/ Toborzás

Hogyan szúrd ki, hogy ki a Te embered? A megfelelő munkaerő 3 ismertetőjele!

Nehéz a megfelelő munkaerőt megtalálni, aki szorgalmas, dolgozni akar, megbízható, és elvégzi a munkáját? 3 dolog, ami már az interjún elárulja, hogy ki a Te embered!

Messziről jött ember azt mond, amit akar

Mindenki fel tudja ölteni a legszebb ruháját, a legszebb mosolyát egy személyes interjú erejéig, és sokszor a lélegzetelállító önéletrajzok sem igazán értékes munkaerőt takarnak.

Azonban van egy általános szabály, amivel nagyon könnyen a színfalak mögé lehet látni, ami könnyen felfedi, hogy ki-mennyit is ér valójában:

Nem az számít, hogy mit mond az illető, hanem az, hogy MIT TESZ

Az emberek cselekedetei azok, amelyek kimutatják, hogy ki mennyire értékes, mire képes, mennyire megbízható vagy szorgalmas.

Mit kell figyelni meghallgatás során

Jó tanács, hogy interjú alatt leginkább az alábbiakat figyeljük:

  1. Kommunikációs késés. Tegyél fel egy ártatlan kérdést, és figyeld meg, hogy mennyi idő telik el, amíg válaszolni kezd! Felteszed a kérdést, és eltelik valamennyi idő, mire válaszol valaki. Pl.: Milyen nap van ma? (idő) Hétfő. A megbízható, szorgalmas emberek nagyon hamar válaszolnak, szinte nincs is kommunikációs késés. A megbízhatatlan, lusta, esetleg rosszindulatú emberek késve válaszolnak. Minél több idő telik el a kérdés feltevése és a megválaszolás között annál biztosabb, hogy az illetőtől óvakodni kell, mert valamiért bonyolult, nehézkes a gondolkodása, ami kétségkívül a munkájában is meg fog mutatkozni.
  2. Szemmozgás. Nézd, hogy mit csinál a szemével! Belenéz a szemedbe, amikor hozzád beszél? Ha nem, akkor hova néz? Nem mindegy. Ha például valaki mereven egy pontba néz, legtöbbször a padlóra, akkor nagyon rossz állapotban van. Ha a tekintete összevissza cikázik, az sem túl jó jel. Ha belenéz a szemedbe, összevonja a szemöldökét vagy ellenséges a tekintete, akkor még nem a te embered. Ha esetleg unottan nézelődik, és olykor a szemedbe néz, az már elfogadható. A megbízható munkaerő folyamatosan a szemedbe néz, amíg beszélgettek, és barátságos az arckifejezése.
  3. Korábbi eredmények. Az egyetlen dolog, amire igazán érdemes odafigyelni az jelölt mondandójával kapcsolatban, azok a korábbi teljesítményei. Nem igazán az a lényeg, hogy hol-milyen pozíciókat töltött be, hanem az, hogy annak során milyen eredményeket ért el. A kiváló emberek, megbízható emberek nagyszerű dolgokat vittek már véghez korábban, és egyenesen büszkék rá, és nagyon szívesen beszámolnak róluk. Amikor valaki nyögvenyelősen válaszol arra, hogy mit tud felmutatni, akkor az nem jó jel.

Azt gondolnánk, hogy a nagy munkaerőhiányban nem válogathat az ember, de igen is érdemes, hiszen a megbízhatatlan munkaerő sokkal költségesebb lesz hosszútávon, mint az, akire lehet számítani.

Ne feledd: Sok mindent lehet adni, tanítani egy embernek, de szorgalmat, tisztességet nem igazán!

Szóval figyelj a fentiekre, és légy résen!