/ Hatékonyság

Tartasz attól, hogy elküldenek? Félsz, hogy elveszíted az állásod? Itt a megoldás!

Veszélyben az állásod, a megélhetésed, és nem szeretnél új munkát találni, de nem tudod mitévő legyél? Kíváncsi vagy a megoldásra? Ez a cikk neked szól!

Húzós helyzetek

Mindenkivel előfordult már, hogy - finoman szólva - húzós helyzeteket kellett átvészelnie. Váratlan büntetés, tönkre megy az autó, inkasszó a számlán, ilyesmi. Tudod, amikor “süllyed a hajó”. Az egyik ilyen, amikor valami okból kifolyólag annak a fenyegetése van jelen, hogy az ember elveszítheti az állását. A főnök odajön, és azt mondja:

Még egy ilyen, és ki vagy rúgva

Érthető okokból ez érzékenyen érinti az embert, akár jogos akár nem. Egy állás elvesztése komoly fenyegetés, hiszen megszűnik egy jelentős összegű bevételi forrás. Az ember versenyt fut az idővel, hogy minél hamarabb hasonló feltételekkel találjon egy másik munkát (amit el tud látni, ugyanannyit vagy többet fizet, ugyanabban a városban, közel van, esetleg szintén kedveli, stb.) mielőtt pl. kiraknák az albérletből nem fizetés miatt.

Egyszóval macera. Egy új munkát találni macera.
Sokkal könnyebb megtartani a meglévőt, de hogyan?

Állásmentő tippek

Nyilvánvaló, hogy a legrosszabb dolog, amit tehetünk, ==ha nem teszünk semmit.== Ha mindent úgy csinálunk, ahogy eddig. A repülőgép el kezd zuhanni, a pilóta meg iszik egy kávét.

Ellenben, ha megfogadod az alábbi tanácsokat, akkor könnyen lehet, hogy sikerül megtartanod az állásod, és még talán jobbra is fordulhat a helyzet.

  • Légy szorgalmas! Ez már önmagában is elegendő ahhoz, hogy biztosítsd az állásod, hiszen, amikor a felettesed látja, hogy aktívan, keményen dolgozol, és kívánatos eredményeket produkálsz, akkor azzal bizonyítottad, hogy megbízható, szorgalmas, felelősségteljes munkaerő vagy, és senki nem akarna megválni egy olyan munkaerőtől, aki igazi ritkaságnak számít.
  • Tudd meg, mi a baj! Menj oda a felettesedhez, a főnöködhöz, és tudd meg, miért zabos, mit rontottál el. Mi a helyzet, ha egyáltalán van bármilyen helyzet. Az is kiderülhet, hogy valójában semmi baj nincs, csak rossz információi voltak rólad, valaki megpróbált rádkenni valamit, vagy bajba keverni. Lehet csak valami félreértésről van szó. De ha beszélsz róla, akkor egészen biztos, hogy el lehet jutni valahova.
  • Hozd helyre! Ha kiderül, hogy tényleg elrontottál valamit, akkor dolgozz keményen, hogy kijavítsd, helyrehozd a hibát! Pl.: Elvesztett a cég egy komoly ügyfelet valami hanyagság miatt, akkor megteheted, hogy írsz egy bocsánatkérő levelet, felkeresed telefonon, és elnézést kérsz. stb.
  • Óvintézkedések. Ha igazán bölcs vagy, akkor nemcsak helyrehozod a dolgokat, de kitalálod, milyen óvintézkedésekkel tudod biztosítani, hogy ne forduljon elő mégegyszer a probléma. Ha meg tudtad, hogy egy fontos ügyfelet kellett volna visszahívni, de nem tetted, ezért a cég elbukott egy jelentős üzletet, akkor találd ki, mit tudsz tenni, hogy a fontos ügyfeleket semmi esetre se felejtsd el visszahívni. Pl.: “A VIP ügyfeleket hívom fel elsőnek mindennap” vagy ilyesmi.
  • Tanulj többet! Sokszor azért is bajba kerülhet az ember, mert nincs elegendő tudása a különböző problémák, feladatok megoldásához. Lehet régóta az adott helyen dolgozik valaki, és ahogy telik az idő, folyamatosan érkeznek az újdonságok, a szakma újabb ismeretei, és nagyon könnyű lemaradni, főleg a mai felgyorsult világban.

Mostmár tudod, milyen eszközeid vannak, ha az állásod a tét! ;)
Ám, ha minden igyekezeted ellenére mégis új állásra lenne szükséged, akkor nézz szét a kínálatunkban!

Ha bármi kérdésed lenne, akkor keress minket bizalommal!