/ Network

Networking tippek introvertáltaknak: hogyan tedd túl magad a félelmeiden

Mi történik, mikor részt veszel egy konferencián, állásbörzén vagy egy szakmai kerekasztal beszélgetésen? Rögtön csatlakozol a tömeghez és elvegyülsz? Szép lassan ismerkedsz? Vagy visszamész a helyedre és csöndben izgulsz?
A networking akár ijesztő is lehet és akad, aki leblokkol tőle. Lehet, hogy azért, mert zárkózott, introvertált, bizonytalan vagy szégyenlős, esetleg rossz tapasztalatai vannak - vagy egyszerűen új számára az ilyen típusú ismerkedés.
A jó hírünk az, hogy senki sem született networking géniuszként, még azok sem, akik igazán élvezik. A networkölés nem veleszületett, hanem tanulható képesség. Nem kell simulékonynak vagy extrovertáltnak lenned, hogy sikeres légy benne, egyszerűen elég, ha ismered a megfelelő taktikát. Az előkészület az, ami igazán lényeges ahhoz, hogy magabiztosan építsd a kapcsolataid. Mivel a networkölés egy igazán fontos és előnyös tudás, ha le tudod győzni a félelmedet ezzel kapcsolatban, akkor a szakmai életedben sokat nyerhetsz. Szóval, vigyázz, kész és rajt – ki a komfortzónából egy percre!

Hogyan networkölj az ellenérzéseid ellenére?

Kezdésnek jó lehet, ha kialakítod a saját stratégiád a kapcsolatépítésre. Az előző cikkünkben olvasható 5 lépés megnyugtató és kezelhető kereted ad, amelyre alapozva kiépítheted a saját terved. Abban is segít, hogy jobban megértsd a networking előnyeit.
Ha ezen túl vagy, vannak lépések, melyeket érdemes megtenned: ezek átalakítják az eddigi idegölő élményt egy hatékony üzleti eszközzé.

Kezdésnek jó lehet, ha kialakítod a saját stratégiád a kapcsolatépítésre. Az előző cikkünkben olvasható 5 lépés megnyugtató és kezelhető kereted ad, amelyre alapozva kiépítheted a saját terved. Abban is segít, hogy jobban megértsd a networking előnyeit.
Ha ezen túl vagy, vannak lépések, melyeket érdemes megtenned: ezek átalakítják az eddigi idegölő élményt egy hatékony üzleti eszközzé.

1. Válogass!

Nem minden esemény egyformán fontos, nem kell mindegyiken részt venned, amire meghívnak, és nem kell mindenkivel beszélned azokon az eseményeken sem, amelyeken végül részt veszel. Sőt, fókuszálj a megfelelő emberekre, időre és helyre – olyan témákban, melyek passzolnak a szakmai prioritásaidhoz!

2. Végezd el a házi feladatod előre!

Próbáld megtudni, kik vesznek részt azon az eseményen, amelyre készülsz. Így már koncentrálhatsz azokra, akikkel legszívesebben találkoznál. Akár előre is jelezheted nekik, hogy szívesen váltanál velük pár szót az eseményen és milyen témában. Bármilyen kicsi kapcsolatot is teremtesz írásban vagy telefonon előre, biztos, hogy könnyebb lesz a személyes találkozás.

3. Tűzz ki magad elé kis célokat!

Állíts fel egy vagy két reális célt, így célzottan ismerkedsz majd, tudva, mit szeretnél elérni. Ehhez lehet, hogy például beszélned kell majd egy bizonyos személlyel, így szerezve hasznos kapcsolatokat mondjuk a közelgő termék-bevezetésekkel kapcsolatban.
Ne légy túl ambiciózus az elején! Ne feledd, nem kell mindenkivel kezet ráznod a teremben, és nem kell az esemény utolsó pillanatáig maradnod. Ha félóra után távozol, akkor is tekinthetsz az eseményre sikeresként.

4. Készülj a mondanivalódra!

Legtöbben azon aggódnak, mit is mondjanak egy ilyen eseményen. S bár mégsem mehetsz egy eseményre egy előre megírt teljes beszélgetéssel, pár kérdést azért előkészíthetsz, mondjuk bemutatkozásra vonatkozóan, így nem állsz majd ott kukán egy másik ember mellett.
Legyen a fejedben valami informális felütés! Például, „szóval, téged mi szél hozott erre a rendezvényre?” vagy „de jó kis előadást hallottunk az előbb, neked melyik része tetszett leginkább?”. Magadra vonatkozóan is legyen a „zsebedben” pár kulcsmondat (a neved, mivel foglalkozol, melyik szervezettől érkeztél és miért veszel részt az eseményen), így kevésbé blokkolsz le, ha valaki megszólít.
A lényeg, hogy ne gondold túl, és ne készülj, úgynevezett lift-beszéddel! Fontosabb egy sima, „szervusz” és hogy megalapozz egy jó hangulatú beszélgetést, mint hogy elsorold a teljes önéletrajzod.

5. Érkezz korán!

Sokkal nehezebb úgy csatlakozni egy csoporthoz, hogy már elmélyülten beszélgetnek. Ha az elsők között érkezel, akkor kiélvezheted a relatív csöndet, és felkészülhetsz fejben az elkövetkező eseményekre. Körülnézhetsz, felfedezheted, melyek a jó helyek a beszélgetésekhez, odamehetsz csevegni a szervezőkhöz, máris komfortosabban érzed magad.

6. Találj magadnak „partnert”!

Akár együtt is érkezhettek, könnyebb ketten megtörni a csöndet. Ügyelj rá viszont, hogy ne csak vele töltsd szorosan az időt, próbálj vegyülni más csoportokkal.

7. Adj le megfelelő jelzéseket!

Gyakran a testbeszédünk árulja el, hogy nem komfortos számunkra egy helyzet – lazíts és küldj pozitív jeleket mások felé. Ha elfogadod a helyzetet és fejben jelen maradsz, a tested is engedni fog, sokkal magabiztosabbnak és nyitottnak tűnsz majd. Ha nyitottnak tűnsz, mások is könnyebben megszólítanak, így megspórolhatod a kényelmetlenséget, amit az okoz, hogy neked kellene őket megszólítani.
És csak úgy általában is: próbálj minél többet mosolyogni. Inkább egy kávés csészét tarts a kezedben, mint hogy belemélyedj a telefonodba!

8. Tudd, hogy mikor „elég”!

Sokan annyira izgulnak beszélgetés közben, hogy elnyújtják azt… Van, aki idegességében folyamatosan beszél, és nem hagyja szóhoz jutni a másikat.
Figyeld a jeleket, mikor érdemes továbblépni! Nézd az órád néha, hallgass az ösztöneidre és figyeld a másik testbeszédét – mikor zár be és fordul esetleg más irányba. Törekedj inkább rövid, de emlékezetes beszélgetésekre! S amikor a beszélgetés a végéhez ér, cserélj névjegykártyát és akár tűzzetek ki egy időpontot, amikor találkoztok.

A lényeg: ne feledd, introvertáltnak lenni teljesen természetes dolog! A networkölés sokunkat kimozdít a komfortzónánkból, de túl lehet lépni a félelmeinken, ha megfelelő stratégiát választunk hozzá.

Ha még többet szeretnél a témáról tudni, olvasd el Dorie Clark: Stand Out Networking című könyvét!