/ Hatékonyság

Hogyan tartsd meg az állásod? Mitől függ a valódi biztonság és az önbizalom?

Mitől függ egy állás megtartása? Mi az egyetlen, igazi biztosítéka a valódi biztonságnak? Hogyan növeld az önbizalmad? Mi a karrierépítés alapja?

Munkahelyi bizonytalanság

Sok mindenre vágyhatnak az emberek, de biztonságra és stabilitásra egészen biztosan. Senki sem szereti a bizonytalanságot, főleg nem a munka világában, mivel minden épeszű ember igyekszik gondoskodni magáról, a családjáról. Éppen ezért szeretnénk tudni, hogy mi várható holnap, holnap után, a következő hónapban. Mégis az egész sokszor kiszámíthatatlannak tűnik. Tegnap még rendesen végezzük a munkánkat, holnap ott a felmondás az asztalon. Nemcsak a szappanoperákban létezik, hogy a főnök lányának lett egy párja, akinek most munkahely kell és más valaki helyére veszik fel. Sokszor láthattuk, hogy olyas valaki kap meg egy állást, akiről látjuk, tudjuk, hogy nála alkalmasabb, okosabb, talpraesettebb emberek is betölthetnék azt. Esetleg válságos időket él át a cég és az elbocsájtások során ránk esik a választás.

Az élet ilyen, de senki nem állítja, hogy ez rendben van így. Mégis mit lehet tenni, hogy valóban biztonságban tudhassuk magunkat és a családunkat?

A valódi biztonság titka

Nyilván nehezen tudjuk befolyásolni a gazdasági helyzetet és a főnök lányának párkapcsolatába sincs túl sok beleszólásunk, de van itt egy tényező, ami a valódi biztonság alappillére: ez a TUDÁS.

FONTOS: A bizonytalanságot a TUDÁSHIÁNY okozza.

Ahol nem vagy magabiztos, ahol bizonytalannak, instabilnak érzed magad, ott valamit nem tudsz, vagy nem eleget tudsz.

Gondolj csak bele…

  • Ha tudod, hogyan szerezz állást, akkor miért félnél attól, ha elveszíted a mostanit?
  • Ha tudod, hogyan keress annyi pénzt, amennyi kívánatos, akkor miért tartanál a gazdasági helyzettől?
  • Ha tudod, hogyan kell profin végezni a szakmádat / munkádat, akkor miért félnél attól, hogy nem találsz másik munkahelyet?

Akik tudnak, azok biztonságban vannak. Akik nem tudnak, azok a szerencsében bíznak. A szerencse mindössze annyi, hogy a személy nem tudja, hogy mit tegyen, ezért bízik abban, hogy tőle független okokból valami jobbra fordul.

Hogyan tudjunk

A tudáshiány legjobb ellenszere a tanulás. Itt most nem szöveges feladatok megoldására vagy szükségtelen adatok bemagolására gondolunk. Sokkal inkább új dolgok megismeréséből, azokkal kapcsolatos működő módszerek elsajátításáról.

  1. Tanulj rendszeresen! Minden egyes héten szakíts időt arra, hogy a szakmáddal, az élettel, a munkával kapcsolatban tanulj valamit, amivel hatékonyabb lehetsz a munkában!
  2. Beszélgess sikeres emberekkel! Szeretnél tudni valamit? Beszélgess olyan emberekkel, akik már ügyesek az adott dologban!
  3. Olvass sokat! Felmérések igazolják, hogy az igazán sikeres emberek rengeteg könyvet olvastak el. Legyen rendszeres időtöltés az olvasás. Váróteremben, utazás közben, este lefekvés előtt, stb. Minden hónapban olvass ki legalább egy könyvet!

Kezdd el, csináld szorgalmasan a fentieket, tudj minél többet, és tudd magad valódi biztonságban minél hamarabb!

Reméljük, hasznos volt a cikk! Te mit gondolsz témáról? Írd meg hozzászólásban!