/ Önéletrajz írás

Hogyan NE jelentkezz egy állásra! 7 tipikus hiba önéletrajz küldéskor

Megtaláltad az állást, amire jelentkezni szeretnél, és órákat, napokat töltöttél a tökéletes önéletrajz elkészítésével. De mielőtt rányomnál a “küldésre”…

Önéletrajzküldés-ellenőrzőlista

ÁLLJ! Várj egy percet! Te egy szuper jelölt vagy, és biztosan szuper önéletrajzot készítettél. Ne a célegyenesben csússz el egy banánhéjon! Ne kövesd el azokat a gyakori hibákat, amelyeket a jelentkezéskor szoktak elkövetni, és szó szerint a különbséget jelentik a “Hívjuk be!” és a “Köszönjük jelentkezését, talán legközelebb” között.

Menj végig az alábbi listán, és ellenőrizd az adott lépéseket, MIELŐTT elküldöd az önéletrajzod:

1. Kedves Andrea! Oh, elnézést Amanda…

Nagyon nyilvánvaló, de gondoskodj róla, hogy helyesen írod annak a nevét, titulusát, akinek küldöd az önéletrajzodat! Ez vonatkozik az e-mailre és a motivációs levélre is. Nem árt, ha a cég nevét, szolgáltatásait, termékeit is duplán ellenőrzöd, ha említést teszel róluk.

2. Ne hagyatkozz kizárólag a helyesírás-ellenőrzőre!

A helyesírás-ellenőrzők nagyon jó szolgálatot tesznek, de nem mindenhatók! Ne hagyatkozz kizárólag rájuk, mert ők is hibáznak! Nézesd át barátaiddal, családtagjaiddal is az e-mailt, az önéletrajzot, a motivációs levelet, bármit, amit kiadsz a kezeid közül! Ez nagyon fontos. A helyesírásra nagyon ugranak.

3. Hibátlan jelentkezés - rossz cég

Minden tökéletes, kivéve, hogy nem jó cégnek küldöd a jelentkezésed, vagy nem jó pozícióra jelentkezel. Nehogy azt hidd, hogy ez nem gyakori! Ez főleg akkor jellemző, ha egyidejűleg sok állásra jelentkezik valaki. Továbbá minden egyes CV állásra igazízott kell legyen, hogy növeld az esélyeid, de erről majd később. A lényeg, hogy bizonyosodj meg, hogy jó céghez, jó pozícióra jelentkezel!

4. Mellékelten küldöm…

A csatolmányokról ne feledkezz meg! Nem igazán vet jó fényt a jelentkezőre, ha két perccel a küldés után még egy levél megy, hogy “Ezúttal csatolmányokkal”, főleg, ha arról írsz az önéletrajzodban, hogy mennyire figyelsz a részletekre, stb.

5. Nem tudom megnyitni

Külön gondoskodj róla, hogy olyan formátumban küld a dokumentumokat, amelyeket bármilyen számítógépen meg lehet nyitni! Többféle operációsrendszer, szövegszerkesztő és fájltípus van, és .odt vagy .pages formátumban küldöd, és nem tudják megnyitni, akkor nem sokat fognak totojázni az önéletrajzod megnyitásával. A legbiztonságosabb .doc-ban küldeni, esetleg pluszban PDF-ben.

6. A címe alapján ítéljük a könyvet

Az önéletrajzod főcímsora a neved kell legyen, tisztán kivehetően, kiemelve. Nem kell beleírnod, hogy "CV:" vagy "Önéletrajz". Ezek nyilvánvaló információk, de Te azt akarod, hogy a nevedre emlékezzenek.

7. Milyen e-mail címről küldöd?

Lehetőleg ne a középiskolás korod óta meglévő, személyes, a “hatosvillamos89@bulivan.hu" e-mailedről küldd, hanem érdemes csak erre a célra regisztrálni egy új címet.

+1. Olvasd át újra!

Ha átmentél az egész listán, akkor most olvasd át az egészet újra, és gondoskodj róla, hogy a tökéletesen megírt önéletrajzodra ne vessen semmi se árnyékot, és ha minden rendben, akkor mehet!

Hidd el, ez pont olyan, mint amikor interjúra megy valaki, és nem fényesíti ki a cipőjét. Apróságnak tűnik, de meg fogják nézni. Az ilyen apró bakik nagyon sokat nyomnak a latba, amikor éppen arról döntenek, hogy behívjanak-e egy interjúra avagy sem!

Sok sikert!