/ Toborzás

A fluktuáció csökkentésnek 5+1 módja

A fluktuáció igazi sorscsapás egy eleve szakember / munkaerőhiányos piacon. Mégis vannak cégek, akik fittyet hánynak az egészre, és törtetnek előre. Közelebbről megfigyelve, legalább 5 dolgot egészen másképp csinálnak…

Ha fáj, akkor nem úgy kell

Egy olyan országban, ahol a megfelelő szakembert / munkatársat megtalálni olyan, mint szomjasan vízcseppeket gyűjtögetni egy sivatagban, a fluktuáció problémája igazi veszedelem. Óriási erőfeszítés és költség megtalálni valakit, akivel együtt lehet dolgozni, és mégis egy szempillantás alatt faképnél hagyhatnak minket.
Mégis vannak olyan cégek, ahol – noha a megfelelő munkaerő megszerzése ugyanakkora erőfeszítés, de – a megtartásuk nem okoz problémát.
Persze mondhatnánk, hogy a piactól, szakterülettől és egyéb (rajtunk kívülálló) körülményektől függ, de ezzel csak egy gond van:

Ezeket nem tudjuk okozni!

És, ha nem tudjuk okozni, akkor fölösleges rágódni rajta.
Sőt, sokat látott munkaerőkölcsönző, közvetítőként a tapasztalataink egész másról árulkodnak. Ugyanazon üzleti szegmensben, ugyanazon tevékenységben egyformán találunk cégeket, akik szó szerint szenvednek a fluktuációtól, és vannak, akik azt sem tudják, mi az.

JÓ TANÁCS: Ha valami kellemetlenül érint, akkor valamit nem jól csinálsz.
Ez szinte biztos.

Fluktiáció csökkentés 5+1 módja

Mit csinálnak másképp azok, akik nem küzdenek a munkaerőgondokkal?
Ezen a területen sikeres és sikertelen cégek között legalább 5 szembetűnő különbséget lehet felfedezni:

  1. Tisztességesen megfizetik az embereket. Jól tudják, hogy a jó munkaerő nagyérték, és ami nagyérték, azt nagy becsben tartjuk. Nem a béreken spórolnak. Tisztában vannak azzal, hogy a minőségi munkaerő nem tud megélni alamizsna pénzekből, és – mivel minőségi munkát végez – kérdés nélkül továbbáll oda, ahol jobban értékelik a munkáját. Ha valaki azt várja el, hogy minimálbéren dolgozzon valaki, akkor ne csodálkozzon, ha azt kapja, amiért fizet.
  2. Nagy hangsúlyt fektetnek a betanításra / képzésre. Jól tudják, hogy egy munkaerő legnagyobb értéke, hogy együttműködő, konstruktív és hajlandó dolgozni. Éppen ezért nem riadnak vissza attól, hogy megtanítsák neki akár az egész szakmát, ha kell. Igen, ott a rizikó, hogy elmegy, mi meg jól kiképeztük, és most a konkurenciát fogja gyarapítani. De azzal is tisztában vannak, hogy ha nem tanítják meg, akkor biztos, hogy el fog menni.
  3. Ismertté teszik és népszerűsítik a cég küldetését. Nagyon jól tudják, hogy az igazán értékes munkaerő szeret részese lenni valami igazán nagyszerű dolognak. Ő nemcsak egy munkát akar. Éppen ezért nagyon odafigyelnek, hogy gondosan ismertté tegyék, hogy mivel foglalkozik a cég, és miért foglalkozik azzal, amivel. Kinek, mi a szerepe ebben.
  4. Elérhetővé teszik az előírásokat, szabályokat. Tipikus hiba, amikor letorkolnak egy dolgozót azért, mert valamit nem szabad, amiről valójában nem is tudott. A sikeres cégek jó előre elérhetővé és ismertté teszik a különböző előírásokat, szabályokat, és gondoskodnak azok megértetéséről. Jól tudják, hogy amit az emberek nem értenek, azt előbb-utóbb ott hagyják.
  5. Folyamatosan erősítik a csapatszellemet. Teljesen tisztában vannak azzal, hogy mindenki szeret egy nagyszerű csapat részese lenni (így nem szívesen mennek el), ezért minden követ megmozgatnak, hogy összekovácsolják a csapatot. Közös célok a munkában, közös programok, közösségi szerepvállalás (szemétgyűjtés, véradás, stb), bármi, ami ráveszi a munkatársakat, hogy együttműködjenek.

+1: Elismerik az elért eredményeket. Nincs biztosabb módja marasztalásra bírni egy munkaerőt annál, ha elismerjük, nyugtázzuk, ha valamit jól csinált vagy elért valamilyen eredményt. Állítsuk fel egy megbeszélésen, jelentsük be, mit ért el a héten, tapsoljuk meg, osszunk ki dicséreteket, elismeréseket!

Nézd meg, hogyan tudod a fenti lépéseket fokozatosan bevezetni, és annak arányában kell csökkenjen a munkaerő elvándorlás!

Sok sikert!

Ha kérdésed van, akkor keress fel minket vagy akár írd meg hozzászólásban!