/ Hírek

Mi a (valódi) baj a munkaerőpiaccal? A cégek megmondják.

A nyár leginkább a szabadságokról, a nyaralásról szól, de a háttérben egy nagyszabású, országos felmérés lebonyolításán dolgoztunk, hogy azokat a cégvezetőket, HR vezetőket kérdezzük meg, akik testközelből tapasztalják a munkaerőpiaci nehézségeket. Érdekes információkra bukkantunk…

Akik a tűzvonalban vannak

Küldetésünk, hogy segítsük a partnereinket a megfelelő munkaerő megtalálásában, és az ezzel kapcsolatos gondok, problémák leküzdésében.

„Mindenki tudja”, hogy szakember hiány van, munkaerőhiány van, de a probléma még sem akar megoldódni. Ekkor feltételezhetjük, hogy talán van valami, amit nem tudunk. Ezért ahelyett, hogy tovább találgatnánk, kimegyünk a terepre, és információt gyűjtünk.

Először ezúton is szeretnénk megköszönni minden kedves cégvezetőnek és HR-es kollégának, aki részt vett ebben az országos felmérésben, ugyanis felbecsülhetetlen értékű információkkal gazdagodtunk.
Úgy tűnik, hogy sokkal közelebb kerültünk a megoldáshoz, mint azt sejtettük volna…

Mit tudtunk meg?

A felmérésünkben 300 hazai telephelyű külföldi és magyar tulajdonú cégeket kérdeztünk meg, akik nagy mennyiségű munkaerőt foglalkoztatnak.
Három témával kapcsolatban kérdeztük meg őket: Munkaerő, munkaerőfelvétel és a munkaerő kölcsönző, közvetítő cégek.

Az első pár kérdésből egyértelműen kijött az, amit már eddig is tudtunk. A válaszadók 90%-a egyetértett abban, hogy a munkaerőpiaccal, és a munkaerőfelvétellel kapcsolatos legnagyobb gond, hogy nincs szakképzett, megfelelő munkaerő, munkaerőhiány van.

De mi itt nem álltunk meg, mert akkor nem lettünk volna sokkal előrébb, ezért igyekeztünk mélyebbre ásni, ezért megkérdeztük, hogy mégis mit értenek „megfelelő munkaerő” alatt. Milyen a megfelelő munkaerő? Hogyan dolgozik? Stb. Na, itt kezdett érdekes lenni a dolog.

Megfelelő munkaerő = megbízható

A válaszadók 61%-a egyetértett abban, hogy a megfelelő munkaerő megbízható, szorgalmas, akar dolgozni, és a rábízott munkát elvégzi.

Tovább boncolva a témát kiderült, hogy nem is igazán számít a szakmaiság vagy a tapasztalat. Sőt, a munkadó egyenesen hajlandó kiképezni a munkavállalót, és pótolni a szakmai ismeretek hiányát.
Egyenesen döbbenet, de a munkaerőfelvétel legjelentősebb problémái hogy:

  • A behívott jelentkezők nem jelennek meg a meghallgatáson a megbeszélt időpontban.
  • Rövidesen a felvétel után nem járnak be dolgozni
  • Rövid időn belül felmondanak

Egyéb lényegi információk:

  • A válaszadók közel 50%-a szerint, ha minőségi, megbízható munkaerőt alkalmaznának, akkor az a termelékenység, hatékonyság és a profit növekedéséhez vezetne.
  • A válaszadók 35%-a szerint túl sok időt és energiát vesz igénybe a toborzás és a kiválasztás, és szívesen fordítanák másra ezeket az erőfeszítéseket.
  • A válaszadók 29%-ának nincs tapasztalata munkaerőkölcsönző, -közvetítő cégekkel

Összefoglalás

A kutatásból egyértelműen kiderül, hogy a cégek túlnyomó része azért küzd munkaerő gondokkal, mert az idejének / energiájának nagy részét nem a megfelelő munkaerő megtalálására, betoborzására fordítja.

Mi a megoldás?

Nemrég jelent meg egy cikkünk a szon.hu-n, ami tovább boncolgatja a témát, és egy másik nézőpontból mutatja be a helyzetet, ezért azt is érdemes elolvasni.

A lényeg a következő:

Egy jó HR-es cég tudja, honnan lehet megfelelő, megbízható munkaerőt szerezni.