/ Hatékonyság

12 dolog, amit NE TEGYÉL a munkahelyen!

Ha hosszútávon szeretnél megtartani egy állást, akkor íme 12 dolog, amit mindenáron érdemes kerülni.

Az együttélés szabályai

A munkahely azon emberek gyűjtőhelye, akik valami közös dolog elérésén dolgoznak. És, mint az élet bármely területén, ahol emberek vannak együtt, a munkahelyen is vannak bizonyos „együttélési” szabályok, amelyeket érdemes követni, ha azt akarjuk, hogy zavartalan legyen az együttműködés.

A szabályokat azért hozzák és követik az emberek, mert tapasztalat alapján úgy találták, hogy a szabály követése hosszútávú hasznot jelent az emberekre nézve
Értelemszerűen a szabályok nem követése, megsértése rövidtávú hasznot talán jelent, de hosszútávon inkább károkat okoz.

Tiltólista

Kerüld az alábbiakat, amikor a munkahelyen vagy:

  1. Magánéleti ügyek megoldása. Ne feledd, hogy, amikor a munkahelyen vagy, akkor elvégzendő feladataid, kötelességeid vannak és a többiek számítanak rád. Nem hozzuk magunkkal az otthoni gondokat és lehetőleg kerüljük, hogy munkaidőben túl sokat foglalkozzunk a magánéleti ügyek intézésével. Ez elvonja a figyelmedet a feladataidról és zavarod azokat, akik végezni próbálják a munkájukat. Nem arról van szó, hogy nem veheted fel a telefont, ha hív a vízszerelő, de intézd el gyorsan, és ne legyen belőle rendszer. Ha valami nagy gond van, ami miatt nem tudsz 100%-ban ott lenni a munkahelyen, akkor inkább vegyél ki 1-2 szabadnapot!
  2. Túl sok panaszkodás. Nincs azzal semmi gond, ha kifejezésre juttatod, ha valami nem tetszik, de nem szabad elfelejteni, hogy a munkahelyeden valami értékes megvalósításán dolgozol. Nincs annál lehangolóbb, amikor valaki folyton arról beszél, hogy mi nem jó vagy hogyan nem lehet valamit megcsinálni. A panaszkodós embereknek nem hosszú a karrierjük.
  3. Munkahelyi pletykák. Nincs biztosabb módja egy állás elvesztésének vagy a cég csődbe juttatásának, mint a munkatársaidról pletykálni. Ne terjessz ártalmas hazugságokat és ne is engedd másoknak, hogy ezt tegyék! Ezzel a cég egyetlen igazi nagy értékét, a csapatszellemet teszed tönkre. Mintha csak a saját torkodat fűrészelnéd el.
  4. Rossz hírek terjesztése. Betelefonál egy ügyfél és elhord mindennek? Ez biztos kellemetlen számodra és biztos lehetsz, hogy a kollégáknak is kellemetlen lenne, ezért semmi szükség megosztani velük. Jó híreket, viszont annál inkább. (Ez nem azt jelenti, hogy eltitkolod a problémákat, s a szőnyeg alá söpröd, a vezetőddel mindenképp beszéld meg, csak nem kell dühöngve nagydobra verni.)
  5. Hibák miatti hazugságok. Annak sosincs jó vége, ha valaki hazugsággal próbálja áthárítani a felelősséget. Ha elrontottál valamit, akkor sokkal egyszerűbb, ha beismered és max. jóváteszed. Valaki előbb-utóbb úgyis leleplezi a mellébeszélést és onnan nagyon nehéz szépíteni.
  6. Facebookozás” munkaidőben. Hacsak nem elengedhetetlen a munkádhoz a facebook, akkor lehetőleg kerüld. Az okostelefonok korszakában sajnos bárkit, bármikor el lehet érni, még akkor is, ha nagyon fontos munka kellős közepén van. Az ember észre sem veszi és már 20 perce csak a facebook oldalát görgeti. Munkaidőben ne menj fel facebookra, mert csak elveszi a figyelmed és ezer módon kevered magad bajba!
  7. Más helyett dolgozni. Ha saját munkád helyett más munkáját végzed el, akkor az illetőt és mivel te sem haladsz, ezért magadat is bajba kevered! Tudd, hogy melyik munka, kihez tartozik, és ha valami beesik hozzá, hogy „ezt csináld meg”, de nem a te feladatod, akkor udvariasan irányítsd ahhoz, akihez valójában tartozik, így két embert kíméltél meg a kellemetlenségektől.
  8. Túlzott parfümhasználat. Érthető, hogy ha az ember személyes higiéniájához hozzátartozik, hogy igyekszik kellemes illattal feltűnni, de ezt könnyű túlzásba vinni. Nem szabad elfelejteni, hogy a munkahelyre nem párválasztás miatt jár az ember, így semmi szükség „szexistenként” illatozni. Ráadásul nem minden parfümöt egyformán érzékelünk. Az intenzív illatok elvonják az emberek figyelmét, fejfájásokat okoznak vagy egyenesen zavaróak.
  9. Irodai viszonyok. A munkahelyi románcok talán tévésorozatokban elmennek, de a valóságban leginkább csak szörnyen kellemetlen szituációkhoz, vagy akár jogi ügyekhez vezet. Ahogy fentebb szerepelt: magánéleti dolgok a küszöbön kívül, kérem!
  10. Betegségek terjesztése. Ha beteg vagy, akkor egyébként sem tudod rendesen elvégezni a munkád és mellette még másokat is megbetegítesz. Ha nagyon beteg vagy, akkor helyettesítsd be magad, kapj orvosi ellátást, és kúráld ki magad minél hamarabb, de ne dolgozz félholtan, másokat megfertőzve!
  11. Kölcsön véve örökbe. Más szóval: lopás. Semmi indok nem elfogadott arra, hogy eltulajdoníts dolgokat. A cég nem „tartozik neked” a munkádért. A fizetéseden keresztül kompenzálnak. Ha az nem elég, akkor egyszerűen hallasd a hangod, de ne használd ezt ürügynek piti lopásokra. Ez a munkatársak kajájára duplán érvényes :) A közös hűtő nem feltétlenül jelent közös kaját is :)
  12. Ittas munkavégzés. Hihetetlen, hogy ezt fel kell venni a listára, de sokan vannak, akik nem képesek felfogni, hogy ittasan – nemhogy élni, de – dolgozni nem lehet. Az ittas ember haszontalan, nem megbízható és balesetveszélyes. De ez nemcsak a munkahelyen eltöltött időre vonatkozik. Akik rendszeresen fogyasztanak alkoholt, azoknál előbb-utóbb a munkájukban is látszani fog.

Ha szeretnél gyorsan megszabadulni egy munkahelytől, akkor csináld a fentieket, és megteszi a hatását. Viszont, ha te is azon emberek közé tartozol, akik hosszútávra terveznek, akkor mindenképp kerüld a fentieket!

Reméljük, hogy hasznos volt a cikk!
Te mi az, amit még felvennél a listára? Írd meg hozzászólásban!