/ Fizetésemelés

Hogyan kell magasabb fizetést kérni?

Magasabb fizetést szeretnénk, de hogyan hozakodjunk elő vele? Hogyan “tálaljuk”, hogy meghallgassanak, és fontolóra vegyék az igényünket?

Szabad, nem szabad?

Biztosan senkivel sem fordult még elő, hogy ott ült, és dilemmázott.

Váltani nem akarok, mert szeretek itt dolgozni. Ugyanakkor a fizetés egyszerűen nem elég, nem jövök ki belőle úgy, ahogy én szeretnék.

Mi tévő legyek?

Vajon mit fog gondolni a felettesem, az ügyvezető, a főnököm, ha odaállítok, és tartom a tenyerem? Nem fogok bajba kerülni?

A biztos bajbakerülés módja, ha nem kommunikálsz. Csak rágódsz, nem tudsz figyelni a munkádra, hibázol, és előbb-utóbb előfognak venni.

Szóval az 1. számú szabály: KOMMUNIKÁLJ!

Működő megoldás

Problémákat sokféle módon lehet megoldani, de van egy mód, ami ritkán vall kudarcot, és ez a kommunikáció. Pedig úgy néz ki, hogy sokszor a kommunikáció az, ami bajba keveri az embereket, de ha közelebbről megnézed, akkor sokszor kiderül, hogy pontosan a kommunikáció hiánya az, ami a problémát okozta.

Te már csak azt látod, hogy két ember ordít egymással, így nyilván a kommunikáció nem jó dolog, de ha visszatekerjük az időt, akkor észrevesszük, hogy a vita forrása valójában az, hogy pl. az egyik küldött egy fontos e-mailt, a másik nem válaszolt, ezért veszteség érte a céget.

A problémát valójában a kommunikció hiánya okozta.

És egészen biztos, hogyha elég ideig ordítoznak egymással, akkor előbb-utóbb meg fogják unni, és aztán már csak úgy beszélgetnek, és ha tovább folytatják, akkor dűlőre fognak jutni, és lesz megoldás is.

Tehát szeretnél magasabb fizetést?

Menj oda és kommunikálj!

Ha őszintén elmondod, mi a helyzet, miért van szükséged több pénzre, hogy fejlődni és előre lépni szeretnél, akkor jó eséllyel meg fognak hallgatni.

100% sikeres módszer

Oké, attól még mert odamész, és udvariasan, logikusan kifejted, hogy miért lenne szükséged magasabb fizetésre, még nem lesz garantált a siker. Szép dolog, ha ez bekövetkezik, de ne érjen csalódásként, ha nem így lesz.

Az a helyzet, hogy ebben a világban semmi sincs ingyen. A csoport, a cég, ahova tartozol,azért tud létezni, mert valamilyen értéket állít elő, amiért mások fizetnek. Ha nem állít elő értéket, amiért fizetnek, akkor nem sokáig fog létezni, és annak sem lesz sokáig munkahelye, aki ott dolgozik.

Egyszerűen vetítsd ezt a nézpontot az állásodra:

Milyen értéket tudnál PLUSZBAN előállítani, amiért jogosan járna a fizetésemelés?

A fizetésemelés tuti-biztos módszere, ha úgy mész oda, hogy van egy TERVED!

Egy olyan terv, ami részletezi, hogy milyen értéket fogsz előállítani, amiért cserébe kéred a magasabb fizetést.

Nézzük, hogyan néz ki egy ilyen terv:

  1. Mi a helyzet. Írj le egy általad megfigyelt problémát! Mi a baj, milyen következményei vannak, mi történik pontosan. Fontos, hogy ez tényleg egy valós helyzet legyen, aminek a kijavítása fellendülést, nagyobb hatékonyságot, jobb eredményeket hozna.
  2. Minden információ. Írj le minden olyan információt, ami segít átlátni, megérteni a helyzetet, ami segítheti a döntést! Pl.: Hánykor érkezik az ügyél, mikor kell hívni, mi a sofőr neve, elérhetősége, stb.
  3. Mi a megoldás. Hogyan fog a fenti helyzet megoldódni? Mit tudsz / fogsz TE személyesen tenni, hogy ez a helyzet megoldódjon? Hogyan fogod TE garantálni, hogy a probléma megoldódik? Dolgozd ki!

Mondd, hogy ennek a problémának a megoldásáért / plusz munkakör vállalásáért cserébe magasabb fizetést szeretnél. Akár egy konkrét ajánlatot is tehetsz. Ezután a felettesed, az ügyvezető, a pénzügyes el tudja dönteni, hogy a megoldandó probléma ér-e annyit, amennyit te kérsz a megoldásért cserébe!

Valamit valamiért. Látod, egyszerű kereskedelem ;)

Ha becsületesen kidolgozod a fentieket, akkor nem létezik, hogy nem hallgatnak meg. Ha még is ez van, akkor nem jó munkahelyen vagy.

Hajrá!
Ha kérdésed van, akkor keress minket bizalommal!