/ Munka

9+1 tipp, hogy be tudd vonzani a tehetségeket!

Abban egyetérthetünk, hogy a tehetségek beazonosítása és felvétele kulcsfontosságú egy szervezet életében.
Azonban nem is olyan egyszerű időnként felfedezni, hogy kiben is van kellő tehetség, s a bevonzásukhoz is szükség van olyan feltételek megteremtésére, amivel megnyerhetők és megtarthatók.

Most adunk néhány tippet, ami segít abban, hogy a tehetségek számára vonzó legyen a vállalkozásunk.

1. Az légy, aki vagy!
Mutasd meg a valódi arcodat! A vállalatok sok időt töltenek azzal és egyre több pénzt költenek arra, hogy megmutassák a jelölteknek, hogy milyen szuper is az a kultúra, ami náluk található.
Azonban ügyelni kell arra, hogy amit kifelé kommunikálunk, az igaz legyen. Nem szabad más képet mutatni, mert a jelölt megérkezve a szervezetbe - immár munkatársként – úgyis a cég valódi arcával kerül szembe. Érdemes tehát első perctől kezdve úgy bemutatni a valóságot, hogy az miért jelent értéket a jelentkezők számára és miért fog jól működni a kémia.

2. Felejtsd el az algoritmusokat!
Ha meg akarod találni a tehetségeket, akkor sajnos az a rossz hírünk van, hogy nem szabad teljes mértékben támaszkodni a manapság oly divatos, algoritmusokra épített kiválasztási szoftverekre. Ezek a programok bár nagyon okosak, azonban sajnos még nem tudják felismerni a potenciált, s kiből mi válhat hosszabb és rövidebb távon, s milyen hajlandóság van a jelöltekben a fejlődésre.

3. Végezz nagytakarítást!
Nem árt időnként a saját házunk táján is szétnézni, s kipucolni, ami nem illik bele a megcélzott vállalati kultúrába. Tedd ezt te is! Mit keress? Olyan domináns egókat, akik nem építenek, hanem inkább rombolnak. Felejtsd el a régi „urambátyám” kapcsolatokat és az ezen alapuló foglalkoztatást. Hozz létre egy olyan munkakörnyezetet, ami mentes az agressziótól, a túlzott erőfitogtatástól. Teremts összhangot a jó szándék és a cselekvés között. Ne jutalmazd azokat, akik nem érdemlik meg, csak azért, mert jó a kapcsolat vele. A valódi értékekre és eredményekre helyezd a hangsúlyt.

4. Gondolkozz hosszú távon!
A kiválasztás során érdemes nem csak a jelenlegi képességekre és tudásra figyelni, hanem azt is megvizsgálni, hogy hosszabb távon milyen potenciál rejlik a jelentkezőkben, s milyen karrierutat, hosszú távú fejlődést lehet a számára biztosítani. Gondold végig, hogy mi az, ami évekig ott tart Nálad egy-egy munkatársat, s milyen fejlődési irányt tudsz nyújtani. Mindenkiből érdemes kihozni a maximumot, s ezért hálásak szoktak lenni a munkatársak.

5. Válassz tanulékony tehetségeket!
A fejlődésnek állandónak kell lennie egy cég életében. Hol nagyobb, hol kisebb ütemben, de mindenképp fontos a megléte, hiszen ami nem növekszik, az csökken. Éppen ezért olyan munkatársakkal érdemes együtt dolgozni, akik szintén képesek a fejlődésre, növekedésre. Ezért elengedhetetlen, hogy olyanokat válassz ki, akik mindig nyitottak a tanulásra, s nem azt hangsúlyozzák, hogy ők már mindent tudnak. (Aki azt állítja, hogy neki már nem lehet újat tanítani, azt a jelöltet fel ne vedd!). Az agilitás, az együttműködés és a kommunikáció fontos a változások szempontjából, ezért olyan érdemes felvenni a kiválasztási szempontok közé a rugalmasságot, a nyitottságot a változásra, s érdemes vizsgálni, hogy mennyire képes elviselni és kezelni a kudarcot a jelölt, mennyire van meg benne az újítás iránti igény, s a változások elfogadásának képessége.

6. Kapcsolódj a helyi közösséghez!
Érdemes elgondolkodni azon, hogyan lehet kapcsolatba lépni a leendő, potenciális munkatársakkal. Érdemes ezért helyi eseményeket támogatni, előadásokat, bemutatókat tartani, vagy nyílt napokat szervezni, ahol találkozhatnak Veletek a jövőbeli reménységek. Az előadásokon bemutatkozhatnak a meglévő munkatársak, mesélhetnek a karrierútjukról és megoszthatják, hogy a saját értékrendjük hogyan kapcsolódik a vállalatéhoz és miért dolgoznak nálatok.
A helyi közösséget a helyi kezdeményezéseken keresztül lehet a leginkább megszólítani.

7. Változatos munkatársak
Vannak olyan munkatársak, akiket a cselekvők táborába lehet sorolni. Ők végrehajtanak minden feladatot, amit megkapnak, de nem igazán kérdőjelezik meg a helyességét, létjogosultságát, vagy a módszert, amivel dolgozni kell. Szükség van azonban olyan kollégákra is, akik az úgynevezett gondolkodók csoportjába tartoznak, vagyis elég bátrak és kreatívak ahhoz, hogy kérdéseket tegyenek fel és a fejlődés, újítás irányába tereljék a feladatok teljesítését. Ezért gondoskodnod kell arról, hogy mindkét típusból legyenek munkatársaid, s ők a megfelelő pozícióba kerüljenek ahhoz, hogy a céged a fejlődés útján haladhasson tovább.

8. Fektess be a képzésekbe!
A tehetség és a potenciál mit sem ér, ha nincs lehetőség kihozni a munkatársból és nem tudja kamatoztatni. A képzések nagyon jó lehetőséget adnak arra, hogy a fejlesztés révén kiaknázd a kollégáidban rejlő lehetőségeket és felszínre hozd azt a kincset, ami bennük rejtőzik. Sokan nem gondolják végig, hogy egy képzett és megfelelő irányba fejlesztett munkatárs a rá költött képzési költség sokszorosát tudja visszatermelni a munkája révén a cégnek. Így tehát mérd fel, hogy mire van szükség és nyiss a megfelelő, célirányos képzések irányába.

9. Elemezd a távozó tehetségeket!
Amikor egy munkatárs távozik a cégtől, akkor sok vezető hajlamos arra, hogy az új kollégával szemben nagyobb elvárásokat támaszt, és több tudást, nagyobb gyakorlatot vár el. Érdemes végig gondolnod, hogy az a munkakör, amit be akarsz tölteni, valójában milyen kompetenciát igényel? Ne támassz irreális elvárásokat a kiválasztás során feleslegesen, csak a valóban szükséges kompetenciákat vizsgáld. Ilyenkor azt is érdemes átgondolni, hogy lehet-e másképp csinálni, vagy átalakítható-e úgy a munkakör, hogy még eredményesebb legyen.

+1 tipp: Építs olyan céget, ami tehetségmágnes!
A sikeres toborzás 90%-a a jó kiválasztási módszeren múlik és csak 10%-ban függ a jelölt teljesítményétől. Vagyis, ha világosan tudod, hogy a célok elérése érdekében milyen munkatársakra van szükséged, és ezen munkatársak kiválasztásához a legjobb módszert alkalmazod, akkor rátalálsz a valódi tehetségekre. Ehhez esetleg el kell engedned a régi, megszokott interjúkérdéseket, s új módszereket kell alkalmaznod, vagy külső segítséget bevonnod.

Bízz a tehetségekben és keresd őket!
Ha többet akarsz megtudni azon kiválasztási módszerekről, amikkel gyöngyszemekre találsz, vagy fejleszteni szeretnéd a meglévő munkatársaidat, esetleg olyan szakemberek támogatására van szükséged, akiknek már ráállt a szeme a tehetségekre, akkor kövess minket, keress minket!