/ Álláskeresés

Mérnök vagy? Álommunkahelyek várnak rád! LinkedIn gyorstalapló #1

Mérnök vagy, és még nem találtad meg álmaid munkahelyét? Munkát keresel, esetleg szívesen váltanál? Eljött a Te időd! Irány a LinkedIn…

Az elsőszámú mérnök lelőhely

Manapság az üzleti világ facebookja a LinkedIn. Ez az a hely, ahol HR-esek, toborzók, cégvezetők “szörföznek”, hogy megtalálják azokat a szuperhős munkatársakat, akikkel a csillagokba repíthetik az adott tevékenységet.

Ha igazán jó munkehelyet szeretnél, és nem vagy LinkedIn-en, az olyan, mintha nem lenne személyigazolványod.

Gyakorlatilag nem vagy jelen a social mediában. Ez különösen igaz a mérnökökre…

Ez olyannyira igaz, hogy hivatalosan is mérnökhiány van.
Az a legérdekesebb, hogy valójában nincs mérnökhiány, csak a mérnökök körében nem divat LinkedIn-en “lógni”.

Ha mérnök vagy, és nem vagy elégedett a jelenlegi munkahelyeddrel, és még nincs LinkedIn profilod, akkor meg is találtad a megoldást a problémádra. Ez persze minden “jobb-munkahelyre-vágyóra igaz.”

LinkedIn alapok

Nézzük, mik az alapok, ha még nincs profliod:

  1. Teljesen állítsd be a profilod! Amikor létrehozod a profilodat, akkor törekedj arra, hogy minél hamarabb 100%-os legyen. Még mutatja is, hogy milyen lépéseket kell ehhez elvégezned. Fektess különös hangsúlyt a jártasságok (skill), leírását tartalmazó rész (description) és az összefoglalás (summary) kitöltésére, ahol leginkább az eddig elért eredményeidről érdemes írni.
  2. Használj kulcsszavakat! A szakmáddal kapcsolatos kulcsszavak hozzáadása nagyban segíti a tobórzók és cégek munkáját, hogy megtaláljanak. Gondoskodj róla, hogy a leírásod, az összefoglalód tartalmazzanak olyan kulcsszavakat, amelyek a legerősebb jártasságaidhoz passzolnak. Pl.: Ha webdesigner vagy, akkor használd a responsive desing-t, stb. Ha nem tudod, milyen kulcsszavakat használj, akkor vannak kulcsszókereső eszközök. Pl.: Google Trends
  3. Tölts fel egy szuper fotót magadról! Nem szükséges mondani, hogy egy közvetlen, barátságos, professzionális fotó nagyon sokat dob az esélyeiden. Manapság nem nagy ügy jó fotót készíteni. Arra figyelj, hogy legyen világos, üzleties, és mosolyogj!
  4. Adj meg minél több elérhetőséget! Minél többféle elérhetőséget adsz meg, annál egyszerűbbé teszed, hogy felvegyék veled a kapcsolatot, így sokkal valószínűbb, hogy megkeresnek.
  5. Add meg a korábbi munkatapasztalataidat! Akárcsak az önéletrajzok esetében, itt is lehetőséged van bemutatni, hogy hol és mit dolgozál, ami egy remek lehetőség, hogy bemutasd, milyen felelősségteljes pozíciókban, milyen nagyszerű eredményeket értél el. Élj hát vele!
  6. Készíts egyedi profil linket! Lehetőséged van egyedi hivatkozással ellátni a profilod. Egyrészt sokkal tetszetősebb, ha profilod elérhetősége egyszerűen a vezeték- és keresztneved (és nem véletlenszerű betűk és számok halmaza). Másrészt a keresők is könnyebben megjegyeznek, így megint csak könnyebben találnak meg.
  7. Szerezz ajánlásokat! Az ajánlások bizonyítékai a munkádnak, a képességeidnek, ami mindenki számára látható a profilodon. A legegyszerűbb módja az ajánlások szerzésének, hogy te magad ajánlasz valakit, akit ismersz, és ő is ismer téged. Cserébe nagy valószínűséggel ő is ír rólad valami szépet.
  8. Kövesd az álommunkahelyeket! Megvan hol dolgoznál nagyon szívesen? Kövesd őket, hogy folyamatosan képben legyél az újdonságokkal kapcsolatban! Az itt szerzett információkat könnyen a javadra fordíthatod egy kísérő levélben vagy a meghallgatás során.
  9. Csatlakozz csoportokhoz, és szólj hozzá! Csatalkozz a szakmáddal kapcsolatos aktív csoportokhoz, és szállj be a közösségi életbe! Válaszolj kérdésekre, írj érdekes tartalmakat, ossz meg híreket! Ezzel szakértőként pozícionálod magad, és ha igazán aktív vagy, akkor könnyen egy visszautasíthatatlan állásajánlathoz vezet.

Robbanj be a köztudatba! Láss neki a LinkedIn profilod elkészítésének!
A legjobb alkalom erre a MOST ;-)

Óriási lehetőségek vannak a LinkedIn használatában, ezért a későbbekben további érdekes és hasznost tippekkel készülünk!

Maradj velünk!