/ Hatékonyság

Hogyan maradnak talpon az IT / irodai dolgozók

Hogyan maradhatsz friss, jó kedvű és termelékeny akkor is, amikor a négyfal között, egy monitor előtt töltöd a napod túlnyomó részét? Íme...

Mitől csavarodik be az ember?

Az ember életének 70%-át munkával tölti, és azt is leginkább a munkahelyen. Egy felmérésben pl. 500 IT munkatársat kérdeztek meg és kiderült, hogy 40-60 órát dolgoznak egy héten, és ennek nagyrésze természetesen gép előtt történik. Van itt egy tényező, ami szó szerint elveszi az életkedvet, ha nem vagyunk résen...

Ez a rögzült figyelem

Ha valaki túl sokáig mered hozzá túlságosan közelre eső pontra, akkor a figyelme egyre inkább rögzül, egyre inkább “befelé” irányául, és egy idő után azt veszi észre, hogy ingerült, fáradt, esetleg fura testi érzetei, fájdalmai lesznek. Talán te is fel tudsz idézni egy alkalmat, amikor reggeltől-estig kódsorokban vagy exceltáblákban uszkáltál, és a nap végére igazán nyűgös voltál.

Hogyan őrízd meg a frissességed, a jó kedved

Alább összegyűjtöttük azokat a tanácsokat, amelyek megfogadva egészen biztos, hogy sokkal jobb hangulatban fognak telni napjaid:

  1. Végezd el a munkád! Nincs semmi, ami jobban leköti az ember figyelmét, mint a felgyűlt, elvégzetlen teendők. Tekintsd úgy, hogy minden dolog, amihez hozzá fogsz, de nem fejezed be, egészen addig csapdába ejti a figyelmed egy részét, amíg el nem végzed azt. Aki lassan végzi a munkáját, valójában csak a sok elvégzetlen feladat miatt lassult le.
  2. Szünetbe ne telefonod nézegesd! Persze gyorsan átfuthatod, ki hívott, írt messengeren, stb, de semmiképp se azzal töltsd a szüneted, hogy a telefonra meredve böngészel! Ez olyan, mintha csak továbbra is a monitorodat néznéd. Beszélgess másokkal, menj jár egyet, néz szét az udvaron, az utcán. A lényeg, hogy fordítsd a figyelmed olyan dolgokra, amelyek nem a kezed ügyében találhatók!
  3. Munka után menj el sétálni! A séta egy nagyon hatásos gyógymód a nyűgösségre. Ha egésznap egy monitort néztél, akkor munka után menj el sétálni, és fordítsd a figyelmed nagy, távolra eső tárgyakra, emberekre, épületekre! Eleinte még fáradtabb leszel, mint amikor elkezdted, de folytasd tovább, és fel fogsz derülni!
  4. Lefekvés előtt 1 órával ne használj telefont / tabletet / notebookot! Ha alvás előtt mesterséges fénnyel sütteted a szemed, akkor a tested napfénynek érzékeli, és pihenés helyett munkára rendezkedik be, ezért nehezen fogsz eladluni, és nem lesz pihentető.
  5. Fogyassz megfelelő mennyiségű folyadékot + sót! Ha valaki megfelelő mennyiségű folyadékot iszik, akkor sokkal energikusabb és strapabíróbb. Folyadék alatt nem kávét vagy kólát értünk, hanem tiszta vizet. Ha kíváncsi vagy, hogy mennyi folyadékot kell innod, akkor oszd el 20-al a testsúlyod, és fogyaszd el a hányadost literben :) Ajánljuk figyelmedbe a PlanNanny kis telefonos alkalmazást, ahol játékosan lehet menedzselni a folyadékfogyasztást. Ha nagyon sokat a WC-re járni, akkor vegyél be sót!
  6. Fogyassz B1 vitamint! A szellemi munka B1 vitamint éget, és nem keveset. Ennek hiányában morcosabb, nyűgösebb az ember. Fogyassz naponta 500-750mg-ot, és nem csak jobban bírod a strapát, de sokkal jobban fogsz aludni!
  7. Pihend ki magad! Aki nem alszik eleget hasznavehetlen másnap. Gondoskodj róla, hogy naponta 7-8 órád legyen az alvásra! Ha fentieket betartod, akkor nagyon valószínű, hogy igazán pihentető alvásban lesz részed.

Kövesd a fentieket, és legyen szuper napod! ;)

Neked mi a véleményed a fentiekkel kapcsolatban?
Van, amit nálad bevált, és szívesen rátennéd a listára?
Szólj hozzá!