/ Toborzás

Úgy megy a munkaerő-felvétel, mint 10 éve? ...avagy mi lesz a potenciál-alapú kiválasztással?

A tehetségekben rejlő potenciál alapján választani valakit egy munkakörre: nem ördögtől való gondolat: a munkakörök fejlődésévé és változásával együtt jár az is, hogy a speciális képességű vagy tudású jelöltekért folytatott verseny nagyobb sebességre kapcsolt. Hogy ebben a versenyben elől maradjunk, a cégeknek érdemes magas potenciállal bíró jelölteket felvenni és rászánni az időt és az erőfeszítést, hogy a tudásukat és képességeiket tovább fejlesszék. Az elmúlt, több mint 30 évben a vállalatok rendkívüli erőket mozgósítottak, hogy megtalálják a legjobb szakembereket.

A kiválasztásért felelős vezetők (ún. Hiring Managers) 42% még soha nem vett fel munkaerőt kizárólag a potenciál alapján, csak mert hiányzott a „megfelelő, meglévő” tapasztalata.

Azon menedzserek közül, akik már vettek fel potenciál alapján új munkatársat, 94% úgy gondolta, hogy ezek a kollégák igazán értékes tagjai a csapatnak.

potenci-l-alap-
Mi-rt-nem-a-potenci-l-alapj-n-v-lasztanak-a-c-gek

A potenciál alapú kiválasztás előnyei

  1. Gyorsabban betöltheted a pozíciót – kevesebbért

Olyan szakembert találni, aki pontosan azt tudja, amit keresel, nos, erre magas a kereslet és alacsony a kínálat. Hónapokba telhet, míg megtalálod azt az embert, aki legközelebb áll a már meglévő munkaköri leírásban írtakhoz, nem is beszélve arról, hogy a fizetési igényük biztos, hogy magasabb a magas kereslet miatt.
Olyan tehetségek iránt nyitni, akik bár nem felelnek meg minden kiírási szempontnak, de magas potenciált mutatnak, megnyit egy sokkal nagyobb piacot anélkül, hogy a bérigények nőnének. S lehet, hogy ezek a jelöltek nem futnak jó idővel sprintet elsőre, kisebb támogatással egyre jobb teljesítményt képesek nyújtani.

  1. Tápláld a lojalitást és a motivációt!

A magas potenciállal bíró munkatársak általában kíváncsibbak az átlagnál és éhesek az újdonságra. Tulajdonképpen ez is jele annak, hogy képesek gyorsan elsajátítani új dolgokat. Azzal, hogy olyan pozícióba veszed fel őket, melyben van egy kis „feszítés”, hosszabb ideig elkötelezed őket.

  1. Injekciózz új perspektívát és ötleteket a szervezetbe!

Vállalati oldalon könnyen tapasztalhatod, hogy ha olyan tehetséget hozol be, akinek a profilja eltér a korábban „tökéletesnek gondolt jelölt” profiljától, az bőségesen gazdagítja a sokféleséget a csapatban.

Hogyan szabd a kiválasztási folyamatot, hogy az vonzza a potenciált?
Vágj bele a kiválasztási folyamatba -> Interjúzz úgy, hogy meglásd a potenciált! -> Dönts! -> Illeszd be a tehetséget!

A „hogyanról” és arról, hogy milyen jeleket keress a potenciál meglétére, hogyan illesz be a szervezetbe magas potenciálú jelölteket stb., többet megtudhatsz 2020. július 10-i workshopunkon.

A workshopról ITT találsz több információt!

(A cikk Robert Walters 2019 őszén a „GROW YOUR TALENT, HIRE BASED ON POTENTIAL” című online tanulmánya alapján készült)