál próbáld megtalálni az ideális egyensúlyt! Ne ajnározd magad túlságosan, de a mértéktelen szerénység is könnyen visszatetszést válthat ki a HR-es kollégából.

Jellemezd magad!

Az önismereti kérdésekre sosem egyszerű válaszolni, hiszen a legnehezebbek dolgok közé tartozik, amikor magadról kell valamit állítani. A beszélgetés ezen részénél könnyen megkérdezhetik például, hogy „Melyik az a 3 szó, amivel jellemzed magad?” Erre válaszként igyekezz pozitív jelzőkkel és lehetőleg a munkakörhöz kapcsolódó dolgokkal válaszolni. Egy másik hasonló céllal feltett kérdés a „Melyik mesehős bőrébe bújnál bele?”, amely tulajdonképpen szintén a tulajdonságaidra világít rá, azonosítva a választott figura jellemzőivel.

Több legyet egy csapásra

A főnök-beosztott kapcsolat is kiváltképpen érdekli a leendő munkaadódat. Nyilván szeretne olyan emberekkel együtt dolgozni a jövőben is, akik képesek megfelelő együttműködésre nemcsak a munkatársaikkal, hanem főnökükkel is. Ennek kiderítésére is szeretnek különböző interjúkérdésekkel választ kapni. A „Meséld el egy konfliktusodat a főnököddel, és azt is, hogy hogyan sikerült azt megoldani!” feladattal egyszerre több kérdésükre is választ kaphatnak tőled. Egyrészt arra, hogy milyen nézeteltérésekbe tudsz keveredni, másrészt arra, hogy mennyire jó a megoldóképességed egy-egy vitahelyzet feloldásában.

Motiváció és lojalitás

Nem utolsósorban a személyes motiváció és a cégismeret feltérképezése is megtörténik egy állásinterjún. Nem biztos, hogy jó szemmel nézik, ha a cégről, ahol hosszú távon el szeretnél helyezkedni, nem tudsz igazán sokat. Érdemes utánaolvasni és időt szánni rá, hogy ne kerülj kellemetlen helyzetbe ilyen típusú interjúkérdéseknél.

Ha Te holnap meghallgatásra mennél, felkészülnél előre az interjúkérdésekből?