/ Motiváció

Hatékonyság növelés: A munkatársak motiválása 5 egyszerű lépésben

Hogyan növeld a munkavégzés, a termelés hatékonyságát a munkatársak motivációjával? Hogyan hozd ki a maximumot a munkatársakból 5 egyszerű lépéssel? Nézzük!

Kutyából nem lesz szalonna

Fontos megjegyezni, hogy ebben a cikkben nem arról fogunk beszélni, hogyan vegyük rá a lusta, haszontalan embereket a munkára.

Nem azért nem dolgozik valaki, mert nem motivált.

Egy tisztességes munkatárs elvégzi a rá kiszabott munkát. Persze nála is el lehet érni, hogy meggondolja magát, de akkor egyszerűen felmondd, és tovább áll. Nem lesz belőle naplopó.

Tehát a motiváció inkább azért szükséges, hogy többet, jobban végezzenek el, és nem azért, hogy egyáltalán elvégezzék a munkát.

Ha valaki nem akar dolgozni, akkor kívül tágasabb.

Szóval induljunk ki abból, hogy dolgozni akaró, szorgalmas, megbízható munkatársaink vannak. Hogyan hozzuk ki belőlük a maximumot?

Motiváció 5 lépésben

Használd az alábbiakat, hogy több, jobb minőségű munkát állítsanak elő a munkatársaid:

  1. Éreztesd a munkatársakkal, hogy fontosak! Különböző ideológiák szerint az emberek értéktelenek és pótolhatók. Ez nem igaz, amit alátámaszt a borzasztó szakemberhiány. Az emberek fontosak, nagyon fontosak. Éreztesd velük! Hallgasd meg őket! Legyen lehetőségük megosztani véleményüket, javaslataikat! Ha elérnek valamit, akkor dicsérd meg, ismerd el őket! Egy jól megérdemelt vállveregetés néha csodákra képes. „Tudja Sándor, nagyon örülök, hogy itt dolgozik!”
  2. Állítsd őket kihívások elé! Az ember életének 70%-t munkával tölti. Senki sem szeret olyas valamit huzamosabb ideig csinálni, amiben semmi szórakoztató, semmi boldogság nincs. A boldogság nem más, mint nem megismerhetetlen akadályok leküzdése. Egy elért termelési célkitűzés, egy megvalósított eredmény, egy jó minőségben befejezett projekt az egekbe repíti az emberek motivációját. Folyamatosan állíts fel nem elérhetetlen célokat! Ha még jutalmazod is, amikor eléri valaki, akkor többszörös hatásra számíthatsz.
  3. Éreztesd velük, hogy biztonságban vannak! Mindenki vágyik a biztonságra. A dolgozók sem szeretik, ha állandóan munka után kell keresgélni. Ismerünk olyat, aki ezt úgy oldja meg, hogy még a titkárnő is 300 ezret keres, de persze komoly elvárások is vannak. Nem ez az irányadó, de tény, hogy a leghatásosabb módja biztonságban tudni valaki, ha tisztességesen megfizetjük. Minimálbéren nem sokáig dolgozik a jó munkaerő.
  4. Beszélgess velük rendszeresen! Legyen mindennapos rutin, hogy körbe jársz, és beszélgetsz az emberekkel! „Hogy megy a munka? Szükség van valamire?” Már az igen motiváló a munkatársak számára, ha egy jót beszélgetett, elmondhatott egy problémát, odafigyeltek rá, meghallgatták. Nem mellesleg olyan dologokra derülhet fény, amelyeket az irodában ülve sohasem tudsz meg.
  5. Biztosíts előre lépési lehetőségeket! Nincs annál motiválóbb, amikor az ember azt érzi, hogy halad az életben. A jó, megbízható munkaerő egyre nagyobb felelősségi körre vágyik, ami persze egyre több kihívást, egyre több eredményt, és természetesen egyre több fizetést jelent. Ha látja, hogy erre lehetőség van, akkor sokkal motiváltabb lesz, mert tudja, hogy el lehet jutni valahova. Biztosíts lehetőséget arra, hogy a jól dolgozó munkaerő feljebb léphessen!

Neked mi a véleményed az munkatársak motiválásával kapcsolatban?
Van olyan, ami nálad bevált és szívesen felvennél a fenti listára?

Írd meg kommentben!