/ Motiváció

Készülj már most a járvány utáni visszatérésre!

A koronavírus megbecsülhetetlen szinten ütött be a világunkba – és sajnos, nem tudni, merre halad és mikor lesz vége. Az egészségügyi és az emberi kihíváson túl a vezetők komoly üzleti kérdésekkel is szembesülnek: új munkajogi rendeletek, munkanélküliség, gazdasági recesszió és megnövekedett bizonytalanság. Az egészségügyi gondok megoldása után a gazdasági kérdések megválaszolása is ránk vár, az ad hoc megoldások nem működnek, a szervezetnek már most fel kell készülni a járvány utáni életre.

Mivel úgysem úszod meg, hogy újragondold a céged helyzetét, ehhez adunk támpontokat 5 kérdés formájában.

1. Milyen pozíciót érhetsz el a világjárvány alatt és után?
Az intelligens stratégiai döntések meghozatalához értened kell a szervezeted helyzetét a saját környezetében. Kik vagytok a piacon, milyen szerepet játszotok a piacon és kik a fő versenytársaitok? Látod-e, hogy merre tartotok, lehet-e folytatni a működést ugyanúgy, mint a járvány előtt? Fizetésképtelen lesz-e a vállalat vagy pedig piacvezetővé válhat-e a járvány után?

Bizonyos területeken felgyorsul majd a növekedés, tudsz-e ezekhez kapcsolódni: otthoni irodai felszerelés, kommunikációs és együttműködési eszközök, különféle házhozszállítási szolgáltatások.

2. Hogyan tervezed a visszatérést?
A visszatérési terv egy cselekvési terv, amely megmutatja az elérni kívánt pozíció felé vezető utat. A tervből látnod kell, hogy mit kell tenned ma a jövőbeli célok elérése érdekében. A jelenlegi helyzetben az a kérdés, hogy mit kell tennie a válság túléléséhez és az üzlethez való visszatéréshez, amikor a válság befejeződik.

Ha nincs terved, az csak fokozza a bizonytalanságot a már eleve zavaros helyzetben. A megteendő lépések kidolgozásakor gondolkozz széles körben és hosszú távon.

3. Hogyan fog változni céged kultúrája és identitása?
A perspektíva azt jelenti, ahogy egy szervezet látja a világot és magát. Minden valószínűség szerint kultúrátok és identitásotok megváltozik a világjárvány következtében. A válság összehozhatja az embereket, de szét is húzhatja őket. Mennyire készült fel szervezeted kulturálisan a válság kezelésére? Összehozza-e a jelenlegi helyzet a munkatársakat vagy elválasztja őket? Másként fogják-e vajon látni a saját szervezetüket, amikor ennek a helyzetnek vége lesz? A válaszaid előre vetítik a teendőket ezen a területen is.

4. Milyen új projektekre van szüksége az indításhoz, futtatáshoz és koordináláshoz?
A fenti kérdésekre adott válaszaidnak olyan projekteket kell mutatni, amely a koronavírussal kapcsolatos problémáknak a kezelésére szolgál.

A kihívás az, hogy prioritássá tedd és összehangold azokat a kezdeményezéseket, amelyek a jövőben és a jövőre biztosítják a szervezetet. Vigyázz rá, hogy nehogy túl sok projektet indíts, amelyek mindegyike ugyanazon kritikus erőforrásoktól és egyénektől függ (pl. informatika és HR).

5. Mennyire vagytok felkészültek?
Értékeld szervezet felkészültségét! Készen áll-e és képes-e végrehajtani a felvázolt projekteket akár otthoni munkavégzésből? Nagy különbségeket tapasztalunk az egyéni, csoportos és szervezeti szintű felkészültségben.

A rendelkezésre álló erőforrások, valamint a döntéshozatali folyamatok sebessége és minősége nagyban különböznek szervezetenként: ezek a különbségek határozzák meg majd, hogy ki lesz sikeres és kinek nem sikerül elérni a céljait.

A koronavírus példátlan hatással van a világra, a vállalatoknak ma cselekedniük kell, ha vissza akarnak térni a jövőben.

Ha felkészíted a szervezeted, akkor lehet, hogy hozzájárulsz ahhoz is, hogy helyreálljon a világ rendje.

Keress minket bizalommal, ha bármelyik pontnál elakadtál!