/ Kollégák

Ismerd meg az INT-Solution munkatársait 3. rész - interjú Mónikával

Manapság már azt a korszakot éljük, amikor a tehetségekért versenyeznek a cégek, különösen igaz ez a HR szolgáltatás területére. Cégünknél olyan munkatársak dolgoznak, akik a szakma szeretete és az iránta való elhivatottság miatt vállalták, hogy egy dinamikusan fejlődő vállalattal kötik össze pályájuk kezdetét, derekát.

Révész Tímeának hívnak és az INT–Solution Kft.-nél dolgozom HR vezetőként.
R.Timi---2

Amikor az ötlet megszületett, hogy a kollégáimat mutassuk be a különböző szolgáltatások területén, az vezérelt, hogy megmutathassuk barátainknak, ismerőseinknek azt a különleges környezetet és csapatot, amelyben dolgozunk, és amely nap mint nap inspirációt és lelkesedést ad.

Újabb interjú alanyom Mónika – az INT–Solution Kft. nyíregyházi kirendeltségvezető munkatársa, aki egyenesen Finnországból érkezett hozzánk.
M-nika--

1. Amikor először beszélgettem veled, Mónika, azonnal átjárt a vágyott íze és hangulata a finn kultúrának. Az országon belül egy régi kép jutott eszembe Helsinki - a kikötő előtti vásártér - Kauppatoriról. Mesélsz nekem kérlek, arról, hogy hogyan élted meg a hazatérést és milyen érzésekkel, kihívásokkal találtad szemben magadat két évvel ezelőtt?

10 év után újra itthon valóban egy kicsit „külföldiként” éreztem magam a saját szülővárosomban; rácsodálkoztam új épületekre, üzletekre, folyamatokra, gazdasági és társadalmi jelenségekre – rengeteg dolog megváltozott. Rájöttem, hogy a szűk családomon kívül szinte nem ismerek senkit; újjá kellett építenem a teljes kapcsolatrendszeremet és gyakorlatilag újra integrálódni a magyar társadalomba. Az első pár hónap azzal telt, hogy megpróbáltam kapcsolódni a helyi közösséghez és gyermeki kíváncsisággal fogadni bármit, amit elém sodor az élet. Nem voltak konkrét terveim, de úgy gondoltam, hogy a nemzetközi kapcsolataimat, a kint szerzett tapasztalataimat és tudásomat biztosan tudom majd valahogyan kamatoztatni. Finnországban főként az oktatásmenedzsment területén tevékenykedtem felnőttképzési területen. Itthon amolyan freelancer életmódra kezdtem el berendezkedni.

2. Egy szakmai fórumon találkoztál először cégünk ügyvezetőjével, Szilágyi-Bécsi Tímeával. Hogyan kapcsolódtatok össze?

Igen, így van. Létezik Nyíregyházán egy közösségi kávézó, a Labor Café, mely nemcsak egy hely, hanem egy ügy is lett számomra. Harmadik napja éltünk újra itthon, amikor felfedeztem a Labort és nagyot dobbant a szíven, mert jómagam is vettem részt hasonló hely alapításában Finnországban: átéreztem az értékét és azt a munkát, szellemet, ami mögötte van. Hamar a Labor önkénteseinek sorában találtam magam; workshopokat tartottam, ifjúsági klubot szerveztem és fejlesztéseken törtem a fejem a többi önkéntessel együtt. Mindeközben kapcsolódtam nagyszerű emberekkel. Ilyen találkozás volt ez Timivel is; az INT-Solution a Labor alapításának és működésének egyik legelkötelezettebb támogatója. Timi rendszeresen tart adomány-workshopokat a Laborban, az egyik ilyen alkalommal barátkoztunk össze. Néhány hónappal később felkért, hogy vezessem a nyíregyházi kirendeltséget. A feladatot egyszerre találtam ijesztőnek és motiválónak; egy teljesen új szakterületen, amelyben nincs tapasztalatom, vezetni egy irodát és egy komplett csapatot – kértem egy hét gondolkodási időt. Végül bizalmat szavaztam annak a potenciálnak, amit magamban éreztem: annak, hogy képes vagyok tanulni és imádok dolgozni – ez azért nagyon rosszul nem sülhet el.

3. Kérlek, mutasd be azt a vezetői gondolkodást, mely a leginkább jellemez téged.

Éppen ezen a héten két éve, hogy a munkakörömből adódóan foglalkozom a vezetéssel, mint témával és mondhatom, ez a legkeményebb dió az eddigi pályámon. Úgy érzem, bár folyamatosan tanulok és fejlődök, még mindig csak a tipegő korszakban járok, mint vezető. Vezetőként az első számú felelősségem megteremteni a feltételeit annak, hogy a csapatom eredményesen tudjon dolgozni. Ez talán így banálisan hangzik, de a hétköznapokban ez millió apró tényezőből tevődik össze: segíteni a szakmai problémáik megoldásában, egyéni céljaik elérésében, fejleszteni a tudásukat, vonzó munkakörülményeket teremteni, közösséget építeni, figyelmet szentelni és sorolhatnám. Akkor lennék elégedett vezető, ha a munkatársaim jobbnak, eredményesebbnek éreznék magukat az én munkám által és ezért minél jobban elköteleződnének önmaguk szakmai fejlődése mellett - természetesen nálunk, az INT-Solution zászlaja alatt.

4. Mely képességed fejlődött a leginkább nálunk, amit a leghatékonyabban tudsz kamatoztatni?

Egyértelműen az üzleti gondolkodás és pénzügyi tudatosság azok a képességterületek, amelyekkel korábban ilyen szinten nem volt dolgom. Az, hogy üzleti értelemben eredményesen működtessek egy irodát, megkövetelte a pénzügyi tervezés és kontrolling alapjainak elsajátítását. Meg kellett tanulnom a szolgáltatásaink értékének árazását úgy, hogy a kiváló minőséget minden körülmények között biztosítva a tevékenység üzletileg kifizetődő legyen.

5. Kérlek, fejezd be a mondatot: Az eredményes együttműködés számomra azt jelenti, hogy…

...a csapatom eredményes, vagyis a tagjai olyan munkát végeznek, amit képesek jól csinálni és szeretnek is csinálni.

6. Mit csinálsz olyankor legszívesebben, amikor pihensz?

Egy jó skandináv krimi mindig kikapcsol, és most újabban rátaláltam a kertészkedésre is. Azonban a 8 éves kisfiammal, Tottival töltött minőségi szabadidő a legértékesebb számomra, ez pedig lehet a legózástól a bukfencezésig bármi.