/ Toborzás

Milyen károkat okoz a nem megfelelő ember felvétele? A sikeres toborzás 10 vastörvénye

Miért nem szabad elkapkodni a toborzást? Mit okoz valójában, ha nem a megfelelő embereket veszed fel? Mi az a 10 törvény, amit figyelembe kell venni, amikor toborzol?

Az igazi veszteség

A toborzás nem véletlen az egyik mumus a cégekben. Nem csak azért, mert egy betöltetlen pozíció kiesett termelést, meg nem termelt súlyos profitot eredményez. Ez csak a kisebbik gond.

A nagyobb gond a helytelen ember felvétele által okozott károk.

Milyen károk érik a céget, ha nem a jó embert veszed fel:

  • Fölösleges képzési költségek
  • Munkatársak közötti feszültség
  • Alacsony morál
  • Elkészületlen feladatok
  • Hirdetési költségek
  • A HR munkatársak fölösleges leterheltsége, költségei
  • A kiválasztásra (önéletrajzok, interjú, referencia-ellenőrzések) elvesztegetett idő
  • A fizetés és járulákok költségei természetesen
  • Potenciális vásárlók, ügyfelekkel kapcsolatos problémák
  • Alacsony profit

És még sorolhatnánk.
Ez a fizetett ellenség kategóriája. Persze, ha 2-3 alkalommal is a rossz embert alkalmazzuk, akkor az egekbe rugó költségek, és maradanó károk miatt nem csoda, ha a toborzás a cégek talán legnagyobb problémája.

TEHÁT SZABÁLY: Sokkal jobb, ha egy pozíció betöltetlen marad, ahelyett, hogy egy alkalmatlan személy töltse be!

Védd a csapatod, az ügyfeleid, a céged és a pénzügyes idegrendszerét, és persze magadat az alkalmatlan, inkompetens, nem teljesítő, magyarázkódó, negatív, stb. emberektől.

A helyes toborzás 10 vastörvénye

Mi a megoldás? Hát vedd fel elsőre a jó embert!
Az alábbi pontokba azt a sikeres módszert osszuk meg, amit követve a lehető legjobb eséllyel találod meg a megfelelő embert a pozícióra, és szűröd ki azon emberek tömegeit, akiket nem akarsz a cégedben.

  1. Toborozz folyamatosan! Légy szorgalmas, és ne vegyél fel senkit azért, mert nincs jobb! Hidd el, rosszabbul jársz, ha a rossz embert veszed fel, hiszen rövidesen megint a start mezőn találod magad, de kevesebb pénzzel, több problémával. Csoportosítsd az önéletrajzokat három kategóriába: 1. Nagyon ígéretes. 2. Bizonytalan. 3. Elutasítva.
  2. Telefonos ellenőrzés! Nem hívunk be senkit azonnal interjúba. Jön a következő szűrő, a telefonos szűrés. Hívd fel az 1-2 kategóriába esőket, és tegyél fel ártatlan kérdéseket: Miért szeretné a munkát? Miért pont ide jelentkezett? Nem is igazán a válasz a lényeg. Elsőnek is figyeld meg milyen gyorsan válaszolnak! Ha felteszed a kérdést, és ha azonnal válaszol, az jó jel. Milyen hangok vannak a háttérben? Zaj van? Milyen a hangja? Izgatott-e az állás miatt? Örül, hogy megkerested? Ha “hallod mosolyogni”, akkor könnyen lehet, hogy ő a te embered, akkor jöhet a következő lépés!
  3. Teszteld őket! A következő szűrő a tesztelés. Tehát még mindig nincs interjú. Rengeteg kiváló teszt létezik, ami sokat elárul a kitöltőről. MBTI személyiség teszt, IQ teszt, képesség tesztek. Aki jó eredményeket ér el, jöhet interjúra!
  4. Kérdezz rá mindenre! Jöhet az interjú. Az első interjún kérdezz rá minden apró részletre az önéletrajzában! Miért volt huzamosabb ideig munkanélküli? Ha nem érted valamelyik munkakör megnevezését (elég kacifántos nevei szoktak lenni), akkor kérdezz rá, hogy az mit jelent pontosan, mit csinált!
  5. Kérdezz kreatívan! Ha kíváncsi vagy a korábbi munkatapasztalataira, munkahelyére, akkor ne csak úgy kérdezd, hogy “milyen volt az előző munkahelyed”, mert általános, gyakran előre betanult válaszokat fogsz kapni. Kérdezz kreatívan! Pl.: Ha az előző munkahelyedet egy foci csapathoz hasonlítanánk, akkor te melyik játékos szerepét töltenéd be? Ez jobban bevonja a személyt, és sokkal valószínűbb, hogy az igazat fogja mondani. Ha valaki rosszallóan beszél az előző munkahelyéről, akkor lehet, hogy vaj van a füle mögött.
  6. A túra nem csak show! Ha körbe vezeted az illetőt az irodában, a gyártó területen, akkor nem az a lényeg, hogy lenyűgözd. Figyeld meg, hogyan viselkedik! Köszön a többieknek? Kezet nyújt, amikor bemutatkozik valaki? Feldobottnak, izgatottnak látszik vagy inkább visszahúzódó?
  7. Bízz az ösztöneidben! Ha minden szép és jó, tökéletesnek tűnik a jelölt, de valamiért nincs jó érzésed az illetővel kapcsolatban, nem vagy 100%-ig biztos, hogy “megtaláltad az igazit”, akkor ne vedd fel! Ha azt érzed, hogy valami nincs rendben, akkor valószínűleg nincs is.
  8. Több körös interjúk. Alapszabály, hogy mindig több körös az interjú. Még akkor is, ha az illető tuti befutó. Legalább két kör, de sokszor még három is elfér. Második körre azokat hívjuk, akik nagyon esélyesek. Azért is érdemes több körös interjúkat rendezni, mert a következő körben már nyugodtabbak, jobban önmagukat adják az emberek. A második körben akár beszélhet vele a leendő felettese. Ha magasabb vezető beosztásba keresel embert, akkor a 2-3. körben elhívhatod egy üzleti ebédre is. Figyeld meg, hogyan viselkedik ebben a helyzetben.
  9. Csekkold le a referenciáit! Alapkövetelmény, hogy mindig le kell ellenőrizni, hogy miyen minőségű munkát nyújtott az előző helyeken a jelölt. Kérj referencia személyeket tőle és beszélgess el velük.
  10. Figyelj a részletekre! Hogyan van felöltözve? Milyen a cipője? Mit csinál a szemével, amikor beszélsz hozzá? Milyen állapotban van a kocsija? Hogy néz ki a Facebook profilja?

Reméljük, sikerült hasznos infókkal felvérteznünk a hatékonyabb toborzás érdekében!
Ha kérdésed lenne az itt leírtakkal kapcsolatban, akkor keress minket bizalommal!

Természetesen bízhatod profikra is. ;)