/ Munkahely

Tavaszi nagytakarítás...nem csak a lakásban

Amikor a tél után megérkezik a tavasz, akkor szinte mindenki beleveti magát a tavaszi nagytakarításba és amit esetleg eddig halogatott, azt megcsinálja: ablakpucolás, pókhálózás, alapos törölgetés (nem csak ott ahol a papok táncolnak). Előkerülnek a világosabb színű terítők, párnahuzatok, s még a ruhánkat is lecseréljük vidámabb darabokra.

Azonban nem csak a lakásban érdemes rendet tenni, hanem az életünkben is. Itt az ideje, hogy a lakás kitakarítása után végezzünk egy alapos mentális nagytakarítást is.

1. Porold le a régi céljaidat!

Vedd sorba, hogy mik voltak azok a célok, amiket el akartál érni eddigi életedben, de nem tetted. Nézd meg, hogy még aktuálisak-e, továbbra is el akarod-e érni őket? Ha nem, azzal sincs semmi gond, ez teljesen természetes, viszont akkor zárd le, búcsúzz el a céltól. Amit pedig továbbra is el akarsz érni, azon pedig kezdj el dolgozni. Tervezd meg a lépéseket, s írd össze, hogy miért is fogod elérni azt a célt.

2. Mosd le a mentális ablakod!

Érdemes ránézni az eddigi életedre. Mik azok a sikerek, amiket elértél eddig? Mi az, amiért hálás vagy? Minek köszönheted ezeket a sikereket? Milyen erősségeid segítettek, milyen jó szokásaid vezettek el a sikerhez? Legyen szó nagy, vagy kicsi sikerről, mindent gyűjts össze. Vannak, akik nem minden sikerükről úgy gondolkodnak, hogy oké, hát megcsináltam, pipa, mehetünk tovább. Természetes, hogy elértem. Ne ess ebbe a csapdába! A sikereket érdemes értékelni és megünnepelni.

Nézd meg azt is, hogy mik azok a dolgok, amik nem sikerültek, amiket kudarcként éltél meg! Mit tanultál ezekből az esetekből? Mit csinálnál másképp? A kudarcoknak soha nem szabad nagyobb jelentőséget tulajdonítani, mint amik. Az élet egy eseménye, állomása, amiből önmagunkról tanulhatunk meg valamit. Építsd be a tanulságot és lépj tovább!

3. Lomtalanítás!

Írd össze, hogy mik azok a dolgok, amiket már nagyon régóta halogatsz, amikkel már régen foglalkozni kellett volna. Ha ez megvan, akkor döntsd el, hogy még mindig meg akarod csinálni, vagy már nincs semmi jelentősége. Akkor húzd ki a listádról és búcsúzz el tőle.
Gondold végig, hogy mik azok a mentálisan megterhelő események, érzések, amiktől nem érzed jól magad. Hogyan tudsz ezektől úgy megszabadulni, hogy utána rendben légy? Ha úgy véled, hogy egyedül nem tudsz ezzel megbirkózni, akkor nyugodtan fordulj szakemberhez: egy coach-hoz vagy egy pszichológushoz.

A következő terület, amire érdemes figyelmet fordítanod: a szokásaid. Mik azok a szokásaid, amik segítenek és támogatnak Téged? Mik azok a szokásaid, amik viszont nem? Milyen új, jó szokásokkal szeretnéd felülírni a régieket, amik nem támogatnak? Egyszerre 2-3 rossz szokás felülírásán érdemes dolgozni, többön nem. Kitörölni egyik napról a másikra nem lehet egy berögzült dolgot, viszont tudatos munkával és kitartással szépen felül lehet írni.

Most nézz körül a kapcsolataidban is. Kik azok, akiknek a társaságában jól érzed magad, akik feltöltenek és akikre Te is jó hatással vagy? Kik azok, akik csak elszívják a jókedvedet, akik lehangolnak, és kiábrándítanak? Ez utóbbi csoporttól érdemes megszabadulnod. Ha nem lehetséges, mert pl.családtag, akkor ha lehet csökkentsd minimálisra a kapcsolatot, s csak semleges témákról beszélgess vele.

4. Gyomlálj és ültess el új magokat!

Vizsgáld meg a gondolataidat! Általában milyen irányba visznek el? Milyen minőségű a belső párbeszéd, amit magaddal folytatsz? Hogyan szólsz magadhoz? Milyen gondolatok cikáznak át a fejedben naponta? Vesd el a magját azon megerősítő gondolatoknak, amik segítenek Téged. Gyomláld ki azokat a gondolatokat, amik lehúznak, amik rossz érzéssel töltenek el és alakítsd át olyanokká, amik viszont támogatnak.

Amikor rajta kapod magad, hogy negatív gondolatok vannak benned, akkor vizsgáld meg, hogy kinek a hangján szól, kitől eredhet, milyen érzéseket kelt benned és írd át egy megerősítő gondolattá. Nem egy rövid folyamat ez a gyomlálás és ültetés, azonban megéri.

Sok sikert kívánunk a nagytakarításhoz!