/ Álláskeresés

Gyorsan állás kell? 15 tipp, hogy gyorsan megszerezd álmaid állását!

Gyorsan új állás kellene? Régóta nem sikerül megfelelő állást találni, és kezdesz elbátortalanodni? Tudod, számos olyan dolog van, ami nem sok időt vesz igénybe, mégis könnyen hozzásegít, hogy tiéd legyen a kiszemelt állás. Következzen 15 mód, ami nagyban hozzásegít, hogy minél hamarabb szuper állásod legyen.

Néhány a listán szereplő tétel apróságnak tűnik, de a gyakorlatban mégis vízválasztó lehet. Mások akkora jelentőségűek, hogy önmagukban határozzák meg a sikert vagy a kudarcot. Fusd át ezt a listát, és nézd meg, mi az, amit nem használsz, és adj neki egy esélyt! Minél többet használsz, annál garantáltabb a siker! Nézzük…

  1. Ne jelentkezz mindenféle állásra! Összpontosíts inkább azokra a pozíciókra, amelyekre valóban alkalmas vagy, és készíts személyre szabott pályázatot! Sokkal nagyobb eséllyel választanak majd ki. Önéletrajzok, kísérőlevelek tömeges, véletlenszerű kiküldéséhez sablonos anyagokra „van szükség”, ami felesleges időpazarlás.
  2. Folyamatosan jelentkezz! Voltál interjún, és mondták, hogy majd értesítenek? OK. Jelentkezz máshova, amíg várakozol. Egy munkavállalót átlagosan 15 alkalommal utasítanak vissza, mire megkap egy állást. Szóval addig ne hagyd abba a pályázatok benyújtását, amíg alá nem írtad a munkaszerződésed! Legrosszabb esetben te leszel, aki több ajánlat közül válogathat, és a számodra legjobban választhatod! Ez jó dolog.
  3. Ütős kísérőlevél. Az önéletrajzod mellé mindenképp írj kísérőlevelet! Csak néhány másodperced van meggyőzni a HR-est, hogy érdemes vagy egy meghallgatásra. Leginkább azzal tudod megfogni, ha már az első bekezdésben arról írsz, hogy mit tehetsz a cégért, ahova a jelentkezésed szánod.
  4. Igazítsd az álláshoz / pozícióhoz az önéletrajzodat! Nemcsak a kísérőlevelednek kell passzolnia a megpályázott pozícióhoz, hanem az önéletrajzodnak is. Ezzel megkönnyíted a másik oldalnak, hogy a több száz jelentkező közül könnyen kiszúrják, hogy te vagy a megfelelő ember. Nagyobb cégeknél már számítógépes szoftver választja ki az alkalmas önéletrajzokat, ezért a lehető legjobban a pozícióra kell szabnod az önéletrajzodat. Pl.: figyelj, hogy használd azokat a kulcsszavakat, amelyeket a felhívásban használnak.
  5. Nem kell mindent rátenni az önéletrajzodra. Néhány jelentkező emberöltőnyi munkatapasztalatot tesz az önéletrajzába. Jó az, ha valaki tapasztalt, de megint csak ott vagyunk, hogy az önéletrajznak könnyen áttekinthetőnek kell lennie, különben nem foglalkoznak vele. 1-2 oldalas önéletrajzok az elfogadottak. Ha óriási munkatapasztalatod van, akkor csak azokat vedd bele részletesebben az önéletrajzodba, amelyek kapcsolódnak a megpályázott pozícióhoz.
  6. Nemcsak teljes idős munkákat lehet beleírni. Ha egy időszakban nem volt munkád, akkor, úgy néz ki, mintha az elbocsátásod / felmondásod óta nem csináltál volna semmit. Ezért, ha volt ilyen időszak, akkor írd le, hogy mit csináltál (akár a kísérőlevélben is kitérhetsz erre). Pl.: egy beteg rokont ápoltál, önkénteskedtél, építkeztél. Megjegyzés: eleve érdemes csak az évszámot (hónapot nem) feltüntetni, amikor közlöd, hogy mettől-meddig dolgoztál a korábbi pozícióban.
  7. Öltözz sikeres embernek! Nem a ruha teszi az embert, de a külső alapján ítélkezünk, és szükséged van arra a jól sikerült első benyomásra. Öltözz üzletiesen!
  8. Add önmagad az interjún! Begyakorolt válaszokkal, hamis mosollyal, illetve azt mondani, amit hallani szeretnének, nem sokra mész. Egyrészt az emberek megérzik a hamisságot, másrészt minek akarnád félrevezetni a munkaadót? Úgy sem játszhatod meg magad egész végig, amíg alkalmazásban vagy.
  9. Történetmesélés. A legfinomabb módja, hogy - önfényezés nélkül - bemutasd, demonstráld a tapasztalataidat, képességeidet, ha történetben meséled el. Ossz meg egy sztorit, amikor sikeresen helytálltál, vagy, aminek köszönhetően jelentős tapasztalatra tettél szert abban, ami valamilyen módon most kapcsolódik ehhez az új pozícióhoz.
  10. Soha nem mondj rosszat az előző munkahelyeidről! "Vagy jót vagy semmi". Ez nem csak az elhunyt személyekre vonatkozik. Általános szabály, ha valaki rosszallóan beszél előtted másokról, akkor várhatóan rólad is hasonlóan nyilatkozik mások előtt. A leggyakoribb hiba, amit interjún elkövetnek, hogy rosszallóan beszélnek az előző munkahelyről. Az interjúztató rögtön arra fog gondolni, hogy vajon mit fogn mondani az illető, ha innen elmegy...
  11. Küldj „köszönöm” üzenetet közvetlen az interjú után! Apróságnak tűnik, de nagyon hatásos eszköz. Nem sokkal az interjú után küldj egy üzenetet (SMS, e-mail) annak, akivel beszéltél, hogy megköszönd a lehetőséget, hogy fontolóra vették, hogy téged válasszanak. Illetve ez egy remek alkalom pontosítani néhány dolgot, amit esetleg az interjú alatt elhanyagoltál.
  12. Tájékoztasd a kapcsolataidat, hogy munkát keresel! A legtöbb állást a ajánlásokon keresztül töltik be. Soha nem tudhatod ki lesz az, aki hozzá segít egy szuper álláshoz, feltéve, ha szólsz nekik, hogy éppen állást keresel.
  13. Szerezz ajánlást előző munkahelyekről! Az ajánlások fontosak, és a munkadók kifejezetten igénylik. Ha meg voltak veled elégedve, ha jó szájízzel váltatok el, akkor egyáltalán nem tolakodás kérni az egykori ügyvezetőt, felettest, hogy vessenek már papírra néhány jó szót, hogy miért szerettek veled dolgozni. Óriási segítség!
  14. Jelentkezz többször ugyanarra az állára! Jelentkeztél az álmaid állására, de semmi hír felőlük. Aztán később megint látod meghirdetve a pozíciót. Érdemes újra átnézni a pályázatodat, hogy minél inkább passzoljon az elvárásoknak, és add be megint! Esetleg keresd fel Linkedin-en vagy valami elérthetőségen keresztül, akivel korábban kapcsolatban voltál, és vele is vedd fel a kapcsolatot, hátha ajánlanak vagy előnnyel indulsz ezúttal.
  15. Boxold ki a cipődet! Nem, egyáltalán nem piperkőc apróságról van szó. A felvételiztetők igen is megnézik a cipődet. Ha éppen nem boxoltad ki, elfeledkeztél róla, akkor egy nedves törlőkendő is megteszi. A lényeg, hogy már a kezdetetktől fogva, tetőtől talpig professzionálisan, elegánsan kell kinézned!

Kövess minél többet ezekből a pontokból, és szerezd meg minél hamarabb a számodra megfelelő állást!
Sok sikert!

Addig is írd meg kommentbe, ha bármilyen nehézségbe ütköztél! Hátha tudunk segíteni!